“Ο Μπάϊντεν μπορεί να παραμερίσει τις διαφωνίες με τον Ερντογάν”!

“Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπορεί να παραμερίσει τις διαφωνίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς οι δύο ηγέτες προσπαθούν να βελτιώσουν μια “λαβωμένη” σχέση”, δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία,γράφει η Ahval και επισημαίνει:

“Μπάιντεν και  Ερντογάν συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

τη Δευτέρα για να συζητήσουν μια σειρά διμερών διαφωνιών. Αυτές περιλαμβάνουν την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές στο Ιράκ,για την οποία ο Τζέφρι είπε ότι θα συνεχιστεί.

Η απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία το 2019 είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους του Κογκρέσου κατά της αμυντικής βιομηχανίας  και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα αγοράς των F-35. Το τελευταίο ήταν μια «μεγάλη στρατιωτική απώλεια» για τη χώρα, δήλωσε ο Τζέφρι στο CBS News σε συνέντευξή του την Τρίτη.

«Επομένως, δεν πρόκειται να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα, αλλά μπορούμε να τα βάλουμε στην άκρη», είπε. «Νομίζω ότι Μπάιντεν και  Ερντογάν πιθανότατα έκαναν ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση…”

Ο Τζέφρι, ο οποίος υπηρέτησε ως πρέσβης στην Τουρκία μεταξύ 2008 και 2010 και ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία από το 2018 έως το 2020, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχει «πάει απότομα προς τα κάτω »  από το 2013/2014 και η δουλειά του Μπάϊντεν είναι να διορθώσει την κατάσταση.

«Πρώτα απ ‘όλα είναι μια σχέση συναλλαγής – δεν υπάρχει πολλή αγάπη και στις δύο πλευρές», είπε.

“Για να διατηρήσουμε τη παγκόσμια τάξη χρειαζόμαστε την Τουρκία – είναι πολύ μεγάλη, είναι πολύ ισχυρή, στρατιωτικά και οικονομικά ισχυρή και η γεωγραφική θέση της είναι κρίσιμη. Αλλά ο Ερντογάν είναι ένας δύσκολος συνεργάτης. ”

Παρά τις διαφορές τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μοιράζονται σημαντικούς κοινούς στόχους και πολιτικές, δήλωσε ο Τζέφρι.

«Ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν μοιράζονται ανησυχίες για την αποτροπή και τον περιορισμό των απειλών που βλέπουμε στην περιοχή – το Ιράν, τη Ρωσία, την τρομοκρατία», δήλωσε ο Τζέφρι. Τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας συμπίπτουν κυρίως στη Συρία, η Τουρκία είναι μεγάλος υποστηρικτής της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία και είναι πρόθυμη να κρατήσει τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν καθώς οι εταίροι του ΝΑΤΟ αποσύρονται, είπε.

«Ο Ερντογάν φαίνεται να είναι πρόθυμος,  να πάει στα μισά του δρόμου. Θα δούμε τι βγαίνει από αυτήν τη συνάντηση. Ήταν όμως ένα καλό πρώτο βήμα. “

The post “Ο Μπάϊντεν μπορεί να παραμερίσει τις διαφωνίες με τον Ερντογάν”! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“Ο Μπάϊντεν, Ερντογάν”,“o bainten, erntogan”