Πανελλαδικές Εξετάσεις και οδηγός προς υποψηφίους των Σχολών Υπαξιωματικών μετά από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ εξακολουθεί να δέχεται μαζικά πυρά κριτικής από στρατιωτικούς και δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η κριτική είναι άδικη...Το κείμενο που ακολουθεί έχει συνταχθεί από ομάδα στρατιωτικών και αποτελεί και οδηγό για όσους δηλώσουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών. Καλό είναι να το διαβάσουν οι ενδιαφερόμενοι κι όχι μόνο:

Κατόπιν ψήφισης του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ, από την Βουλή των Ελλήνων, μία ομάδα

στρατιωτικών, αποφασίσαμε ότι δόκιμο είναι, ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων να δώσουμε μία ενημέρωση στους υποψηφίους σπουδαστές-ριες των Σχολών των Ε.Δ., για τις δυνατότητες εξέλιξής τους σε συνάρτηση με τις μισθολογικές τους απολαβές, με βάση τα προϋπάρχοντα και νέα δεδομένα. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, τόσο για τους νέους-ες μας, επί της ουσίας τα παιδιά μας, όσο και για τις οικογένειες τους, που όπως όλοι μας αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι των κόπων και του ιδρώτα τους στο μέλλον των παιδιών τους. Η παρουσίαση μας είναι ρεαλιστική βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα, χωρίς την πρόθεση ή τη διάθεση να κατευθύνουμε τους νέους μας προς κάποια κατεύθυνση ή αντιστοίχως να τους αποθαρρύνουμε, αντιθέτως θέτουμε για πρώτη φορά πραγματικά δεδομένα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών, ώστε να έχουν όλα τα εφόδια για να λάβουν την ορθότερη απόφαση.

Θα σταθούμε κατά κύριο λόγο στις Σχολές ΑΣΣΥ (Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών), καθώς θεωρούμε ότι αυτές αποτελούν και το μεγάλο ερωτηματικό. Οι συγκεκριμένες Σχολές, μετά και την ψήφιση του τελευταίου νόμου, όπου ορθώς υπάρχει η μέριμνα αναγνώρισης των Σχολών Αξιωματικών (ΑΣΕΙ), ως ισοτίμων ΑΕΙ, έλαμψαν διά της απουσίας τους. Αποτέλεσμα οι απόφοιτοι αυτών να λογίζονται ως κάτοχοι τίτλου σπουδών μεταλυκειακής εκπαίδευσης! Κάτι δηλαδή μεταξύ αποφοίτων Λυκείου και ΙΕΚ, παρότι από το 1993 και εντεύθεν βρίσκονται ανελλιπώς στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων και παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν ισότιμες των Τμημάτων ΤΕΙ, τα οποία μετεξελίχθηκαν σε ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα. Συνεπώς θα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι μας ότι ο τίτλος σπουδών τους δεν θα έχει ουδεμία αναγνώριση ακαδημαϊκού χαρακτήρα και με την αποφοίτησή τους θα έχουν απλά κάνει ακαδημαϊκά ένα βήμα στο κενό.

Με τον νέο νόμο δε έχουμε το παράδοξο απόφοιτοι Παραγωγικών Σχολών των Κλάδων του ΣΞ και της ΠΑ, να αποδίδονται στο νέο Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Συνέπεια αυτού καθίστανται νεότεροι των συναδέλφων και συμμαθητών τους που παραμένουν στους Κλάδους τους, μετατίθενται σε όλες τις μονάδες των τριών Κλάδων ανά την επικράτεια και υπάγονται υγειονομικά και μετοχικά στον Στρατό Ξηράς. Αυτό δε δεν καθορίζεται προ της εισαγωγής τους ή με δυνατότητα επιλογής, αλλά με κλήρωση εντός της Σχολής μετά την εισαγωγή τους. Όλα αυτά σε σύγκρουση βέβαια με τον Οργανισμό Λειτουργίας αυτών των Σχολών όπου ρητά αναγράφεται ότι αυτές αποδίδουν στελέχη αποκλειστικά στον Κλάδο τους (ΣΜΥ στον ΣΞ, ΣΜΥΝ στο ΠΝ, ΣΜΥΑ στην ΠΑ). Σημαντική επισήμανση πρέπει να γίνει εδώ, καθώς ο πρόσφατος νόμος, βάση του οποίου εντάσσονται στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής απόφοιτοι σχολών ΑΣΣΥ των τριών Κλάδων, αγνοεί πλήρως τον Οργανισμό Λειτουργίας τους, για παράδειγμα στο Π.Δ. 45/2017 - ΦΕΚ Α 70/19.05.2017 (Οργανισμός Λειτουργίας ΣΜΥΑ) στο άρθρο 2 αναγράφεται «Αποστολή της Σ.Μ.Υ.Α. είναι να παράγει, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, άνδρες και γυναίκες μόνιμους υπαξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), με άρτια στρατιωτική αγωγή και επαγγελματική κατάρτιση, για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της Π.Α.» και στο άρθρο 62 «1. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης των Δοκίμων της 3ης Τάξης, συντάσσεται από τη Σχολή πίνακας τελικής βαθμολογίας και τελικής σειράς αρχαιότητας, ο οποίος υποβάλλεται για κύρωση στη Δ.Α.Ε. 2. Μετά την κύρωση του ως άνω πίνακα, προκαλείται, με μέριμνα του Γ.Ε.Α., η έκδοση προεδρικού διατάγματος ονομασίας των αποφοιτούντων ως Μονίμων Σμηνιών. Οι ονομαζόμενοι Μόνιμοι Σμηνίες κατατάσσονται στα μόνιμα στελέχη της Π.Α., εντασσόμενοι στις επετηρίδες Υπαξιωματικών των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης, Υπηρεσιών Υποστήριξης και Ραδιοναυτίλων, ανά ειδικότητα, ως ακολούθως: (ακολουθούν αναλυτικά οι αποδιδόμενες ειδικότητες)», συνεπώς ο ίδιος ο νόμος παραβιάζει τον Οργανισμό των Σχολών, αποδίδοντας στελέχη σε Κλάδο ο οποίος εκ του Προεδρικού Διατάγματος δεν προβλέπεται. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους φοιτούντες σήμερα στο τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Ικάρων, δεν αναφερόμαστε εκτενέστερα σε αυτό το τμήμα καθώς με την ψήφιση του νόμου καταργήθηκε και δεν θα εισαχθούν νέοι σπουδαστές.

Ακόμα ένα παράδοξο του πρόσφατου νόμου είναι ότι στην ανάλυση της σκοπιμότητας, κύρια αναφορά έγινε στην λήψη κύριου τίτλου σπουδών ισότιμου ΑΕΙ για τα στελέχη του νέου Σώματος Πληροφορικής, η πλειοψηφία όμως αυτών είναι προερχόμενα από τις σχολές ΑΣΣΥ, καθώς σε αυτές θα εισάγεται ο μεγαλύτερος αριθμός σπουδαστών, οι οποίες όμως δεν οδηγούν σε λήψη πτυχίου ΑΕΙ.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι υποψήφιοι των Σχολών και την εξέλιξή τους στις ΕΔ, τόσο βαθμολογικά, όσο και μισθολογικά. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται επακριβώς αυτά τα στοιχεία:

Ο πίνακας αυτός ισχύει για όλους του Κλάδους κατά αντιστοιχία βαθμών, ο μισθός έχει υπολογισθεί από έγκυρη πλατφόρμα στο διαδίκτυο και έχει ελεγχθεί η ορθότητά του με παραβολή των αποδοχών εν ενεργεία συναδέλφων.

Παρατηρούμε στον πίνακα τόσο τις χαμηλές αποδοχές κατά την ένταξη των στελεχών αυτών στις ΕΔ, όσο και την παραμονή αυτών σε χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια. Χαρακτηριστικό ότι μετά από 40 έτη υπηρεσίας η αύξηση που λαμβάνει ένα στέλεχος αγγίζει μόλις τα 1.000€. Σε αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κατά 99% τα στελέχη αυτά θα κληθούν από την πρώτη ημέρα να καταβάλλουν ενοίκιο για τη στέγασή τους, καθώς σπάνια τοποθετούνται στον τόπο καταγωγής τους. Για τα στελέχη δε επιστημονικών ειδικοτήτων, η ψαλίδα με τον ιδιωτικό τομέα είναι δυσθεώρητη, στις πρόσφατες συνεδριάσεις της Βουλής κατά την ψήφιση του τελευταίου νόμου, ακούσαμε από τους Υπουργούς αλλά και βουλευτές με παράδειγμα τους Πληροφορικούς, ότι οι αποδοχές τους στον ιδιωτικό τομέα σήμερα, αμέσως μετά την αποφοίτησή τους ξεκινούν από τα 1.500€ καθαρά, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος έχει αρνητικά ποσοστά ανεργίας.

Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι πρόθεσή μας δεν είναι να αποθαρρύνουμε κάποιον να εισαχθεί στις ΕΔ, άλλωστε εμείς οι ίδιοι το πράξαμε και υπηρετούμε σε αυτές, αλλά να ενημερώσουμε γονείς και υποψηφίους για τον δύσκολο ανήφορο που υπάρχει μπροστά τους. Η σταδιοδρομία στις ΕΔ δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, καθώς μεταθέσεις, 24ωρες υπηρεσίες, ασκήσεις, αξιολογήσεις, συμμετοχή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κοινωνική συνεισφορά κτλ, συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα απαιτητικό και σκληρό για όποιον επιλέξει να σταδιοδρομήσει σε αυτές. Οι σημερινές συνθήκες είναι εμφανώς δυσμενέστερες από αυτές που υπήρχαν όταν εμείς ενταχθήκαμε σε αυτές. Το ευμετάβλητο δε θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ΕΔ, καθιστά αβέβαιη τη σταδιοδρομία των νέων σε αυτές, καθώς οι αποφάσεις, κατά κύριο λόγο, των Πολιτικών Ηγεσιών τα τελευταία έτη, έχουν ανατρέψει βίαια και απροειδοποίητα κάθε συνθήκη που τα στελέχη γνώριζαν κατά την εισαγωγή τους σε αυτές. Θα πρέπει λοιπόν κάθε νέος-α και γονιός να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους πριν λάβουν την τελική τους απόφαση.

The post Πανελλαδικές Εξετάσεις και οδηγός προς υποψηφίους των Σχολών Υπαξιωματικών μετά από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα