Οι 3 ξεκάθαρες απαντήσεις Τσίπρα στον Ερντογάν για Θράκη,Λωζάνη και Κύπρο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά από την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν έκανε σαφές ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν συζητείται. Επεσήμανε ότι η παραβατικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο πρέπει να σταματήσει. Ανακοίνωσε ότι αρχίζουν ξανά οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα.

Για

τη Συνθήκη της Λωζάνης,ο κ.Τσίπρας μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν είπε πως “απ΄ όσα κατάλαβα ο Τούρκος πρόεδρος δεν ζητά την αναθέωρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Ζητά να την τηρούμε σωστά”.

Για τη μειονότητα στη Θράκη έκανε σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τους πολίτες της που ανήκουν σ΄ αυτή τη κατηγορία.

Για την Κύπρο ο Τσίπρας ήταν πολύ ξεκάθαρος απαντώντας στον Ερντογάν: “Συζητάμε συνεχώς για το ποιος φταίει που δεν λύνεται. Αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα είναι η τουρκική εισβολή του 1974”!

Απάντηση του έδωσε και για τα περί θρησκευτικών ελευθεριών: “Εμείς δεν σκεφτήκαμε ποτέ να κάνουμε Ορθόδοξη λειτουργία σε κανένα από τα τζαμιά που λειτουργούν στην Ελλάδα. Δυστυχώς βλέπουμε ότι συχνά στην Αγια Σοφιά γίνονται πλέον θρησκευτικές τελετές δικές σας”.

Κάλεσε τον Ερντογάν να συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία με ειλικρίνεια κι όχι με εύκολες προκλήσεις. Του είπε “ελπίζω να το αποδεχτείτε.Αν δεν το κάνετε θα αποβεί εις βάρος της Τουρκίας και των λαών μας. Εις βάρος των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

Ο Ερντογάν επέμεινε στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης και επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη Θράκη και στη μειονότητα,για την οποία είπε πως μπορεί να ΄χει “τουρκική ή πομακική προέλευση” και μίλησε και για Ρομά.

Τι είπε ο Τσίπρας:

Θα ΄θελα να επισημάνω ότι ήταν ιστορική η πρωτοβουλία του ΠτΔ να καλέσει τον κ.Ερντογάν.

Έχουμε διαφορές. Διανύουμε μια περίοδο δύσκολων εξελίξεων μεταξύ των οποίων και η κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις…

Πιστεύουμε ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας μας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της συνεννόησης με θεμέλιο λίθο της Συνθήκη της Λωζάνης. Να μιλάμε χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης.

Υπάρχει ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι σχέσεις μας; Βεβαίως ναι.

Ο εκσυγχρονισμός αυτός μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού των συνθηκών ,της Συνθήκης της Λωζάνης.

Μιλήσαμε ανοιχτά, δεν αποφύγαμε τις διαφωνίες και προσπαθήσαμε να λύσουμε παρεξηγήσεις.

Η παραβατική αεροναυτική τουρκική παραβατικότητα πρέπει να τερματιστεί… Είναι κίνδυνος.

Το 2017 δεν μπορεί να επικρέμεται η απειλή του casus belli. Να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τα ΜΟΕ και οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα.

Μιλήσαμε για την ανάγκη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Μιλήσαμε εκτενώς για το προσφυγικό και για τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ. Μια δύσκολη συμφωνία που όμως έχει μειώσει τις προσφυγικές ροές. Συμφωνήσαμε για καλύτερη συνεργασία μας.

Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Στηρίζει η Ελλάδα μια Τουρκία που θα κοιτά σταθερά προς την Ευρώπη.

Μιλήσαμε για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας. Τόνισα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τη Δημοκρατία. Συνεπώς τόνισα ότι στην Ελλάδα η διάκριση των εξουσιών είναι απολύτως σεβαστή. Άρα και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Κάλεσε τον Ερντογάν να συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία με ειλικρίνεια κι όχι με εύκολες προκλήσεις. Του είπε πως “ελπίζω να το αποδεχτείτε.Αν δεν το κάνετε θα αποβεί εις βάρος της Τουρκίας και των λαών μας. Εις βάρος των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

Τι δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν

Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντικά. Θίξαμε θέματα όπως το συμβούλιο συνεργασίας και φέτος ελπίζουμε ότι θα γίνει μια συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

Οι εμπορικές μας συναλλάγές έχει φθάσει στα 2,6 δις δολάρια,που είναι χαμηλότερες από προηγούμενα χρόνια και πρέπει να το αυξησουμε.

Για τον τουρισμό αναφέραμε ότι επισκέπτονται την Ελλάδα 800.000 και την Τουρκία 600.000 Έλληνες.

Για την τρομοκρατία, εμείς δίνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες (σ.σ κατονόμασε το PKK) και η Ελλάδα γνωρίζει τι είναι να δίνεις μάχη κατά τρομοκρατών.

Συζητήσαμε για την έκδοση των πραξικοπηματιών. Αυτοί είναι δυνατόν να εκδοθούν στην Τουρκία ,μια χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και τα βασανιστήρια.

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι μια Συνθήκη που υπογράφτηκε από 11 χώρες. Υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με τα θέματα των μειονοτήτων; Έχουμε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη που μπορεί να είναι τουρκικής ,πομακικής προέλευσης ή και Ρομά. Για το θέμα της μειονότητας λέμε ότι το κατα κεφαλή εισόδημα στην Ελλάδα φθάνει τα 15.000 και στη Θράκη μετά βίας φθάνει τα 2000. Υπάρχει το θέμα με τον μουφτή που είναι διορισμένος. Η Συνθήκη της Λωζάνης λέει ότι πρέπει να εκλέγεται. Ο Πατριάρχης στην Τουρκία εκλέγεται.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ένα άλλο θέμα είναι το τζαμί των Αθηνών. Στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα με αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων ή εκκλησιών. Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες στην Παναγία τη Σουμελά.

Για το Κυπριακό ο Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις,σύμφωνα με τις οποίες για όλα φταίνε οι Κύπριοι που δεν τηρούν όσα υπόσχονται.

Για το Αιγαίο: Με συνοδεύει ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι δυσεπίλυτα προβλήματα αλλά πρέπει να τα λύσουμε με συζήτηση.

Ο Ερντογάν δεν έχασε την ευακιρία να επιτεθεί ξανά κατά του Αμερικανού προέδρου για την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

The post Οι 3 ξεκάθαρες απαντήσεις Τσίπρα στον Ερντογάν για Θράκη,Λωζάνη και Κύπρο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα