Νέο ατύχημα στο ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσαν το RIA Novosti και το TASS, επικαλούμενοι τον Alexei Rakhmanov, επικεφαλής της United Shipbuilding Company και τις ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, στο ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, το μοναδικό αεροπλανοφόρο στον στόλο της Μόσχας που βρίσκεται υπό συντήρηση σε ναυπηγείο, σημειώθηκε φωτιά την Τετάρτη 21/12.

Κατά τις τελευταίες επισκευές καταγράφηκε μια «μικρή φωτιά», όπως μεταδώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί στο πλοίο καθώς το σύστημα πυροπροστασίας του πλοίου ενεργοποιήθηκε και η φωτιά κατασβέστηκε.

Δεν
είναι πρώτη φορά…

Το ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov υποβάλλεται σε επισκευές από το 2017. Ωστόσο, ήδη τον Οκτώβριο του 2018, προτού επιστρέψει στην υπηρεσία, συνέβη άλλο ατύχημα όταν ένας γερανός, λόγω δομικών προβλημάτων στην αποβάθρα και τις υποδομές, έπεσε πάνω του προκαλώντας καταστροφές.

Το σκάφος μεταφέρθηκε στο 35ο ναυπηγείο στο Μούρμανσκ και εκεί η κακοτυχία του είχε συνέχεια: Ξέσπασε σοβαρή πυρκαγιά στις 12 Δεκεμβρίου 2019 κατά την επιχείρηση συγκόλλησης, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας άλλους δώδεκα. Η ζημιά στο αεροπλανοφόρο «dmiral Kuznetsov υπολογίστηκε ότι θα ανέλθει σε πάνω από 300 εκατομμύρια ρούβλια (4,7 εκατομμύρια δολάρια).

Επί του παρόντος, το πλοίο εξακολουθεί να στέκεται στο Μούρμανσκ, αν και το περασμένο καλοκαίρι, ο Ραχμάνοφ είχε δηλώσει ότι το σκάφος θα επέστρεφε στον στόλο το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Τον Ιούνιο του 2021, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Στρατιωτικών Ναυπηγείων της USC, Vladimir Korolevha, ανέφερε ότι η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov θα ολοκληρωνόταν το 2023.

Ωστόσο, λόγω καθυστερήσεων στην προμήθεια εξοπλισμού, η επιστροφή στην υπηρεσία αναβλήθηκε για το 2024. Όλα αυτά θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντικατοπτρίζουν ανεπαρκή υποδομή και δομικές ελλείψεις του ρωσικού ναυτικού στο πρόγραμμα επισκευής και εκσυγχρονισμού μονάδων, σημειώνει το aviation-report.

Σε συνέντευξή του στο Interfax τον περασμένο Αύγουστο, ο Alexei Rakhmanov είπε ότι «έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πλοίο, τις οποίες δεν μπορώ να σχολιάσω, αλλά, μετά τις επισκευές, το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov θα υπηρετήσει για τουλάχιστον 25 χρόνια».

Σημειώνεται ότι η κλάση «Admiral Kuznetsov» αποτελούνταν από 2 αεροπλανοφόρα (Kuznetsov και Varyag) σοβιετικής σχεδίασης τύπου STOBAR (Short Take-Off But Arrested Recovery) βάρους άνω των 60.000 τόνων και με προικοδότηση περίπου 40 αεροσκαφών και ελικοπτέρων, τα οποία επί του παρόντος, για το ρωσικό πλοίο, είναι οι ναυτικές εκδόσεις Mig-29K Fulcrum-D, Su-33 Flanker, Kamov Ka-52K, Kamov Ka-29TB, Kamov Ka-27PS και Kamov Ka-31.

Η πρώτη μονάδα της κλάσης είναι το ρωσικό Admiral Kuznetsov, του οποίου ο τελευταίος επιχειρησιακός πλους ήταν το 2016 στη Μεσόγειο για επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία. Η δεύτερη μονάδα, πλέον ανήκει στην Κίνα και είναι το κινεζικό CNS Liaoning (CV-16). Το Liaoning ανήκει στο Πεκίνο από τον Σεπτέμβριο του 2012, αφού ανακατασκευάστηκε στην Κίνα για αρκετά χρόνια από τη ναυτική μονάδα Varyag της σοβιετικής εποχής.

Αυτό το αεροπλανοφόρο καθελκύστηκε το 1988 στο ναυπηγείο Nikolaev, αφού μεταφέρθηκε στην Ουκρανία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Στη συνέχεια πουλήθηκε στην Κίνα.

The post Νέο ατύχημα στο ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Admiral Kuznetsov,neo, Admiral Kuznetsov