Ο εκσυγχρονισμός των 38 F-16 Block 50 και οι προτάσεις που δεν εξετάστηκαν το 2017

ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ 

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που γίνεται για τον ‘εκσυγχρονισμό’ των παλαιών F-16 , δηλ. των 38 F-16 Block 50 (Πρόγραμμα PX II, της Κυβέρνησης Κων. Μητσοτάκη) με απάρτια που θα αφαιρεθούν από τα νεώτερα F-16 του ‘κανονικού’ εκσυγχρονισμού  θα πρέπει να αναφέρουμε ορισμένα γεγονότα:

Καταρχήν ‘αποσιωπάται’ το γεγονός ότι ο -κανονικός!- εκσυγχρονισμός των μαχητικών αυτών συμπεριλαμβάνονταν στην αίτηση του ΓΕΑ

(LOR for LOA). Απλά για λόγους οικονομικούς -ειδικότερα, επειδή η προσφορά της Lockheed Martin (‘LM’) ξεπερνούσε τον διατιθέμενο προϋπολογισμό- την τελευταία στιγμή, αντί των παλαιότερων (δηλ. του προγράμματος PX II) συμπεριλήφθηκαν τα 30 κατά πολύ νεώτερα Block 52+ Adv. -πολύ πιο φτηνός ο εκσυγχρονισμός τους γαρ!- του Προγράμματος PX IV της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, μαζί με τα 55 F-16 Block 52+ του Προγράμματος PX ΙΙΙ, της Κυβέρνησης Κ. Σημίτη που συμπεριλαμβάνονταν από την αρχή. 

Επίσης, ‘αποσιωπάται’ το γεγονός ότι, εκτός από την πρόταση της LM, υπήρξαν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές προτάσεις, από δύο άλλους Αμερικανικούς αεροναυπηγικούς κολοσσούς:

Από τη Boeing (εδώ), καιΑπό τη Raytheon (εδώ)

Σημειωτέον ότι και οι δύο προσφορές, πέρα από τους πολύ καλύτερους χρόνους παράδοσης, κυμαίνονταν γύρω στα 1,2 με 1,3 δις δολάρια για τον -κανονικό- εκσυγχρονισμό όλων, δηλ. των 123 μαχητικών (όλα με Radar AESA κλπ), σε αντίθεση με τα 1,52 δις δολλάρια της LOA που υπογράφτηκε για τον εκσυγχρονισμό μόνο των νεώτερων 85 μαχητικών F-16 (84, τελικά, γιατί το ένα κάηκε στη Σούδα!)

Είναι αξιοπερίεργο ότι η τότε ηγεσία του ΓΕΑ (Α/ΓΕΑ Χ. Χριστοδούλου) ‘αδιαφόρησε’ να εξετάσει τις παραπάνω προτάσεις, έστω και για …διαπραγματευτικούς λόγους έναντι της LM!

Σημείωση: Ίσως κάποιοι να αναρωτηθούν γιατί το ΓΕΑ να ‘ρισκάριζε’ τον εκσυγχρονισμό επιλέγοντας εταιρία άλλη από τον Αρχικό Κατασκευαστή (OEM); Απάντηση: Μα και τα δύο προγράμματα εκσυγχρονισμού της τελευταίας 20ετίας έγιναν από άλλη εταιρία (σε συνεργασία με την …πολύπαθη ΕΑΒ): 

Εκσυγχρονισμός F-4: OEM Boeing, ο εκσυγχρονισμός έγινε από τη …Γερμανική DASA (τώρα μέρος της Airbus Defense)Εκσυγχρονισμός C-130: OEM Lockheed Martin, ο εκσυγχρονισμός έγινε από την …Καναδική SPAR (τώρα μέρος της L3)

Πράγματι, ο ‘προσανατολισμός’ του ΓΕΑ προς την LM στερεί από την ΠΑ σημαντικούς πόρους, με τους οποίους θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και άλλα σημαντικά προγράμματα. Παρομοίως, ο σφιχτός ‘εναγκαλισμός’ της ΕΑΒ με την LM ναι μεν παράγει κάποιος ‘τζίρους’, πλην όμως και αρκετές ζημιές, καθότι τα περισσότερα σχετικά προγράμματα είναι ζημιογόνα για την εταιρία…

Κακό ‘πράμα’ βλέπετε τα μονοπώλια, αλλά και τα …μονοψώνια!

The post Ο εκσυγχρονισμός των 38 F-16 Block 50 και οι προτάσεις που δεν εξετάστηκαν το 2017 appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα