Πως εμπλέκουν δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία στην ανατίναξη των αγωγών του Nord Stream!

Δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία εμπλέκουν ερευνητές στην ανατίναξη των αγωγών του Nord Stream! Δημοσίευμα της ιστοσελίδας Insider αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το ερώτημα ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream είναι πιθανό να παραμείνει άλυτο μυστήριο για αρκετό καιρό…Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες που προέκυψαν πρόσφατα δεν προέρχεται από επίσημες έρευνες αλλά μέσω ενός 29χρονου αναλυτή ανοιχτών πηγών με έδρα τη Δανία. Ο Όλιβερ Αλεξάντερ πέρασε

μήνες αναλύοντας δεδομένα από το ναυτικό σύστημα αυτόματης αναγνώρισης  AIS, μελετώντας την πορεία  πλοίων που πέρασαν κοντά από την περιοχή όπου έγιναν οι εκρήξεις  του αγωγού. Ανακάλυψε ότι το Minerva Julie, ένα δεξαμενόπλοιο 600 ποδιών με ελληνική σημαία, κατευθυνόταν ανατολικά από το Ρότερνταμ όταν, στις 6 Σεπτεμβρίου, σταμάτησε απότομα στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας.

Το Minerva Julie έμεινε εκεί, πλέοντας σε μια περιοχή περίπου 200 ναυτικών μιλίων πάνω από τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου, για επτά ημέρες, από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Από εκεί, το Julie ταξίδεψε στο Ταλίν της Εσθονίας πριν αγκυροβολήσει στην Αγία Πετρούπολη στις 18 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, στις 26 Σεπτεμβρίου, οι δύο αγωγοί ανατινάχθηκαν.

Η σύμπτωση που ανακάλυψε ο Αλεξάντερ έχει πυροδοτήσει ένα κύμα εικασιών στο διαδίκτυο μεταξύ μιας αφοσιωμένης ομάδας ερασιτεχνών ερευνητών και ειδικών στη ναυτιλία. Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι επίσημοι ερευνητές που έχουν επιφορτιστεί να μάθουν την αλήθεια για τη  δολιοφθορά του Nord Stream δεν θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το Minerva Julie, καθώς το σκάφος πέρασε μια εβδομάδα κάνοντας κύκλους πάνω από αυτό που επρόκειτο να γίνει τόπος τεράτιου γεωπολιτικού εγκλήματος. Τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Αλεξάντερ  δεν αποδεικνύουν ότι το πλοίο εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην καταστροφή των αγωγών. Ωστόσο, εγείρει το ερώτημα τι μπορεί να είχε δει το πλήρωμα.

Σε μια δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Insider, ένας εκπρόσωπος της Minerva Marine επιβεβαίωσε την τοποθεσία του Julie κατά τη διάρκεια της περιόδου των 7 ημερών και είπε ότι το σκάφος σταμάτησε “εν αναμονή των οδηγιών του επόμενου ταξιδιού του”, σύμφωνα με την “τυποποιημένη ναυτιλιακή πρακτική”. Η δήλωση δεν ανέφερε εάν το πλήρωμα του πλοίου έχει  έρθει σε επαφή με τις αρχές που ερευνούν το θέμα. Ανέφερε ότι η εταιρεία «ήταν και παραμένει πάντα στη διάθεση όλων των αρμόδιων δημόσιων αρχών σε σχέση με οποιαδήποτε έρευνα, ενεργώντας πάντα με νόμιμο και διαφανή τρόπο».

Οι ερευνητές λένε ότι η ανατίναξη του Nord Stream ήταν μια πράξη δολιοφθοράς, που προκλήθηκε από εκατοντάδες λίβρες εκρηκτικών τοποθετημένες στους αγωγούς σε περίπου 80 μέτρα βάθος. Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί χρηματοδοτήθηκαν από κοινοπραξία εταιρειών από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Οι αγωγοί παρέκαμψαν την Ουκρανία για να παραδώσουν ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία.

Ο Αλεξάντερ διαπίστωσε ότι οι τρεις εκρήξεις, συνέβησαν σχεδόν ακριβώς εκεί που το δεξαμενόπλοιο  Τζούλι  είχε σταματήσει την πορεία του λίγες μέρες πριν. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είτε οι ιδιοκτήτες του Minerva Julie είτε το πλήρωμά του είναι υπό έρευνα.

Το Insider επαλήθευσε τα ευρήματα του Alexander σχετικά με την τοποθεσία του Julie χρησιμοποιώντας το MarineTraffic, το οποίο συγκεντρώνει παγκόσμια δεδομένα AIS από τους αναμεταδότες θέσης που χρησιμοποιούνται από εμπορικά ναυτιλιακά πλοία. Δεν εμφανίζονται όλα τα σκάφη σε βάσεις δεδομένων AIS και τα δεδομένα μπορεί να είναι «ευάλωτα σε χειραγώγηση».

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές φέρεται να έχουν συνδέσει τις επιθέσεις στον αγωγό με ένα νοικιασμένο σκάφος. Το γιοτ, που πιστεύεται ότι είναι ένα ιστιοφόρο 50 ποδιών εξοπλισμένο με κινητήρα 75 ίππων, λέγεται ότι εμφανίστηκε  στις 6 Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που το Minerva Julie σταμάτησε στο σημείο των εκρήξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές ερεύνησαν το γιοτ και βρήκαν ίχνη εκρηκτικών. Την Πέμπτη, το Der Spiegel κατονόμασε αυτό το γιοτ ως Andromeda. Μεταξύ των ερωτημάτων που εγείρονται από τα δεδομένα τοποθεσίας AIS του Minerva Julie από τον Alexander είναι εάν το δεξαμενόπλοιο ήρθε σε επαφή με το γιοτ. Δεν είναι σαφές εάν οι ερευνητές έχουν στη διάθεση του το ημερολόγιο του Julie, τους χάρτες πλοήγησης ή το ιστορικό του ραντάρ, το οποίο θα μπορούσε να έχει αρχεία δραστηριότητας γύρω από τις τοποθεσίες επίθεσης κατά τη διάρκεια αυτής της επταήμερης περιόδου.

Το να σταματήσει ξαφνικά το Julie για επτά ημέρες στη μέση ενός ταξιδιού, ακριβώς πάνω από το σημείο της επίθεσης, είναι μια εντυπωσιακή σύμπτωση, ίσως η πιο σοβαρή περίπτωση πλοίου που βρίσκεται σε λάθος μέρος και χρόνο.

Αλλά μια αθώα εξήγηση για τη θέση του δεξαμενόπλοιου με ελληνική σημαία δεν είναι καθόλου απίστευτη, είπαν στο Insider ειδικοί στη ναυτιλία.

«Τα πλοία δεν πηγαίνουν πάντα με πλήρη ταχύτητα από το σημείο Α στο σημείο Β», είπε ο Στιβ Ρίχτερ, σύμβουλος πλοίων και βετεράνος πιλότος ελλιμενισμού. “Για παράδειγμα, εάν ένα πλοίο κατευθύνεται προς ένα διυλιστήριο στη Φιλαδέλφεια, μπορεί να μην έχει διαθέσιμη θέση αγκυροβόλησης. Έτσι, μπορεί να παρασύρεται αργά για να κερδίσει χρόνο στα ανοικτά των ακτών του Ντέλαγουερ. Είναι ασυνήθιστο όμως για ένα δεξαμενόπλοιο να σταματήσει τη διαδρομή του και να πλέει σε κύκλο, εκτός και αν έχει αλλαγή στις παραγγελίες ή ίσως κάποιο μηχανικό πρόβλημα στο πλοίο».

Ένας δεύτερος εμπειρογνώμονας της ναυτιλίας είπε στο Insider ότι το Julie θα μπορούσε να περίμενε εντολές για το πού θα πάει στη συνέχεια.

Το Julie θα ήταν μια απίθανη επιλογή για επιχείρηση σαμποτάζ, καθώς το δεξαμενόπλοιο ανέφερε τη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου του.

Για τον Alexander, η εγγύτητα του δεξαμενοπλοίου με την περιοχή της έκρηξης  στον χρόνο που έγινε απαιτεί περαιτέρω έλεγχο. Είπε στο Insider: «Για μένα, είναι πολύ μεγάλη  σύμπτωση».

Ο Mattathias Schwartz που υπογράφει το ρεπορτάζ είναι ανταποκριτής στο Insider και συντάκτης στο New York Times Magazine.

The post Πως εμπλέκουν δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία στην ανατίναξη των αγωγών του Nord Stream! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Nord Stream,