Προς ιστορική νίκη το εθνικιστικό Σιν Φέιν που θέλει αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το ΗΒ

Το εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν, το οποίο τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και της ένωσης του ιρλανδικού Βορρά και Νότου θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το κόμμα της Μισέλ Ο’ Νιλ εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στις τοπικές εκλογές, που δείχνουν ότι το κίνημα που γεννήθηκε από τις στάχτες του πολεμικού –τρομοκρατικού κατά τους Βρετανούς–

ΙΡΑ, βρίσκεται κοντά σε μια ιστορική νίκη.

Το Σιν Φέιν εξασφάλισε το 29% των ψήφων έναντι 21,3% του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), το οποίο τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βορείου Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις ψήφους να καταμετρώνται ακόμη το πρωί του Σαββάτου, ήταν σαφές ότι το DUP, είχε χάσει δραματικά την υπεροχή του.

«Μια καταστροφή για το DUP», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Τιμ Κερνς, πρώην ειδικός σύμβουλος του κόμματος. Ο άλλος μεγάλος νικητής στις εκλογές είναι το φιλελεύθερο Κόμμα Συμμαχίας της Βόρειας Ιρλανδίας, του οποίου τα ποσοστά αυξήθηκαν στο 13,5%, καταλαμβάνοντας έτσι την τρίτη θέση.

Όσο για το Σιν Φέιν, αν και υπέρμαχο της επανένωσης της Ιρλανδίας, σημείωσε τα εκλογικά του κέρδη με μια εκστρατεία που έδινε έμφαση στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, την αγοραστική δύναμη των πολιτών και την ανάγκη καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον Guardian, ένα μποϊκοτάζ του DUP θα μπορούσε να καθυστερήσει τον σχηματισμό μιας νέας τοπικής κυβέρνησης, εκτός εάν η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας με την ΕΕ, όπως απαιτεί το DUP.

The post Προς ιστορική νίκη το εθνικιστικό Σιν Φέιν που θέλει αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το ΗΒ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προς, Σιν Φέιν, Βόρειας Ιρλανδίας,pros, sin fein, voreias irlandias