Να σταματήσει να βομβαρδίζει αμάχους το Ισραήλ, ζήτησε ο Μακρός

Ο Γάλλος πρόεδρος παρότρυνε το Ισραήλ «να σταματήσει» τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους στη Γάζα σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο βρετανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BBC και μεταδόθηκε χθες Παρασκευή.

«Μοιραζόμαστε την οδύνη» του Ισραήλ «και συμμεριζόμαστε τη βούλησή τους (της ισραηλινής ηγεσίας) να απαλλαχτούν από την τρομοκρατία», καθώς «ξέρουμε τι σημαίνει τρομοκρατία στη Γαλλία». Όμως, «de facto σήμερα είναι

οι άμαχοι αυτοί που βομβαρδίζονται. Μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται». Και για αυτό «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία» και «καμιά νομιμοποίηση», «παροτρύνουμε λοιπόν το Ισραήλ να σταματήσει».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 11.078 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4.506 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια.

Η «αντίδραση στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, επειδή διεξάγεται από μια δημοκρατία, πρέπει να συμμορφώνεται στους διεθνείς κανόνες του πολέμου και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», έκρινε ο γάλλος πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο από το Ισραήλ, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε πως «δεν είναι δικαστής» αλλά «αρχηγός κράτους».

Δήλωσε εξάλλου πως ανησυχεί ότι «ο μαζικός βομβαρδισμός» της Λωρίδας της Γάζας προκαλεί «απέχθεια και άσχημα συναισθήματα» στην περιοχή.

Ο κ. Μακρόν παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή την επομένη της «ανθρωπιστικής διάσκεψης» που οργανώθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι με πρωτοβουλία της κυβέρνησής του, κατά τη διάρκεια της οποίας κάλεσε να ενταθεί η προσπάθεια για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».

«Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από μια ανθρωπιστική παύση καταρχήν» και κατόπιν «κατάπαυση του πυρός, που θα επιτρέψει την προστασία όλων των αμάχων που δεν έχουν καμιά σχέση με τους τρομοκράτες», επέμεινε στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο BBC στο Ελιζέ.

«Είναι αδύνατο να εξηγήσουμε πως θέλουμε να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας σκοτώνοντας αθώους», συμπλήρωσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε στις δηλώσεις του κ. Μακρόν τονίζοντας πως «η ευθύνη για οποιοδήποτε κακό παθαίνουν άμαχοι βαραίνει τη Χαμάς», η οποία προκάλεσε τον πόλεμο με τη «βάρβαρη δολοφονία εκατοντάδων ισραηλινών αμάχων» και χρησιμοποιεί παλαιστίνιους αμάχους και ομήρους σαν «ανθρώπινες ασπίδες», όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες του μέσω X (του πρώην Twitter).

Στην ισραηλινή πλευρά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, σύμφωνα με αναθεωρημένο προς τα κάτω απολογισμό των ισραηλινών αρχών, στην πλειονότητά τους άμαχοι την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, που το Ισραήλ οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να δει και άλλους ηγέτες, ιδίως τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, να καλούν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ο γάλλος πρόεδρος είπε πως «ελπίζει πως θα το πράξουν».

Να μην "εγκαταλειφθεί" η προοπτική ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών, ζήτησε το Βερολίνο

Η προοπτική μιας ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του «δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί» παρά τον πόλεμο, δήλωσε  η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την επίσημη περιοδεία της στο Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου.

«Σε αυτή τη σχεδόν ανεπίλυτη σύγκρουση είναι σημαντικό να μην χάνουμε το μακροπρόθεσμο όραμα. Η ιστορική πιθανότητα για μια ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί», εκτίμησε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της.

«Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος των τρομοκρατών», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα υπουργός μεταβαίνει  στην περιοχή του Κόλπου για μια επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

«Ακόμη κι αν μια βιώσιμη λύση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μοιάζει αυτή τη στιγμή μακρινή (…) είναι ευθύνη μας να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια» προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε η Μπέρμποκ.

«Έχουμε μια ευκαιρία να πετύχουμε στις προσπάθειές μας για την απελευθέρωση των ομήρων, για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ή για την παρεμπόδιση της επέκτασης στην περιοχή της βίας, αν συνεργαστούμε με τις αραβικές χώρες του Κόλπου», εκτίμησε η Γερμανίδα υπουργός.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκάλεσε πισωγύρισμα στις προσπάθειες σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών κρατών, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ τις οποίες προώθησαν οι ΗΠΑ και το 2020 κατέληξαν στη σύναψη επίσημων σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μαρόκου.

Η Σαουδική Αραβία συζητούσε εδώ και μήνες την ένταξή της σε αυτή τη συμφωνία, όμως στα μέσα Οκτωβρίου «ανέστειλε» τις συνομιλίες.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της η Μπέρμποκ σκοπεύει «να εργαστεί άοκνα για να βρεθούν επιπλέον μέσα και επιλογές για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας» στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό.

«Η προοπτική των ανθρωπιστικών εκεχειριών είναι ζωτικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να αμύνεται έναντι της βίαιης και διαρκούς τρομοκρατίας της Χαμάς προκειμένου να προστατεύσει τον λαό του. Και παράλληλα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλύνουμε τα φρικτά δεινά των αθώων παιδιών, γυναικών και ανδρών», κατέληξε η Μπέρμποκ.

The post Να σταματήσει να βομβαρδίζει αμάχους το Ισραήλ, ζήτησε ο Μακρός appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα