«Όλοι οι άνθρωποι του Πούτιν! Με ποιους κήρυξε τον πόλεμο»

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Την τελική απόφαση να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, την πήρε βεβαία ο Βλαντίμιρ Πουτιν, που άναψε και το «πράσινο φως» για την έναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο πολύ πριν δοθεί η προεδρική εντολή, υπήρξε ένας μαραθώνιος συζητήσεων, απόρρητων συσκέψεων, εμπιστευτικών επαφών, αναλύσεων και χάραξη στρατιωτικών, πολιτικών και διπλωματικών σχεδίων.
Σ όλα αυτά ο Πουτιν

δεν ήταν μόνος!
Δίπλα του βρίσκονταν συνεχώς οι στενοί του συνεργάτες που τους έχει σχεδόν τυφλή εμπιστοσύνη , ακούει με προσοχή την γνώμη τους και αρκετές περιπτώσεις τον επηρεάζουν καταλυτικά.
Ποιος όμως είναι ο στενός κύκλος του σύγχρονου «τσάρου»?
Οι πιο στενοί συνεργάτες είναι η φρουρά του, ανεπίσημοι σύμβουλοι, στενοί φίλοι και πρόσωπα από τις τάξεις της KBG.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Νικολάι Πατρούσεφ (Nikolai Patrushev)

Ίσως ο πιο ισχυρός από όλους τους ανθρώπους που είναι κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο.
Πρόκειται για τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Το 2015, δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant ότι «οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να μην υπάρχει καθόλου η Ρωσία ως χώρα».
Τον περασμένο Ιανουάριο, αναφερόμενος στον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, υποστήριξε ότι «η Δύση τον χρειάζεται για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Ρωσία, για να δημιουργήσει κοινωνικές αναταραχές και νέα Μαϊντάν».
Φέρεται επίσης να είναι άτυπος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για τα Βαλκάνια και θεωρείται ότι έπαιξε βασικό ρόλο στην ενορχήστρωση του πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο το 2016, προκειμένου να σταματήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ (Alexander Bortnikov)

Είναι ο σημερινός διευθυντής της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, διαδόχου της σοβιετικής υπηρεσίας κατασκοπείας, της KGB.
Ως επικεφαλής της πιο ισχυρής μυστικής υπηρεσίας της χώρας, ο Μπόρτνικοφ συντηρεί έναν ασφυκτικό έλεγχο στη ζωή των Ρώσων και είναι υπεύθυνος για δεκάδες προσαγωγές, συλλήψεις και φυλακίσεις και τη δραματική ενίσχυση των περιορισμών στην κοινωνία, ιδιαίτερα μετά τη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι.
Η FSB ήταν πίσω από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι τον Αύγουστο του 2020 αλλά και άλλων που στάθηκαν απέναντι στον Πούτιν όπως ο Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρζα, ένας από τους βασικότερους επικριτές του Ρώσου Προέδρου.
Στον Μπόρτνικοφ επιβλήθηκαν κυρώσεις για τον ρόλο του στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Σεργκέι Ναρίσκιν (Sergei Naryshkin)

Είναι ο επικεφαλής της SVR, της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού.
Σε ένα βαθμό, η SVR είναι το δεύτερο «βιολί» μετά την υπερδύναμη FSB.
Ο Ναρίσκιν γνώρισε τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους ως κατάσκοποι.
Υπήρξε μέλος της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις Βρυξέλλες αμέσως μετά, όταν ο Πούτιν υπηρετούσε ως μυστικός κατάσκοπος στη Δρέσδη από το 1985 έως το 1990.
Ο Ναρίσκιν όμως δέχθηκε δημόσια ταπείνωση από τον Ρώσο Πρόεδρο, όταν σάστισε, στην προσπάθειά του να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να υποστηρίξει την ανεξαρτησία των επονομαζόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» στην Ανατολική Ουκρανία.

Σεργκέι Σόιγκου (Sergei Shoigu)

Είναι υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν.
Πηγαίνουν μαζί για κυνήγι και σκοποβολή στη Σιβηρία, εκδρομές οι οποίες δημοσιοποιούνται ευρέως με φωτογραφίες σαν στιγμιότυπα από τις «διακοπές» τους.
Ο Σόιγκου δεν είναι εκπαιδευμένος στρατιωτικός, αλλά… διορισμένος στο Υπουργείο Άμυνας το 2012, επέβλεψε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την παρέμβασή της στη Συρία, ενώ παρότι είναι ισχυρός υπερασπιστής του εθνικού συμφέροντος, δεν φέρεται να τρέφει τα ίδια αντιδυτικά αισθήματα.

Βαλερί Γερασίμοφ (Valery Gerasimov)

Ο στρατηγός Γερασίμοφ είναι αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας.
Σοβιετικός στρατηγός της παλιάς σχολής και έμπειρος στρατιωτικός.
Το σχέδιο εισβολής της Ουκρανίας είναι αρμοδιότητα του Γερασίμοφ και οι όποιες αποτυχίες θα… προσγειωθούν απευθείας στην πόρτα του.
Βασική αποστολή του;
Αν οι ΗΠΑ είναι ο εχθρός, τότε θα είναι ο άνθρωπος που θα κληθεί να αποτρέψει το χειρότερο σενάριο αποστολής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Άντον Βαϊνό (Anton Vaino)

Είναι επικεφαλής του προσωπικού του Εκτελεστικού Γραφείου της Προεδρίας της Ρωσίας και ως εκ τούτου περνάει πολύ χρόνο με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Λέγεται βέβαια ότι περνάει λιγότερο χρόνο μετά το ξέσπασμα της COVID-19, λόγω της ανησυχίας του Πούτιν να μην κολλήσει κορονοϊό.
Στον Βαϊνό επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις μαζί με τον Σοϊγκού από την ΕΕ στον πρώτο γύρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σεργκέι Λαβρόφ (Sergei Lavrov)

Είναι υπουργός Εξωτερικών από το 2004. Έμπειρος διπλωμάτης, είναι γνωστός ως «πονηρός», σκληρός συνομιλητής και υπήρξε το πρόσωπο των διπλωματικών προσπαθειών της Ρωσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία.
Όσο εξέχων εμφανίζεται διεθνώς, φέρεται να είναι περισσότερο ένας απλός αγγελιοφόρος παρά ένα από τα βασικά πρόσωπα που επηρεάζουν τον Ρώσο Πρόεδρο.
Δεν είναι δε λίγες οι φορές που έχουν κυκλοφορήσει φήμες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ποτέ, ότι προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποσυρθεί.

Γιούρι Κοβάλτσουκ (Yuri Kovalchuk)

Ο ανεπίσημος στενός έμπιστος και φίλος του Πούτιν.
Ο Κοβάλτσουκ είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης με οικογενειακούς και προσωπικούς δεσμούς με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Γνωρίστηκαν όταν ο Πούτιν ήταν αντιδήμαρχος του τότε Λένινγκραντ, της Αγίας Πετρούπολης.
Δεν κατείχε ποτέ κάποια κυβερνητική θέση, όμως είναι μια από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία, ενώ, ιδεολογικά, είναι πολύ κοντά στον Πούτιν.

Βαλεντίνα Ματβιγιένκο -Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου

Ένα σπάνιο γυναικείο πρόσωπο στην ακολουθία του Πούτιν, επέβλεψε την ψηφοφορία της Άνω Βουλής για το «σφράγισμα» της ανάπτυξης των ρωσικών δυνάμεων στο εξωτερικό, ανοίγοντας το δρόμο για την εισβολή.
Η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο είναι άλλη μία πιστή του Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη, η οποία βοήθησε επίσης στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Αλλά δεν θεωρείται ότι είναι πρωταρχικός λήπτης αποφάσεων. Τούτου λεχθέντος, λίγοι άνθρωποι μπορούν να πουν με απόλυτη βεβαιότητα ποιος είναι αυτός που παίρνει τις μεγάλες αποφάσεις.

ΤΑ… ΧΟΜΠΙ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Όσο δύσκολη κι αν είναι η καθημερινότητα του Πουτιν, δεν ξεχνάει τα… χόμπι του.
Τα κυριακάτικα απογεύματα είναι συνήθως αφιερωμένα σε ομαδικά σπορ.
Τηρώντας έναν άτυπο κανόνα, οι συνεργάτες του είναι εκεί και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τους άνδρες να παίζουν χόκεϊ επί πάγου.
Ακόμα κι αν δεν συμμετέχουν, ζητωκραυγάζουν υπέρ του προέδρου.
Είναι, άλλωστε, το αγαπημένο του άθλημα.
Μία πρόσκληση στα κυριακάτικα αυτά παιχνίδια είναι κάτι σαν λαχείο στο ευρύτερο περιβάλλον του Πούτιν.
Αποτελούν το ύψιστο σημάδι οικειότητας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που περηφανεύονται για την παρουσία τους εκεί.
Το γήπεδο γεμίζει σωματοφύλακες.
Οι πιο γνωστοί ολιγάρχες κάνουν εμφάνιση. Αναγκάζουν, μάλιστα, τους σωματοφύλακές τους να φορέσουν μπλούζα με το νούμερο του προέδρου.
Η αντίπαλη ομάδα αποτελείται από σωματοφύλακες και λίγους θαρραλέους φίλους.
Δεν λείπουν και τα διάφορα κατοικίδια του προέδρου και του περίγυρού του.
Δεν υπάρχει, άλλωστε, κάτι που τον διασκεδάζει περισσότερο από τα σκυλιά, και μάλιστα τα άτακτα.
Η αγαπημένη του παρέα είναι αυτή ενός μαύρου λαμπραντόρ που αρνείται να υπακούσει στοιχειώδεις οδηγίες…

Πληροφορίες

Sputnik

ieidiseis

The post «Όλοι οι άνθρωποι του Πούτιν! Με ποιους κήρυξε τον πόλεμο» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα