Ο Κάρολος και το μπούλινγκ…

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Τα μαθητικά χρόνια του  βασιλιά Καρόλου Γ΄, ήταν… δύσκολα και του έχουν μείνει αξέχαστα!

Αν και ο ίδιος δεν μιλάει ποτέ γι αυτά, τα θυμήθηκαν οι συμμαθητές του που αποκάλυψαν το πόσο άσχημα πέρασε στο ιστορικό σχολείο Γκόρντονστουν της Σκωτίας.

Ήταν το μόνιμο θύμα  bullying και ξυλοδαρμών, χωρίς φίλους, απομονωμένος, περιμένοντας στωικά να περάσει ο χρόνος μέχρι την αποφοίτηση του.

Κάποια από αυτά, αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, στην τηλεοπτική σειρά  «The Crown».

«ΤΟΝ ΛΥΠΟΜΑΣΤΑΝ!…»

«Ήταν πολύ δύσκολα. 

Του έκαναν άσχημο

bullying και ένοιωθε πολύ μόνος», δήλωσε ο συμμαθητής του νυν βασιλιά Καρόλου Γ΄ στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή Good Morning Britain του δικτύου ITV.

 «Τον λυπόμασταν εκείνη την εποχή, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι ακόμη και να προσπαθούσαμε να γίνουμε φίλοι του, σήμαινε ότι δεν θα δεχόμασταν και εμείς εκφοβισμό ως φίλοι του Βασιλιά.

 Ήταν πολύ σκληρό το περιβάλλον», είπε.

Ο πρώην συμμαθητής του νυν βασιλιά, Τζόνι Στόνμποροου πρόσθεσε: 

«Το έβλεπε κανείς και στο γήπεδο του ράγκμπι. 

Υπήρχαν δύο άτομα, που έλεγαν ότι θα “του δείξουν του Πρίγκιπα Καρόλου” και τον χτυπούσαν μέσα στο μπουλούκι, του τραβούσαν τα αυτιά, τον κοπανούσαν.

Η σημερινή διευθύντρια του σχολείου, όταν ρωτήθηκε αν ο βασιλιάς ήταν ευτυχισμένος, απάντησε:

 «Υποθέτω ότι για όλους μας υπάρχουν καλές και κακές ημέρες στη σχολική μας ζωή.

 Προφανώς αυτές οι “κακές” ενδιαφέρουν περισσότερο τα ΜΜΕ.

«ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΙΟΙ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΓΩ»

Ο  Κάρολος έχει παραδεχθεί ότι κάποιες πτυχές της σχολικής του ζωής ήταν σκληρές και δύσκολες. 

Οι συμμαθητές του θυμούνται ότι συχνά έπεφτε θύμα σχολικού εκφοβισμού, επειδή όλοι έπρεπε να κάνουν την πρωινή τους γυμναστική και μετά να πλυθούν με κρύο νερό. 

Βιογραφίες του, εξάλλου, αναφέρουν ότι το 1963 ο πρίγκιπας Κάρολος είχε γράψει στην οικογένειά του τα εξής:

 «Οι άνθρωποι στον κοιτώνα μου είναι άθλιοι. 

Πετούν παντόφλες όλο το βράδυ ή με χτυπούν με τα μαξιλάρια. 

Εύχομαι να μπορούσα να επιστρέψω σπίτι».

Ντροπαλό και ευαίσθητο αγόρι, θα λάβει τον τίτλο του πρίγκιπα της Ουαλίας το 1958, σε ηλικία 9 ετών.

 Έφηβος θα σταλεί στο Γκόρντονστουν, ένα σκληρό εσωτερικό σχολείο αρρένων που βρίσκεται στα όρια της Σκωτίας, όπου είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, τη δεκαετία του 1930. 

Ο Κάρολος απεχθάνεται αυτή την περίοδο, την οποία αργότερα θα χαρακτηρίσει «απόλυτη κόλαση».

Όπως ήταν συνηθισμένο για τους βασιλικούς απογόνους στη Βρετανία, διορίστηκε μια γκουβερνάντα, η Κάθριν Πιμπλς, και ανέλαβε την εκπαίδευση του Καρόλου μεταξύ της ηλικίας των πέντε έως οκτώ ετών του.

 Το 1955 ανακοινώθηκε από τα Ανάκτορα ότι ο Κάρολος θα παρακολουθούσε μαθήματα σε σχολείο αντί να έχει ιδιωτικό δάσκαλο, κάνοντάς τον έτσι τον πρώτο διάδοχο της χώρας με αυτόν τον τρόπο εκπαίδευσης.

Ο Κάρολος συμμετείχε αρχικά στο σχολείο Χιλ Χάουζ του δυτικού Λονδίνου και έπειτα συμμετείχε στο σχολείο Τσιμ του Χάμπσερ και το Γκόρντονστουν στη βορειοανατολική Σκωτία, το οποίο ο ίδιος πέρασε ιδιαίτερα άσχημη διαβίωση.

Ο Κάρολος έφυγε από το σχολείο το 1967, αφού ολοκλήρωσε μαθήματα στην Αγγλική Φιλολογία, την Ιστορία της Αγγλικής Φιλολογίας, την Ιστορία, τα Λατινικά και τα Γαλλικά.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΜΕΤΑ…

Στη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Βουλή των Λόρδων στα μέσα της δεκαετίας του 1970, είχε πει: 

“Μου προκαλεί πάντα κατάπληξη το πλήθος των αρνητικών σχολίων που έχουν διατυπωθεί για το Γκόρντονστοουν και η απρόσεκτη χρήση αρχαίων κλισέ, που χρησιμοποιήθηκαν για να το περιγράψουν. Ήταν μόνο σκληρό από την έννοια ότι απαιτούσε περισσότερα από τους μαθητές ως άτομα από ότι τα περισσότερα άλλα σχολεία – διανοητικά ή σωματικά.

«Είμαι τυχερός υπό την έννοια ότι θεωρώ ότι μου δίδαξε πολλά για τον εαυτό μου και τις ικανότητές και τις αδυναμίες μου. 

Μου δίδαξε να αποδέχομαι τις προκλήσεις και να αναλαμβάνω την πρωτοβουλία», είχε πει ο τότε διάδοχος του θρόνου και νυν βασιλιάς.

Και σε μια άλλη του συνέντευξη πρόσθεσε: «Δεν απήλαυσα το σχολείο, όσο θα μπορούσαν, αλλά αυτό συνέβη επειδή είμαι πιο ευτυχισμένος στο σπίτι παρά οπουδήποτε αλλού. 

Αλλά το Γκόρντονστουν ανέπτυξε την δύναμη της θέλησής μου και τον αυτοέλεγχο, με βοήθησε στην αυτοπειθαρχία.

 Διψούσαμε για “περιπέτειες”, είχαμε δική μας πυροσβεστική, υπηρεσία θαλάσσιας και ορεινής διάσωσης, ακτοφυλακή κτλ.

«Όλοι μας στο Γκόρντονστουν νιώθουμε τιμή και υπερηφάνεια που ένας διάδοχος του βρετανικού στέμματος φοίτησε στο σχολείο μας», λέει η σημερινή διευθύντρια, Λίζα Κερ. «Έχει για εμάς μεγάλη σημασία ότι οι δεξιότητες που θα επιδείξει ως μελλοντικός βασιλιάς της Βρετανίας αποκτήθηκαν και καλλιεργήθηκαν εδώ».

 Οι προηγούμενες γενεές Βρετανών βασιλοπαίδων δεν φοιτούσαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά μορφώνονταν με δασκάλους κατ’ οίκον.

Η σημερινή διευθύντρια του σχολείου, όταν ρωτήθηκε αν ο πρίγκιπας ήταν ευτυχισμένος, απάντησε: 

 «Ο πρίγκιπας έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι μένει έκπληκτος από τις συκοφαντίες που ακούγονται κατά του Γκόρντονστουν και σε πολλές ομιλίες του έχει πει ότι η επίδραση του συγκεκριμένου σχολείου υπήρξε θετική για τον ίδιο», κατέληξε.

 Η διευθύντρια, επίσης, αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος, στα σχολικά χρόνια, αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική αλλά και το θέατρο, συχνά λάμβανε μέρος σε σχολικές παραστάσεις και τα κατάφερνε μια χαρά με την υποκριτική τέχνη.

ΤΟ… «ΒΑΣΙΛΙΚΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ

Το Gordonstoun είναι ένα από τα πιο γνωστά δημόσια σχολεία στον κόσμο, αν και είναι δίκαιο να πούμε ότι αυτή η φήμη οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στους μορφωμένους βρετανούς βασιλικούς του, συμπεριλαμβανομένων του Charles, του πρίγκιπα της Ουαλίας και του πρίγκιπα Φίλιππου, καθώς και της Zara Phillips

Το Gordonstoun βαραίνει πολύ την υπαίθρια εκπαίδευση – έχει το δικό του εκπαιδευτικό γιοτ 80 ποδιών, το Ocean Spirit of Moray. τοποθετεί την «υπηρεσία σε άλλους» ως αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσής της μίας μέρας την εβδομάδα (οι επιλογές περιλαμβάνουν βοήθεια στους ηλικιωμένους, εκπαίδευση ακτοφυλακής και εθελοντισμό στην πυροσβεστική υπηρεσία) και εκτελεί πολλαπλά διεθνή προγράμματα ανταλλαγών. Το μότο του σχολείου, Plus Est en Vous (Υπάρχουν περισσότερα μέσα σας) «υποστηρίζει κάθε πτυχή του προγράμματος σπουδών και της παράδοσής του».

 Στην τελευταία επιθεώρηση του σχολείου, ο Gordonstoun τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση στη μαθησιακή εμπειρία: «τα ευρύτερα επιτεύγματα των νέων είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Οι μαθητές προέρχονται από διάφορες εθνικότητες και υπόβαθρα. 

Ένας στους τρεις μαθητές προέρχεται από το εξωτερικό, το ένα τρίτο από τη Σκωτία και το ένα τρίτο από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αθλητικές συμπεριλαμβανόμενες δραστηριότητες είναι εξαιρετικά ποικίλες, η μοναδική έμφαση στην ιστιοπλοΐα, οι αποστολές και οι δραστηριότητες περιπέτειας ως αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος σπουδών.

Πληροφορίες

Gordonstoun Review

Wiki

Η Καθημερινή

The post Ο Κάρολος και το μπούλινγκ… appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα