Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και η εικονική πραγματικότητα της υπουργίας του όπως την παρουσιάζει ο ίδιος

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρεχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη στρατιωτική και διπλωματική συντάκτρια κ. Αλεξάνδρα Φωτάκη για την ενότητα “In View” του “in.gr”.

Οι απαντήσεις του και κάποια σχόλια μας:

Για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στα εξοπλιστικά…

Απαντώντας αν γίνονται εκπτώσεις στις ανάγκες των Επιτελείων με στόχο να εξυπηρετηθούν συμμαχίες ο Παναγιωτόπουλος λέει ότι «δεν αποφασίσαμε με βάση ζητήματα διπλωματίας για να γίνουμε αρεστοί σε κάποιους

ισχυρούς προκειμένου να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τις θέσεις μας. Αυτό ούτως ή άλλως το έκαναν επειδή βγήκαμε με ουσιαστικά επιχειρήματα και με εντατική προσπάθεια και τους φέραμε στα νερά μας, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση».

Ξεκαθαρίζει δε ότι «επιλέξαμε αυτό που οι στρατιωτικοί μάς είπαν ότι είναι το καλύτερο για τις ανάγκες τους» και φέρνει σαν παράδειγμα την αγορά των φρεγατών που η Αθήνα επέλεξε τις γαλλικές παρότι «και οι Αμερικανοί πίεζαν για τα δικά τους καράβια». «Ρίξαμε» όπως λέει «την αμερικανική επιλογή πολύ απλά διότι η γαλλική ήταν καλύτερη και αυτό πρώτοι από όλους το παραδέχθηκαν οι Αμερικανοί».

•Αν δεν είχε προκύψει η συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας που «έκοψε» τη ναυπήγηση των γαλλικών υποβρυχίων για την Αυστραλία πολύ φοβόμαστε  -σίγουροι είμαστε- θα μας «φορούσαν καπέλο» τις αμερικανικές αλουμινότρατες κι αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο κ.Παναγιωτόπουλος. Ακόμη και το ΓΕΕΘΑ είχε πειστεί για τις αμερικανικές φρεγάτες. Να σημειώσουμε ότι όταν το militaire.gr είχε αποκαλύψει δύο ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση για τις γαλλικές φρεγάτες από το γραφείο του Αδώνι Γεωργιάδη επικοινωνούσαν με δημοσιογράφους και έλεγαν ότι γράφαμε ανοησίες. 48 ώρες μετά κατάπιαν τη γλώσσα τους. Τώρα τι δουλειά είχε ιό υπουργός Ανάπτυξης με την επιλογή φρεγατών; Θα μας πουν ποτέ ενδιαφερόταν να σώσει τα ναυπηγεία…Τα δώρα τελικά τα πλήρωσαν στα ναυπηγεία Ελευσίνας ή ακόμη περιμένουν οι εργαζόμενοι;

Για την ελληνική αμυντική βιομηχανία …

Ο Παναγιωτόπουλος απαντώντας στην κριτική περί εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και τη μη συμμετοχή της στα εξοπλιστικά απαντά πως «υπάρχει πολλή κριτική αλλά είναι εντελώς ασόβαρη. Και αστήρικτη. Και δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουν». Αναγνωρίζει ότι δεν υπήρξε συμμετοχή στη σύμβαση για τα Rafale – που έπρεπε να γίνει γρήγορα - ωστόσο όπως λέει «έχουμε ευθεία συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας σε όλες τις άλλες συμβάσεις».

Υπεραμύνεται δε του εξοπλιστικού προγράμματος, αφού όπως τονίζει σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής ρευστότητας και αναταραχής, που δεν συνδέεται μόνο με την Τουρκία, μία χώρα πρέπει να έχει αξόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι το κόστος είναι πραγματικά δυσβάσταχτο, αλλά και το όφελος και μάλιστα το εθνικό όφελος είναι ανυπολόγιστο» λέει ο Παναγιωτόπουλος.

•Ο κ.Παναγιωτόπουλος ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ  ότι δεν υπήρξε ελληνική συμμετοχή στη σύμβαση για τα Rafale αλλά χαρακτηρίζει …ασόβαρη και αστήρικτη την κριτική!!! Που να δει τι κριτική θα του ασκηθεί αν τα Rafale αρχίζουν να καθηλώνονται μετά από τη διετία ,είναι δεν είναι υπουργός που σίγουρα δεν θα είναι. Μαθαίνουμε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μαξίμου ,γιατί …τώρα κατάλαβαν το «φούμο» που έρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις!

Για τα όπλα στην Ουκρανία…

Ο Παναγιωτόπουλος θεωρεί ότι η Ελλάδα κράτησε μία έντιμη στάση απέναντι στην Ουκρανία, δίνοντας από το περίσσευμα της και όχι στερώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις από συστήματα που είχαν ανάγκη. Ενώ αναρωτιέται πώς θα ήταν δυνατόν να λέμε στους συμμάχους «προστατέψτε μας από τον αναθεωρητή εξ’ ανατολών όταν δεν κάνουμε τίποτα για να προστατεύσουμε μία άλλη χώρα από το δικό της αναθεωρητή».

•Η δουλειά κάθε Έλληνα ΥΕΘΑ είναι να φροντίζει πρώτα απ   όλα την Άμυνα της Ελλάδας. Κανένας δεν μας έδωσε ούτε μία σφαίρα όταν χρειαστήκαμε. Τι έχει αποσυρθεί από τα νησιά επί υπουργίας Παναγιωτόπουλου χωρίς να αντικατασταθεί, θέλει δεν θέλει θα αποκαλυφθεί κάποια στιγμή.

Για τις ισορροπίες στρατιωτικής – πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΑΜ…

Σύμφωνα με τον Παναγιωτόπουλο είναι ξεκάθαρο ότι «η στρατιωτική ηγεσία υιοθετεί και ακολουθεί τις κατευθύνσεις που δίνει η πολιτική ηγεσία στα πλαίσια της λειτουργίας του Υπουργείου και της λειτουργίας της Εθνικής Άμυνας».

Μιλάει ακόμα για μία συνεργασία η οποία έδωσε αποτελέσματα, αν και παραδέχεται ότι υπήρξαν τριβές και διαφωνίες. «Όταν όμως άνδρες με ισχυρές προσωπικότητες κάθονται στο τραπέζι με κοινό σκοπό να βρούνε λύσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις και να διαχειριστούνε κρίσεις ίσως πρωτόγνωρες και έντονες παγκόσμιας εμβέλειας προς όφελος της χώρας, τότε νομίζω αυτό είναι το φυσιολογικό» όπως λέει ο ίδιος.

•Αν θυμόμαστε καλά ο Α/ΓΕΕΘΑ που τον άκουγαν από την ΕΥΠ τον αποκαλούσε σαχλαμάρα. Ένα 24ωρο μετά ο ΥΕΘΑ, εισηγήθηκε την παραμονή του στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Ούτε σε ταινίες δεν γίνονται αυτά…

Για τις υποκλοπές…

Στο ερώτημα αν υπήρξε θέμα εθνικής ασφάλειας για τις υποκλοπές ο Παναγιωτόπουλος δηλώνει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να το ξέρει αυτό. Σημειώνει ωστόσο ότι «είναι ένα ζήτημα που δημιούργησε τριβές και εντάσεις».

•Δεν ξέρει ο ΥΕΘΑ αν υπήρξε θέμα ασφάλειας!!! Χρειάζεται κάποιο σχόλιο;

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών…

Ο Παναγιωτόπουλος ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει ότι «έλυσε το ζήτημα της ομαλής εισόδου της βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Επομένως ρύθμισε κάποια ζητήματα στο ευρύτερο πεδίο, γεωπολιτικό πεδίο ασφαλείας στην περιοχή στα Βαλκάνια». Ωστόσο όπως λέει κάποιοι όροι της συμφωνίας είναι προβληματικοί», και σημειώνει ότι και στον ίδιο δεν άρεσε καθόλου η απόλυτη εκχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας.

Την ίδια στιγμή σημειώνει και τα οφέλη, όπως τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή διεκπεραιώνει την εναέρια επιτήρηση της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με την Ιταλία. Για να παρατηρήσει ότι «αν δεν συνέβαινε αυτό θα είχαμε μεγάλη προθυμία εκ μέρους των Τούρκων να αναλάβουν αυτό το έργο και τότε κάνω την πρόβλεψη ότι θα μπορούσαμε ας πούμε σε περιόδους εντάσεων να αντιμετωπίζουμε παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας και από βορρά και όχι μόνο εξ ανατολών».

•Ο κ.Παναγιωτόπουλος όφειλε να έχει τρέξει το θέμα της εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας. Είχε υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα αναλάβει όλα τα συμβόλαια εκσυγχρονισμών, αναβαθμίσεων και συντήρησης των όποιων μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων θα τους βάλουν να αγοράσουν. Δεν έκανε απολύτως τίποτα, μάλλον γιατί εκλέγεται στην Καβάλα…

 

The post Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και η εικονική πραγματικότητα της υπουργίας του όπως την παρουσιάζει ο ίδιος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος,yetha nikos panagiotopoulos