Πόλεμος όλο το 2022 με τη Δύση να μεταφέρει μαζικά όπλα στην Ουκρανία

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επέκρινε  την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περί επαπειλούμενου 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν αποκλείται να σημάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτό το είδος ρητορικής είναι πολύ επικίνδυνο και ανώφελο», είπε ο κ. Όστιν μετά τη διεθνή σύνοδο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία).

«Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπά πυρηνικός πόλεμος. Η επικίνδυνη ρητορική είναι ξεκάθαρα ανώφελη. Δεν θα εμπλακούμε

σε αυτή», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση προχθές Δευτέρα ο επικεφαλής, της ρωσικής διπλωματίας είπε πως ο κίνδυνος είναι πραγματικός και δεν μπορεί να υποτιμάται. Ο Σεργκέι Λαβρόφ συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962.

«Ο πόλεμος θα διαρκέσει όλο το 2022»

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά.

Ωστόσο ταυτόχρονα είπε πως τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη, πρόσθεσε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη».

Ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.

Η Ρωσία έχει πολύ ευρύτερους στόχους, λέει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

«Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται πως η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι.

Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, στην Οδησσό (νότια), στο Ντονμπάς (ανατολικά), το μόνο που θα φέρουν στη Ρωσία είναι «κι άλλες απώλειες», απείλησε εξάλλου ο ουκρανός πρόεδρος.

Θα φέρουν επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ και περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο, προεξόφλησε.

Η πλειονότητα των Ρώσων θα πληρώσει για την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης καθώς θα καταδικαστεί στη φτώχεια, υποστήριξε ακόμη ο κ. Ζελένσκι.

Η Αυστραλία στέλνει πυροβόλα και πυρομαχικά

Η Αυστραλία θα διαθέσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενημέρωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον με κοινή τους ανακοίνωση.

Το νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 26,7 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (19,7 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει την παράδοση έξι ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών. Θα αυξήσει τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί η Καμπέρα στο Κίεβο στα 211 εκατ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζονται τα 65 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και οι 70.000 τόνοι άνθρακα που έχει ανακοινωθεί πως θα προσφέρει.

Οι κ.κ. Μόρισον και Ντάτον είπαν ότι αποφάσισαν να χορηγηθεί η επιπλέον βοήθεια προκειμένου η Ουκρανία να μπορέσει να αποκρούσει τη «βάρβαρη» και «παράνομη» εισβολή της Ρωσίας και θα επιδιώξουν να καλύψουν και κάποιες ακόμη από τις ανάγκες του Κιέβου «άμεσα».

Η Αυστραλία ήταν ανάμεσα στις 40 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία) για να συζητηθούν οι εξοπλιστικές ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα καλεί τη Γερμανία να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης

Ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα παρότρυνε τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard και να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

«Δεν βρίσκομαι στη θέση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Μπορώ μόνο να πω τι θα έκανα στη θέση του: θα παρέδιδα άρματα μάχης», τόνισε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke.

Χθες Τρίτη, το Βερολίνο ανήγγειλε την πρώτη παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας, έπειτα από εβδομάδες πιέσεων εντός και εκτός συνόρων, εν μέσω διαμαρτυριών από το Κίεβο και σύγχυσης σε διεθνές επίπεδο για τη στάση του.

Για τον κ. Ναουσέντα, η Γερμανία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αν θέλει να φανεί συνεπής, δεν μπορεί να σταματήσει στα μισά του δρόμου.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ουκρανία να λάβει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται αμέσως. Όχι αύριο, ούτε μεθαύριο, τότε μπορεί να είναι αργά», επέμεινε.

Ο πρόεδρος της χώρας-μέλους του NATO είπε επίσης ότι η συμμαχία πρέπει να περάσει από την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Λιθουανίας στην αντιαεροπορική άμυνα.

«Με την επιτήρηση του εναέριου χώρου οι πιλότοι επί του παρόντος μπορούν μόνο να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις παραβιάσεις. Οι διαταγές δεν προβλέπουν να καταρρίπτουν εχθρικά στρατιωτικά αεροσκάφη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η Ολλανδία προσφέρει αυτοκινούμενα πυροβόλα

Η Ολλανδία θα προμηθεύσει με «περιορισμένο αριθμό» τεθωρακισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Panzerhaubitze 2000 το Κίεβο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η ολλανδική κυβέρνηση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσπούν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόκειται για τα «πιο βαριά» αυτοκινούμενα πυροβόλα που διαθέτει ο ολλανδικός στρατός, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας. Μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 50 χιλιομέτρων υπό όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Η Γερμανία –όπου κατασκευάζονται– θα εγγυηθεί την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους και θα προμηθεύσει πυρομαχικά.

«Ανταποκρίνονται  ακριβώς στις ανάγκες της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή», συνόψισε η υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Η υπουργός διευκρίνισε ωστόσο πως η εκπαίδευση των πληρωμάτων τους θα χρειαστεί «εβδομάδες, αν όχι μήνες», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ακόμη και μετά τον πόλεμο, αυτά τα όπλα θα παραμείνουν εξαιρετικά σημαντικά για τον ουκρανικό στρατό.

«Η προετοιμασία και η εκπαίδευση δεν θα γίνουν στην ίδια την Ουκρανία και θα πάρουν κάποιο καιρό. Δεν πρόκειται επομένως για άμεση ανάπτυξη» των αυτοκινούμενων πυροβόλων, εξήγησαν οι υπηρεσίες της σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Ωστόσο διατυπώνονται αρκετές επικρίσεις στη χώρα για την παράδοση των τεθωρακισμένων. Η απόφαση ενδέχεται να μειώσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ολλανδικού στρατού, σύμφωνα με τον Νιλς φαν Βούνσελ, πρόεδρο της ένωσης ολλανδών αξιωματικών.

Αν και η Ολλανδία δεν χρειάζεται όλα τα πυροβόλα, «είναι σημαντικό για τις δικές μας επιχειρησιακές δυνατότητες να τα έχουμε στο στοκ», εξήγησε ο κ. Φαν Βούνσελ στο ANP.

Η κυβέρνηση αντέτεινε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ολλανδίας έχουν «επαρκείς πόρους» και δεν θα επηρεαστούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες τους.

Το Βερολίνο θα προχωρήσει από την πλευρά του στην προμήθεια τεθωρακισμένων αντιαεροπορικών πυροβόλων Flakpanzer Gepard, ανακοίνωσε εξάλλου η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στη σύνοδο που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία. Πρόκειται για καμπή στην ως τώρα επιφυλακτική προσέγγιση του Βερολίνου ως προς την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar, με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων. Η Βρετανία θα προμηθεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.

The post Πόλεμος όλο το 2022 με τη Δύση να μεταφέρει μαζικά όπλα στην Ουκρανία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα