Ναυκρατούσα: Τα μυστικά, ο Ψυχρός Πόλεμος, τα σπαθιά και τα ξεχασμένα γράμματα

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Αποβατικό Δεξαμενόπλοιο «Ναυκρατουσα L-153» πρώην USS FORT MANDAN LSD21.

Το γνωρίζουν όσοι υπηρέτησαν στο Πολεμικό Ναυτικό πριν από κάποια χρόνια κι ακόμα όσοι έκαναν την θητεία τους στις ειδικές δυνάμεις, γιατί ταξίδεψαν με αυτό στις μεικτές ασκήσεις που περιείχαν αποβάσεις σε διάφορες περιοχές των νησιών η της κεντρικής Ελλάδας.

Ένα πλοίο με ιστορία και πολλά κρυμμένα μυστικά!

Δέσποζε στους ντόκους του Ναυστάθμου,

ήταν εντυπωσιακό, είχε πολυπληθές πλήρωμα, ήταν αργό αλλά καλοτάξιδο.

Είχε διαστάσεις: 139,5 / 21,95 / 5,5 μέτρα,

εκτόπισμα: 4.790 / 9.375 τόν.

πρόωση: Ατμοστρόβιλοι 7.000 bhp,

ταχύτητα: 15 κόμβοι,

οπλισμό: 8 πυροβόλα των 40 χιλ. και 5 των 20 χιλ.

πλήρωμα: 254 άτομα. 

Έτος ναυπηγήσεως 1945.

 Του έγινε εκσυγχρονισμός FRAM II μεταξύ των ετών 1960-62. 

Παραχωρήθηκε από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας.

 Παρελήφθη στις 23 Ιανουαρίου 1971, στο Norfolk της Virginia των ΗΠΑ, από τον Πλωτάρχη Ι. Παπανδρέου και κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 30 Μαρτίου 1971. 

Υπήρξε η έδρα της Διοικήσεως Πλοίων Αποβάσεων.

 Παροπλίσθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2000.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2001 που μεταφέρθηκε στα διαλυτήρια  Aliağa της Τουρκίας, για να κοπεί σε παλιοσίδερα και παρά το γεγονός από όλους τους χώρους του πέρασαν εκατοντάδες ναύτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί, το «Ναυκρατουσα» κρατούσε επτασφράγιστα μυστικά από την εποχή ακόμα του Ψυχρού Πολέμου, ντοκουμέντα, ιστορικά στοιχεία, πολεμικό υλικό, στολές παραλλαγής… ερωτικές επιστολές, ακόμα και τρόφιμα(!). που ανακαλύφθηκαν τυχαία!

Όταν αποσφραγίστηκαν οι παλιές αποθήκες στα έγκατα του πλοίου, κυβερνήτης ήταν ο μετέπειτα ναύαρχος, γνωστός «βάτραχος» Θεοφανιδης.

Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει τι απέγιναν αυτά που έκρυβε το πλοίο επί 40 και πλέον χρόνια!

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Αρχές του 1983, μετατέθηκε στο πλοίο ο ναύτης-πυροβολητής Κωνσταντίνος Τομαρας.

Εκτός των άλλων του ανατέθηκαν και καθήκοντα αποθηκαρίου στο οπλονομειο.

Να πως περιγράφει ο ίδιος την… ανακάλυψη των μυστικών του βαποριού .

«Ναύτης ΤΠΒ Κωνσταντίνος Τομαρας ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ 10727.Δ/Π ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ.

Υπηρέτησα στο Δεξαμενοπλοιο Ναυκρατουσα από τον Γενάρη του 1983 έως τον Μάρτιο του 1985 με κυβερνήτες αρχικά τον πλοίαρχο κ. Δούκα και μετά με τον περίφημο πλοίαρχο Ντανυ (κοινώς) Θεοφανιδη.

Το Ναυκρατουσα ήταν ναυπηγημένο στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1940, και ήταν ένα από τα καράβια που έκανε δωρεά το Αμερικανικό κράτος προς την Ελλάδα μετά τον πόλεμο.

Ήταν ένα καράβι περίπου αν θυμάμαι, 140 μέτρα, το οποίο είχε 5 πατώματα και πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.

 Όταν ανέλαβα αποθηκάριος οπλονόμου, κάτω από το εξηνταενιακλεινο που ήταν  το μέρος που φιλοξενούσαμε τους πεζοναύτες για τις αποβάσεις, υπήρχε μια καταπακτή που οδηγούσε στα ύφαλα του πλοίου, όπου υπήρχε εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις.

 Από ρούχα τζάκετ παντελόνια ειδικά για πολικό ψύχος, κάλτσες, μέχρι γιαταγάνια μαχαίρια τσεκούρια σκηνές,  τα οποία θα ήταν χρήσιμα σε αποβάσεις σε εχθρικό έδαφος.

 Επίσης υπήρξε μια αποθήκη που πάντα ήταν κλειδωμένη, νομίζοντας κάποιος υπαξιωματικός η αξιωματικός την είχε χρεωμένη.

 Όταν μια μέρα ο ύπαρχος πλωτάρχης Μιχαλόπουλος ρώτησε ποιος την έχει χρεωμένη αυτή, ανακάλυψαν ότι κάνεις δεν την είχε ανοίξει από τότε που παρέλαβαν το καράβι από τις ΗΠΑ!

 Τότε με διαταγή του σπάσαμε την κλειδαριά και με έκπληξη είδαμε μέσα τσουβάλια με φακές και άλλα τρόφιμα, εκατοντάδες κουβέρτες, και γράμματα που είχαν λάβει οι Αμερικανοί ναύτες και στρατιώτες από τις οικογένειες τους.

 Ήταν κάτι το οποίο μας άφησε κατάπληκτους, αφού τα γράμματα  ήταν όλα κλειστά και σίγουρα δεν διαβάστηκαν ποτέ.

 Δεν ξέρω τι απέγιναν όλα αυτά στην πορεία της θητείας μου αλλά ήταν ένα γεγονός που με εντυπωσίασε.»

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ… ΔΙΑΣΗΜΟΙ

Το Fort Mandan το 1952, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, πήρε μέρος στην απόρρητη άσκηση του ΝΑΤΟ «Επιχείρηση Mainbrace» και μάλιστα ήταν το πλοίο διοίκησης του Γ.Γ της Συμμαχίας στρατηγού Αϊζενχάουερ.

Το σχέδιο Mainbrace διεξήχθη για δώδεκα ημέρες μεταξύ 14–25 Σεπτεμβρίου 1952, και περιελάμβανε εννέα ναυτικά:

Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών , το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό , το Γαλλικό Ναυτικό , το Βασιλικό Ναυτικό του Καναδά , το Βασιλικό Ναυτικό της Δανίας , το Βασιλικό Ναυτικό της Νορβηγίας, το Πολεμικό Ναυτικό της Πορτογαλίας, το Ναυτικό της Βασιλικής Ολλανδίας , και η Βελγική Ναυτική Δύναμη που επιχειρουν στη Νορβηγική Θάλασσα , στη Θάλασσα του Μπάρεντς , στη Βόρεια Θάλασσα κοντά στη χερσόνησο Γιουτλάνδης και στη Βαλτική Θάλασσα . Στόχος του ήταν να πείσει τη Δανία και τη Νορβηγία ότι αυτά τα έθνη θα μπορούσαν να υπερασπιστούν από την επίθεση από τη Σοβιετική Ένωση .

 Η άσκηση περιελάμβανε προσομοιωμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον σχηματισμού “εχθρού” που επιτέθηκε στο βόρειο πλευρό του ΝΑΤΟ κοντά στο Μπόντο της Νορβηγίας , αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στοχων κοντά στο Κανάλι του Κίελο , επιχειρήσεις κατά των υποβρυχίων και αντι-πλοίων, καθώς και πεζοναύτες των ΗΠΑ που προσγειώθηκαν στη Δανία.

Ογδόντα χιλιάδες άνδρες, πάνω από 200 πλοία και 1.000 αεροσκάφη συμμετείχαν στο Mainbrace.

Οι New York Times », και ο στρατιωτικός ανταποκριτής Hanson W. Baldwin, περιέγραψαν ότι αυτή την ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ, ως το «μεγαλύτερο και πιο ισχυρό στόλο που ταξίδεψε στη Βόρεια Θάλασσα από το Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο .»

Στο πλοίο που πήρε μέρος στα γυρίσματα της επικής ταινίας «η πιο μεγάλη μέρα του Πολέμου» ,πριν παρελήφθη από το ΠΝ, υπηρέτησε και ο διάσημος ηθοποιός του Χόλυγουντ Μπιλ Κόσμπι το 1960.

The post Ναυκρατούσα: Τα μυστικά, ο Ψυχρός Πόλεμος, τα σπαθιά και τα ξεχασμένα γράμματα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναυκρατούσα, Ψυχρός Πόλεμος,nafkratousa, psychros polemos