«Οι Ζάνες» και η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα-Δ.Θεοδωρίτσης

Γράφει ο αντιστράτηγος  ε.α. Διονύσιος Ι. Θεοδωρίτσης(*)

13 Αυγούστου  2004.

Οι  Ολυμπιακοί  Αγώνες  (ΟΑ)  επιστρέφουν  στην  Ελλάδα             ( Αθήνα. )

” Άντεχε και Άπεχε ” ( ταιριαστό και σαν ορολογία διακοπών αυτό ) από την καθημερινότητα και το κακό διαιτολόγιο των ειδήσεων, ιδίως στα  ελληνοτουρκικά  (Ε/Τ). 

Δεν μπορείς όμως παρά να διακόψεις για λίγο τις ……όποιες διακοπές σου, όταν θυμάσαι ότι στις 13 Αυγούστου  2004, άρχισαν

οι Ολυμπιακοί Αγώνες ( ΟΑ ) στην Αθήνα.

ΟΑ : Είναι μια Ελληνική Ολοκλήρωση και Αυτό ! 

Μια Ιδέα μοναδική , που δεν αποτελεί Αρχαιολατρία ( όπως μερικοί συνηθίζουν από άγνοια και απαιδευσία να αποκαλούν οτιδήποτε θυμίζει Αρχαία Ελλάδα ) , αλλά δείγμα Πολιτισμού.

Ένα δείγμα που αναβίωσε, αλλά σήμερα εξυπηρετεί  και 

“άλλα κόλπα”. 

Οι ΟΑ σήμερα έχουν – κυρίως – την εμπορική , οικονομική και σαφώς την γεωπολιτική τους διάσταση . Γι αυτό και αμιλλώνται οι Θνητοί …. Αθάνατοι / κλπ , κάθε τέσσαρα χρόνια, για το που θα γίνουν οι ΟΑ / ποια  χώρα θα τους πάρει ( συμφέροντα, κλπ συναφή ) . 

Και για να είμαστε αντικειμενικοί , μια κάποια μικρή γεωπολιτική διάσταση είχαν και οι ΟΑ των αρχαίων , και το          

” συμφέρον ” υπήρχε και στην αρχαία εποχή και υπάρχει πάντα στην ανθρώπινη φύση .

Όμως, η ουσιαστική διαφορά έγκειται στο ότι τότε υπήρχαν           και : Αξίες – Αρχές – Νόμοι – Κανόνες , που εάν κάποιος ευρισκόταν παραβάτης , δεν τον έσωζε ούτε και ο Μοιραγέτης            Δίας ! 

Σήμερα , όχι μόνο δεν τιμωρείται ο παραβάτης , αλλά 

σκεπάζεται νομιμοφανώς και  επιβραβεύεται . 

Το ” συμφέρον ” ενδιαφέρει , πάνω από Όλα. 

Είναι λοιπόν , κάτι παράγοντες  της “ανόδου ” του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, που θα τους είχαν οι αρχαίοι Έλληνες  μονίμως άγαλμα δίπλα στους “Ζάνες ” στην Ολυμπία !

Και για να είμαστε σωστοί , είναι  ποικίλων  πολιτικών “αποχρώσεων”. 

Εδώ δεν φταίει στην έννοιά της η Πολιτική . 

Φταίνε τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού της Χώρας μας στη διαχρονία τους , και κάποιοι / όποιοι  τα “επηρεάζουν ” .

Επίσης , η Παιδεία κάποιων / όποιων  αρμοδίων ατόμων.

Θυμάμαι μερικούς “Αθάνατους “  της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής , καθώς και μερικούς σημαιοφόρους σε Ολυμπιακούς Αγώνες ( τότε που νόμιζα ότι βρισκόμουν στον Ιππόδρομο Ascot , στο Berkshire της Αγγλίας , στην υπέροχη όντως ταινία ” Μy Fair Lady ” )

 

Μερικοί άλωσαν τα Πάντα , και …. τους παίζει και η Μπάντα !

“Ζάνες” , λοιπόν . 

Συνήθως οι ξεναγοί εκεί , δεν έδιναν  – ίσως – και τη δέουσα σημασία. ( προσωπικά , σε μια από τις επισκέψεις μου στην Αρχαία Ολυμπία – πολύ νεαρός τότε – πρόσεξα την υπάρχουσα 

πινακίδα ” ΖΑΝΕΣ ” επί τόπου. Ακολούθως ερώτησα σχετικά, και έψαξα και το θέμα .)

ΖΑΝΕΣ ! Ένα Δείγμα – Επίτευγμα  ( από τα μεγαλύτερα ίσως ) του Αρχαίου μας Πολιτισμού, το οποίο περνά  μάλλον απαρατήρητο από τα μάτια των επισκεπτών στην Αρχαία Ολυμπία.

Στην Εικόνα οι ΖΑΝΕΣ .

Το όνομα Ζάνες προκύπτει από τον πληθυντικό αριθμό του 

ονόματος Ζεύς.

Τα αγάλματα αυτά αφιερώνονταν στο ιερό του Διός και κατασκευάζονταν με πόρους από τις χρηματικές ποινές , που επέβαλαν οι Ελλανοδίκες σε όσους αθλητές δεν σέβονταν και παραβίαζαν τους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων , τις οποίες και πλήρωναν οι Πόλεις των υπόψη Αθλητών. 

Σήμερα σώζονται 16 πέτρινα βάθρα των αγαλμάτων, τα οποία είναι τοποθετημένα, το ένα δίπλα στο άλλο, μπροστά από τη μνημειακή είσοδο του Σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας, την Κρυπτή.

Ο λόγος που βρίσκονταν στην περίοπτη αυτή θέση ήταν σκόπιμος, ώστε να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή για τους Αθλητές που έρχονταν για να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες. ( και φυσικά για τους Παράγοντες – Συνοδούς – Αντιπροσώπους των Πόλεων. Επίσης , και για τους Βασιλείς / Αρχηγούς των Πόλεων – Κρατών.) 

Στα βάθρα αυτά, κατά την αρχαιότητα, υπήρχαν ισάριθμα χάλκινα ( ομοιόμορφα ) αγάλματα, τα οποία όμως δεν διασώθηκαν.

Στο βάθρο αναγραφόταν το όνομα του παραβάτη αθλητή, η Πόλη του, το παράπτωμα του, και η χρηματική ποινή που κατέβαλε η Πόλη του προς τούτο, η οποία και δινόταν για την κατασκευή του αγάλματος . 

Η υπόψη αναγραφή πάνω σε μία τέτοια βάση αποτελούσε σαφώς Όνειδος, τόσο για τον Αθλητή όσο και για την Πόλη – Κράτος του !

 

Αυτός είναι ο Μεγάλος Ελληνικός Πολιτισμός (  όχι ο μοναδικός, αλλά  ο θεωρούμενος – αναμφισβήτητα – ως ο    πλέον Κωδικοποιημένος Πολιτισμός στην Οικουμένη.) 

Πηγές : 

– Σημειώσεις Αρχαιολογίας ΣΣΕ ( του αείμνηστου καθηγητού ΣΣΕ  Ευστράτιου Πεντέα )

– Διαδίκτυο .

 

(*) Ο αντιστράτηγος ε.α. Διονύσιος Ι. Θεοδωρίτσης ,  αρχηγός της Τάξεως ΣΣΕ / 1975 , είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Στρατιωτικής Ακαδημίας Νάσσερ της Αιγύπτου και εταίρος αυτής .

The post «Οι Ζάνες» και η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα-Δ.Θεοδωρίτσης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι Ζάνες, Ολυμπιακών Αγώνων, Ελλάδα-Δ Θεοδωρίτσης,oi zanes, olybiakon agonon, ellada-d theodoritsis