Μητσοτάκης μετά τις απειλές από Τουρκία: Δεν κάνουμε διάλογο για το παράνομο

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει λόγο να ανοίξει διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Από το Νταβός, ο κ. Μητσοτάκης μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν, έλεγε ότι  «ίσως αλλάξει γνώμη. Είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας». Ο Ερντογάν «χρέωσε» στον Μητσοτάκη ότι αθέτησε την υπόσχεσή του όταν του είπε στην Κωνσταντινούπολη «ας μην εμπλέκουμε τρίτους». 

Σήμερα, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό ανέφερε,

πως η Αθήνα θα δημοσιοποιεί διεθνώς όσα συμβαίνουν.

«Μένουμε πιστοί στη διεθνή νομιμότητα. Όσοι επιλέγουν να σταθούν απέναντι μας, απέναντι στο διεθνές δίκαιο και απέναντι στο ΝΑΤΟ, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο μαζί τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και δεν θα επικοινωνούμε στα διεθνή φόρα όσα παράνομα συμβαίνουν», υπογράμμισε, προσθέτοντας:

«Όσο απειλούν, τόσο εκτίθενται και όσο μας προκαλούν, τόσο περιθωριοποιούνται».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στα ταξίδια σε ΗΠΑ και Νταβός, μιλώντας για «αποστολές που εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος, σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό». «Αυτό ακριβώς το μήνυμα χειροκρότησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος, το Αμερικανικό Κογκρέσο για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διευθύντρια του ΔΝΤ αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό», είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς «αλλά όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε. Απέναντι στο διεθνές δίκαιο την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, σημείωσε.

«Εμείς συνεπώς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράλογο με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας», υπογράμμισε ακόμη.

Σημειώνεται ότι χθες, μετά την πολύωρη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώθηκε ότι:

«Συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος», όπως επίσης «και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί συμμαχίες που πρέπει να γίνονται σε πνεύμα κατανόησης συνεργασίας».

Στην ίδια ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τονίζεται «η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας» και η οποία τονίστηκε ότι «θα συνεχιστεί».

The post Μητσοτάκης μετά τις απειλές από Τουρκία: Δεν κάνουμε διάλογο για το παράνομο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα