Η «περίεργη» έκκληση από Ουκρανία για άνευ όρων διαπραγματεύσεις και η δήλωση Νούλαντ για εμπλοκή ΝΑΤΟ

Ερωτήματα προκαλεί η ξαφνική έκκληση από το Κίεβο για άνευ όρων διαπραγματεύσεις για τη διάσωση «αμάχων και στρατιωτών» στη Μαριούπολη.

Η πρόταση έρχεται από δύο διαπραγματευτές της Ουκρανίας. Ανακύπτει το ερώτημα: Εάν η πρόταση είναι τόσο σοβαρή, τότε γιατί δεν γίνεται δια στόματος Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντολιάκ σε μήνυμά του στο Twitter είπε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να γίνουν «πρόσωπο με πρόσωπο. Δύο προς δύο. Για να σωθούν τα παιδιά μας, (το τάγμα) Αζόφ, οι στρατιωτικοί, οι άμαχοι, τα παιδιά,

οι ζωντανοί και οι τραυματίες». Επίκεντρο είναι το τάγμα Αζόφ ή μήπως στο πλευρό του περίφημου τάγματος πολεμούν δυτικοί που θα πρέπει να διασωθούν για να μην τους βάλει η Μόσχα σε βίντεο-πασαρέλα;

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Μεγάλη Τετάρτη, κατά την κατάπαυση πυρός, η Ουκρανία έστειλε 90 λεωφορεία για την απομάκρυνση αμάχων από τη χαλυβουργία Azofstal. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν γέμισαν ούτε τα μισά, καθώς οι Ρώσοι πραγματοποιούσαν ελέγχους ώστε να επιβιβάζονται μόνο οι άμαχοι. Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι στη χαλυβουργία βρίσκονταν 1.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Γιατί έφυγαν πολύ λιγότεροι με τα λεωφορεία;

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είχε πει ότι ελπίζει ότι 90 λεωφορεία θα μπορούσαν να εισέλθουν στην πόλη και να απομακρύνουν περίπου 6.000 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκούμενη πόλη, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

«Κόσμος μαζεύτηκε στα συμφωνημένα σημεία συνάντησης, αλλά λίγοι από αυτούς μπήκαν στα λεωφορεία», είπε, αλλά δεν έδωσε στοιχεία.

Λίγο νωρίτερα, δύο αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters τόνισαν ότι μερικές δεκάδες άμαχοι επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό κομβόι λεωφορείων, στη Μαριούπολη, και στη συνέχεια αναχώρησαν από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης με προορισμό εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία.

Ποιοι, λοιπόν, παραμένουν στα έγκατα της χαλυβουργίας στη Μαριούπολη;

Η περίεργη δήλωση Νούλαντ

Λίγες ώρες προτού το Κίεβο δήλωνε έτοιμο να πραγματοποιήσει «ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων» με τη Μόσχα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης χωρίς όρους, είχε μεταδοθεί η «περίεργη» δήλωση από την Βικτώρια Νούλαντ.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να συμμετάσχουν στην ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων και των τραυματιών από τη Μαριούπολη, η οποία είναι περικυκλωμένη και βομβαρδίζεται από τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ στο CNN.

«Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων και των τραυματιών στρατιωτών από τη Μαριούπολη», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Νούλαντ πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη της, αν τελικά προκριθεί αυτή η λύση, «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα εμπλακούν». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πώς θα μπορούσε να εμπλακεί η Συμμαχία σε αυτή τη διαδικασία.

The post Η «περίεργη» έκκληση από Ουκρανία για άνευ όρων διαπραγματεύσεις και η δήλωση Νούλαντ για εμπλοκή ΝΑΤΟ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Νούλαντ, ΝΑΤΟ,oukrania, noulant, nato