Περιμένοντας τα Rafale, όπως «Περιμένοντας τον Γκοντό»! Υποπτέραρχος ε.α Δημ.Παντελάτος

«Περιμένοντας τον Γκοντό» είναι ο τίτλος θεατρικού έργου (1948) του Σάμιουελ Μπέκετ, στο οποίο οι χαρακτήρες περιμένουν έναν άνθρωπο που δεν έρχεται ποτέ. Ενδεχομένως υπάρχει σχέση του θεατρικού έργου με τα Rafale, κατά πρώτον γιατί και τα δύο έχουν γαλλικές ρίζες (το έργο γράφτηκε στα γαλλικά, «En attendant Godot», και στα ιρλανδικά, ενώ η καταγωγή του Beckett, ή Becquet, ήταν από τους Ουγενότους) και, κατά δεύτερον, φαίνεται ότι και τα δύο συνδέονται με το θέατρο
του παραλόγου.Γράφει οΔημήτρης Παντελάτος*Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την ταυτότητα του Γκοντό, κάποιοι θεωρούν ότι αναφέρεται στον Θεό, ενώ στην περίπτωση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μας ο Γκοντό ίσως αναφέρεται στη πολυπόθητη εθνική αμυντική ανεξαρτησία και αυτοδυναμία. Είναι γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής προμηθειών στις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) της χώρας ήταν πάντα προβληματική, έτσι ώστε κατά το παρελθόν, και συγκεκριμένα κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου 2019 της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, είχε αναγκάσει τον τότε βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «χαρακίρι» κατά την παρέμβασή του και την πρώτη ανάγνωση του Σ/Ν του υπ. Εθνικής Αμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας», στο οποίο θα έπρεπε να οδηγηθούν οι εμπλεκόμενοι μετά από κάποιες «αλγεινές, αρνητικές ή ανησυχητικές» διαπιστώσεις του.

Στην περίπτωση των Rafale η τωρινή επιλογή τους διασκεδάστηκε σε ό,τι αφορά την τήρηση των προβλέψεων του νόμου περί προμηθειών του Δημοσίου, τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) και τον Κυλιόμενο Προγραμματισμό Συμβάσεων Στρατιωτικού Εξοπλισμού με την τυπική πρόσκληση των Αρχηγών των Ε.Δ. στο Μαξίμου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, όπου ουσιαστικά τους ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις Μητσοτάκη. Μία βδομάδα μετά ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την αγορά 18 από αυτά από το βήμα της ΔΕΘ και έναν χρόνο μετά, από το ίδιο βήμα, την αγορά άλλων έξι.

Είχε προηγηθεί ένας συντονισμένος βομβαρδισμός από τα μέσα ενημέρωσης και βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης που εκθείαζαν τα, κατά τον Καιρίδη, «εξαιρετικά αντανακλαστικά» του πρωθυπουργού που εξανέμιζαν τα περί πιστής τήρησης των θεσμοθετημένων στις εθνικές αμυντικές προμήθειες προβλέψεων και καλούσαν τον ελληνικό λαό μεσοβραχυπρόθεσμα να ξοδέψει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ από το υστέρημά του για απόκτηση πολεμικών μέσων. Τα δισ. αυτά μαζί με τις αγορές των φρεγατών έφτασαν αισίως τα δέκα και έπεται συνέχεια. Υπόψη ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα κατά τη διάθεση του συνόλου του ποσού αυτού η Ελληνική Προστιθέμενη Αξία (ΕΠΑ) είναι μηδέν.

Η Πολεμική Αεροπορία είχε δοκιμάσει στις αρχές του 2000 το Rafale και το είχε απορρίψει προς όφελος του Eurofighter. Όμως και μετά το ναυάγιο του δεύτερου δεν προτίμησε το πρώτο, παρά τις πρόσφατα συχνά εκθειαζόμενες επιδόσεις του, αλλά προχώρησε στην προμήθεια περισσότερων F-16 (Block 52). Μπορούσε να γίνει μια καλύτερη συμφωνία για τα Rafale, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, που να προσέφεραν κάποιο αντισταθμιστικό όφελος στην προμήθεια αυτή;

Ίσως τα πρωθυπουργικά αντανακλαστικά θα μπορούσαν, με τη βοήθεια της στρατιωτικής ηγεσίας, να κατευθυνθούν προς την υλοποίηση προτάσεων από μελέτες που είχαν κατατεθεί στο ΓΕΑ ήδη από το 2005 και αφορούσαν την απόκτηση Μη Επανδρωμένων Μαχητικών Αεροσκαφών (UCAV) εμπλέκοντας το Rafale σε ρόλο εναέριου προκεχωρημένου κέντρου επιχειρήσεων. Στην περίπτωση αυτή το Rafale απογειωνόταν συνοδεία τεσσάρων UCAVs και παρέμενε εκτός εχθρικής ζώνης συντονίζοντας το έργο τους. Το τεύχος 119 (Αύγουστος 2020) της Αεροπορικής Επιθεώρησης της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας είχε ως εξώφυλλο το προαναφερόμενο «concept», ενώ το 2017 η δυνατότητα αυτή είχε αναλυθεί στο Αεροπορικό Συνέδριο που είχε διοργανώσει η Πολεμική Αεροπορία.

Τα UCAVs αυτά ήταν όμοια με αυτά που αποτελούν πλέον στις μέρες μας το μελλοντικό μαχητικό σύστημα αεράμυνας Future Combat Air System (FCAS), που με τη σειρά του αποτελεί τη συνέχεια του nEUROn, ενός πειραματικού πρωτότυπου και βιομηχανικού προτύπου στο οποίο είχε σημαντική συμμετοχή η ΕΑΒ, αφού προηγουμένως η Ελλάδα, μέσω της εταιρείας, είχε επενδύσει στο πρόγραμμα αυτό περί τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Συναφώς η Βουλή των Ελλήνων τη 10η Νοεμβρίου 2016 είχε κυρώσει σχετική τροποποίηση (υπ’ αριθμ. 2) στη Συμφωνία Διοικητικής Φύσης μεταξύ του υπουργείου Αμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας περί Συνεργασίας στο πλαίσιο Τεχνολογικού Συστήματος Επίδειξης μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (Véhicule Aérien de Combat sans Pilote, UCAV).

Όμως η (ενδεχόμενη) παρέμβαση των ιθυνόντων της Π.Α. και του ΓΕΕΘΑ προς την κατεύθυνση της σύνδεσης της αναγνωρισμένης ικανότητας των Rafale στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συμφωνίας, με τα UCAVs, που θα πρόσφερε σημαντικό και καινοτόμο έργο στην ΕΑΒ, θα αποτελούσε πραγματικά πολλαπλασιαστή ισχύος και «game changer» για τους αγγλομαθείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, δεν ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει τα «πρωθυπουργικά αντανακλαστικά».

Aντίθετα τον Ιούνιο του 2021 ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με θέμα «Συμφωνία για την Ανάπτυξη του Μελλοντικού Ευρωπαϊκού Stealth Μαχητικού Αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System) από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία», σε μια προσπάθεια «στρίβειν διά του αρραβώνος» ανέφερε το τυποποιημένο: «Αναγκαία προϋπόθεση για την εξέταση συμμετοχής της χώρας μας σε αναπτυξιακά προγράμματα οπλικών συστημάτων αποτελεί η ύπαρξη σχετικής επιχειρησιακής απαίτησης από το οικείο Γενικό Επιτελείο και η συνακόλουθη προτεραιοποίησή της μέσω του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) στο πλαίσιο υλοποίησης της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ Δομής Δυνάμεων».

Έτσι οι ιθύνοντες της Π.Α. και του ΓΕΕΘΑ, παρά τη διαφαινόμενη και προαναφερόμενη «αντανακλαστική» απαξίωσή τους, βρέθηκαν να συνωστίζονται με πρωτόκολλα κορονοϊού στο πoιος θα πάρει την καλύτερη θέση, σε μια τελευταία ίσως για τη στρατιωτική καριέρα τους «Photo Opportunity» πριν από τις επικείμενες κρίσεις, στο σόου της παραλαβής από την Πολεμική Αεροπορία των πρώτων Rafale στην Τανάγρα.

Είναι αμφίβολο εάν το FCAS βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθότι αυτό, ως ανταγωνιστικό των F-35, δεν εμπίπτει στις αντίστοιχες προτεραιότητες της αμερικανικής, η οποία προσωρινά έκανε τα στραβά μάτια στις ελληνικές στρατιωτικές προμήθειες στον αντίποδα της AUKUS και μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση θεωρεί ότι μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του νοτιοανατολικού ευρωπαϊκού τόξου για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, κλείνοντας ένα τείχος-σκιάχτρο που ξεκινά από τη Σουηδία (βλέπε πρόσφατες κινητοποιήσεις του σουηδικού στρατού).

Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένη την προσέγγιση/λυκοφιλία Τουρκίας – Ρωσίας η ένταση μεταξύ Ρωσίας – Αμερικής ευνοεί το αφήγημα Παναγιωτόπουλου ότι «θα ματώσουμε μαζί με τους Αμερικανούς». Αντίστοιχα την εξάρτηση της άμυνάς μας από τους τελευταίους ευνοεί η διατήρηση της έντασης μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας κλείνοντας τον κύκλο της παραφροσύνης. Άραγε τι θα γίνει στην περίπτωση που Αμερική και Ρωσία «τα βρουν»; Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία θα ξαναποκτήσει τον οικείο γι’ αυτήν ρόλο του επιτήδειου διαμεσολαβητή, δίπλα σε μια Ελλάδα που θα παραμένει εξαρτώμενη αμυντικά από (αδιάφορους;) τρίτους. Μάλλον όμως δεν θα είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτή που θα αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση αυτοί που θα την αντικαταστήσουν θα πρέπει ίσως να εξετάσουν περισσότερο σοβαρά τη συμφωνία που υπεγράφη στις 2 Μαρτίου 2021 μεταξύ των αρχηγών ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ και της Τουρκίας για τη στάθμευση μαχητικών Rafale και Mirage 2000 της καταριανής αεροπορίας στην Τουρκία για διάστημα 5ετίας και τον κίνδυνο τα ελληνικά Rafale να αντιμετωπίζουν τα καταριανά στο Αιγαίο, όπως συνέβη στο παρελθόν με τους Πακιστανούς. Ίσως κάποιοι πρώην ιθύνοντες της Πολεμικής Αεροπορίας μας, που εργάζονται ως σύμβουλοι της καταριανής, να θέσουν σε προτεραιότητα το εθνικό τους καθήκον και να μας διαφωτίσουν για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Στο ενδιάμεσο εμείς, μαζί με την ηγεσία της Π.Α. και του ΓΕΕΘΑ, θα διασκεδάζουμε κουνώντας σημαιάκια στην έλευση των πρώτων Rafale στην Τανάγρα και περιμένοντας τον Γκοντό.

*Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

The post Περιμένοντας τα Rafale, όπως «Περιμένοντας τον Γκοντό»! Υποπτέραρχος ε.α Δημ.Παντελάτος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα