Πληθωρισμός: Στο 11,1% τον Αύγουστο στην Ελλάδα – Στο 9,1% στην Ευρωζώνη

Μαύρα μαντάτα για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα μετά και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,1% ενώ στις χώρες της Ευρωζώνης οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν στο 9,1%, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την οξύτητα του προβλήματος, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα για την ανάληψη περαιτέρω δράσης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ετήσιο εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 11,1% τον Αύγουστο έναντι 11,3% τον Ιούλιο και 11,6 τον Ιούνιο. Παρά την επιβράδυνση, ωστόσο, τα στοιχεία εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός είχε καθοριστεί στο 1,2%.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,8% από 8,5% τον Ιούλιο και η Ιταλία «σκαρφάλωσε» στο 9% από 8,4% τον Ιούλιο.

Αντίθετα, μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, φθάνοντας στο 6,5% από 6,8 τον Ιούλιο.

Tον Ιούλιο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό έφθασε το 9,8%, έναντι 9,6% τον Ιούνιο.

Οι τιμές της ενέργειας ήταν τον Αύγουστο αυξημένες 35,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές των τροφίμων κατά 16,6%.

H αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο σημειώθηκε παρά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς για τον περιορισμό του, όπως τα φθηνότερα εισιτήρια για τα ΜΜΜ και τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα.

The post Πληθωρισμός: Στο 11,1% τον Αύγουστο στην Ελλάδα – Στο 9,1% στην Ευρωζώνη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα