Οι χάρτες του BBC για τον βομβαρδισμό στην Ουκρανία

Μια καλύτερη και αναλυτικότερη ματιά στην εξέλιξη του πολέμου μετά από τη χθεσινή ρωσική πυραυλική επίθεση μας δίνουν οι χάρτες του BBC, οι οποίοι εξετάζουν λεπτομερώς όλα τα μέτωπα των μαχών.

Τουλάχιστον 12 πόλεις της Ουκρανίας χτυπήθηκαν από πυραυλικές επιδρομές δύο ημέρες μετά την καταστροφή της στρατηγικής σημασίας γέφυρας στην Κριμαία.

Το Κίεβο έγινε στόχος για πρώτη φορά εδώ και μήνες, ενώ έχουν αναφερθεί επίσης εκρήξεις στο Τερνόπιλ και στο Λβιβ στα δυτικά, το οποίο μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τα

χειρότερα του πολέμου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρο ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα και ότι οι ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Κίεβο, το Λβιβ, το Ντνίπρο, τη Βίνιτσα, τη Ζαπορίζια και το Χάρκοβο είναι μεταξύ των σημείων που χτυπήθηκαν.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας αναφέρει ότι η Ρωσία εκτόξευσε 83 πυραύλους συνολικά.

Η επίθεση σημειώθηκε μια μέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας για επίθεση στη γέφυρα του Κερτς – αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δηλώσει ευθέως πως οι δικές τους δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Η γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, είναι μια σημαντική οδός ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία. Η Ρωσία χρησιμοποίησε τη γέφυρα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και προσωπικό στα πεδία της μάχης στη νότια Ουκρανία

Σε ότι αφορά το Νότιο μέτωπο, οι χάρτες μας δείχνουν πως ουκρανικά στρατεύματα συνέχισαν να προελαύνουν ξεπερνώντας τα ρωσικά εμπόδια στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα. Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν ανακαταλάβει το χωριό Ντουντσάν, ενώ το βρετανικό “Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου” (ISW) αναφέρει πως σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, οι ρωσικές αρχές μεταφέρουν τις οικογένειές τους από την περιοχή Χερσώνας, πίσω στην Κριμαία.

Τα ουκρανικά στρατεύματα επιτίθενται σε γέφυρες, αποβάθρες και πλωτήρες τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθώντας να καταστήσουν μη βιώσιμες τις ρωσικές θέσεις στη δυτική πλευρά του ποταμού, και ως εκ τούτου να οδηγήσουν στην υποχώρησή τους.

Έντονες μάχες σημειώνονται και στα ανατολικά, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα απέκτησαν τον έλεγχο του βασικού υλικοτεχνικού κόμβου του Λάιμαν στο Ντόνετσκ πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα και συνέχισαν να πιέζουν ανατολικότερα προς την περιοχή του Λουχάνσκ.

Το ISW αναφέρει πως ο ουκρανικός στρατός, έχει “σημειώσει σημαντικά κέρδη” στην περιοχή, με την απώλεια του Λάιμαν αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση για τη Ρωσία, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι παραπάνω χάρτες μπορεί να απεικονίζουν τις επιτυχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στα Νότια και τα Ανατολικά της χώρας, ωστόσο τα νέα δεδομένα με την ένταξη της Λευκορωσίας στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας, ενδέχεται να αλλάξουν τη ροή των μαχών αφού αναμένεται διάσπαση των ουκρανικών δυνάμεων.

Πηγή : BBC

The post Οι χάρτες του BBC για τον βομβαρδισμό στην Ουκρανία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα