Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν κυριαρχία στην Ευρώπη όπως ο Ναπολέων και ο Χίτλερ

Ευθύνες στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία επέρριψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Υποστήριξε δε, ότι οι ΗΠΑ θέλουν να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, όπως άλλοτε ο Ναπολέων και ο Χίτλερ.

Κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικώνι «η Ουκρανία βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, παίρνοντας εντολές από τους Αμερικανούς». Σημείωσε πάντως ότι «είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση

σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία». Παράλληλα, επιτέθηκε στις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι αυτές είναι που «επιβάλλουν τις απόψεις τους για το μέλλον της περιοχής».

«Ελάχιστες οι ρωσικές απαιτήσεις»

«Οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγχουν την Ευρώπη, όπως ο Χίτλερ και ο Ναπολέων», είπε ο Λαβρόφ, καλώντας τους «φίλους μας από τη Δύση να ηρεμήσουν. Διαπραγμάτευση θα γίνει, αλλά σε ισότιμη βάση. Οι ρωσικές απαιτήσεις είναι ελάχιστες» και πρόσθεσε:

«Η κατάσταση μού θυμίζει το Χόλιγουντ. Το απόλυτο κακό είναι εναντίον του απόλυτου καλού, και το καλό είναι με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας», πρόσθεσε ο Ρώσος ΠΕΞ και ανέφερε ότι πυρηνικός πόλεμος «είναι στα μυαλά της Δύσης, όχι των Ρώσων».

Ο Λαβρόφ επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου ότι στόχος της Ρωσίας είναι η «αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και ότι «ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ABC, Τζορτζ Στεφανόπουλου, πώς μπορεί να υπερασπιστεί τα «ψέματα της Ρωσίας» αναφορικά με τους αμάχους που σκοτώνονται από τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας είναι «πλιατσικολόγοι» και ότι «οι νεοναζί» στην Ουκρανία είναι «οι πραγματικοί δολοφόνοι».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Εβραίος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι νεοναζί, ο Λαβρόφ είπε ότι ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που δεν αναγνωρίζει τους ρωσόφωνους ως «γηγενείς» στην Ουκρανία, πράγμα που τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους. «Αφιερώστε μισή ώρα για να διαβάσετε τις επίσημες πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών», είπε.

«Οι αποφάσεις μας είναι σωστές»

Ερωτηθείς αν η ρωσική εισβολή κατέληξε σε διπλωματικό φιάσκο για τη Μόσχα, ο Λαβρόφ απάντησε: «Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις μας είναι σωστές. Είναι φυσικά θλιβερό που πεθαίνουν άμαχοι. Δεν θέλουμε τον φόνο κανενός αμάχου. Στο Ιράκ, τη Λιβύη ο όρος “παράπλευρες απώλειες” εφευρέθηκε από τους Δυτικούς. Εκεί ήταν εκατοντάδες χιλιάδες μεταξύ των αμάχων».

«Κοιτάξτε, αυτό που κάνουμε τώρα είναι σόου. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν κι αυτοί συνείδηση. Σας καλώ να θυμηθείτε πώς αντιδράσατε όταν χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την οκταετία στο Ντονμπάς και δεν μιλήσατε», επανέλαβε.

The post Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν κυριαρχία στην Ευρώπη όπως ο Ναπολέων και ο Χίτλερ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα