«Και τι κερδίζει η Ελλάδα από την επ ΄ αόριστον ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας»; Ο ΥΕΘΑ απαντά…

Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ανανεώσει επ ΄ αόριστον την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία προκάλεσε ένα εύλογο ερώτημα: τι θα κερδίσει η Ελλάδα από αυτή την απόφαση;

Ο ΥΠΕΞ μας είπε ότι αυτή η συμφωνία θα μας κάνει «να νιώσουμε ασφαλείς»…

Τι είπε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος; Τα αποσπάσματα από την ομιλία του στη Βουλή. Δεν χρειάζεται κάποιο σχόλιο, οι αναγνώστες

μπορούν μόνοι τους να κρίνουν τα «κέρδη» για τη χώρα σε σχέση με αυτά που δίνει:

•«Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτών που κάνουμε για την Ελλάδα θεωρούμε ότι η δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ είναι εθνικά επωφελής. Κι όπως είπε πολύ σωστά και ο Υπουργός Εξωτερικών, θεωρούμε ότι πιο ακράδαντη απόδειξη του επωφελούς για το εθνικό συμφέρον χαρακτήρα αυτής της Συμφωνίας είναι η έντονη ενόχληση που κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει η Τουρκία, η οποία σαφώς και ενοχλείται και από την αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ συνολικά, σαφώς ενοχλείται από την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του λιμένα Αλεξανδρούπολης συνολικά, σαφώς ενοχλείται από την πρόσκληση και την ομιλία που θα απευθύνει στο Κογκρέσο σε λίγες μέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο «δεδομένος» λοιπόν, θα πάει να μιλήσει στην Ολομέλεια του Κογκρέσου. Δεν το λες και κακό αυτό για τον «δεδομένο» και «προβλέψιμο». Αντιθέτως είναι μια τιμή η οποία δεν έχει επιφυλαχθεί μέχρι στιγμής σε κανένα, εξ όσων γνωρίζω, Έλληνα Πρωθυπουργό και απευθύνεται σε ηγέτες βεληνεκούς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν -κι είναι τιμή και βέβαια με φοβερό συμβολικό χαρακτήρα- στην Ολομέλεια, στην ουσία του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ σε λίγες μέρες από σήμερα. 

Αν αυτό δεν είναι άλλη μία επιπλέον απτή απόδειξη της ποιοτικά αναβαθμισμένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ αλλά είναι αντιθέτως μια εθνική ήττα όπως λίγο ή πολύ την παρουσιάσατε με όρους υποχώρησης, απόλυτης απώλειας στο ισοζύγιο των ανταλλαγών και των ανταλλαξίμων, αυτό είναι δική σας θεώρηση. Νομίζουμε όμως ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι συμβαίνουν πολύ καλύτερα πράγματα όσον αφορά στη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ». 

•«Έχουν έρθει Αμερικανοί και ρίχνουν λεφτά, για να το πω σχηματικά, σε όλες τις υποδομές των στρατοπέδων που προανέφερα, προκειμένου να τις αναβαθμίσουν. Στο τέλος της ημέρας αυτές οι υποδομές θα παραμείνουν επ’ ωφελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα χρησιμοποιηθούν για κάποιο διάστημα από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά σίγουρα η συνολική αναβάθμιση θα είναι και επ’ ωφελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κι όπως ξέρετε όπου πηγαίνουν οι Αμερικανοί να χρηματοδοτήσουν δημιουργία υποδομών κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό». 

•«Θα ήταν πραγματικά ωφέλιμη μία επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη για να δούμε την κοσμογονία που συντελείται εκεί. Ξεκίνησε όταν με αμερικανική χρηματοδότηση ανελκύστηκε μία βυθισμένη βυθοκόρος από τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης που μέχρι τότε, με τη βυθοκόρο βυθισμένη, δεν μπορούσε να υποδεχθεί ούτε ψαροκάικο, για να το πω πολύ απλά. Σήμερα υποδέχεται μεγαθήρια τα οποία είναι κομμάτι μιας τεράστιας επιχείρησης logistics μεταφοράς στρατιωτικού και αμυντικού υλικού και στοιχείων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων βεβαίως, όμως η ωφέλεια για τον λιμένα είναι συνολική. 

Σύμφωνα με το πρώτο πρωτόκολλο της αναθεωρημένης MDCA παραχωρείται προς μερική χρήση ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης. Επομένως οι εργασίες διευθέτησης των προβλημάτων, όπως η ανέλκυση βυθοκόρου του λιμένα Αλεξανδρούπολης θα είναι επωφελής και για τη συνολική του χρήση από οποιοδήποτε πλοίο καταπλέει στο λιμάνι αυτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπορική λειτουργικότητα του λιμένα, για τη συνολική χρήση του από κάθε είδους πλοίο, όχι μόνο αμερικανικά μεταγωγικά στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων».

•Στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στο Βόλο φιλοξενούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για ένα εξάμηνο περίπου κατ’ έτος, στελέχη των αμερικανικών μονάδων της, ας πούμε, Αεροπορίας Στρατού, πληρωμάτων ελικοπτέρων που αναπτύσσονται στο  πλαίσιο χειμερινής πτητικής εκπαίδευσης αυτών. Χρησιμοποιούν κοιτώνες που δεν χρησιμοποιούνται από τις ημέτερες Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτοί έχουν ανακαινισθεί με έξοδα της αμερικανικής πλευράς καθώς και στο πλαίσιο συνθηκών βελτίωσης διαμονής των στελεχών υλοποιούνται κι άλλα έργα  αναβάθμισης των υποδομών.

Το ίδιο περίπου και στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη» της Αλεξανδρούπολης. Εκεί φιλοξενούνται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένα με την υποστήριξη της Διοικητικής Μέριμνας των Αμερικανικών Δυνάμεων που διέρχονται από την Ελλάδα μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, όπως έχω αναφέρει, στο πλαίσιο συμμετοχής τους σε ασκήσεις, επιχειρήσεις στην Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σχεδιάζουν να επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξη των υποδομών στρατοπέδου, για παράδειγμα δημιουργία αποθηκών και χώρων ενδιαίτησης ή γραφείων ακόμα και γυμναστηρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί η λεγόμενα “Life Support Area”, δηλαδή περιοχή υποστήριξης για τις αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται εκεί. 

Ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα, ήδη όπως σας είπα γίνονται πολλά στην Αλεξανδρούπολη και η τοπική κοινωνία επιχαίρει και δεν αισθάνεται περισσότερο ανασφαλής, αλλά περισσότερο ασφαλής.  Για να μην πω για το ευρύτερο όφελος στην τοπική οικονομία, στην περιφερειακή οικονομία.

•«Και στην πρώτη συζήτηση, πριν από δύο χρόνια και κάτι, είχα πει ότι όλο αυτό δεν είναι ένα ανατολίτικο παζάρι, σου δίνουμε αυτά, δώσε μας τα “x,ψ,ω” όπλα. Δεν είναι έτσι. Αναβαθμίζεται συνολικά η στρατηγική σχέση. Αυτό μεταφράζεται στην εμπέδωση, ας πούμε, μιας καινούριας πιο σφικτής κοινής στρατηγικής κουλτούρας που περνάει μέσα από τα πολύ εντατικά πλέον προγράμματα συνεκπαίδευσης και με τις Αμερικανικές Δυνάμεις, όχι μόνο στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων. Και φυσικά η κοινωνία του συμφέροντος που είναι η ανάπτυξη από κοινού υποδομών επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών, οι οποίες θα μείνουν όπως σας είπα ή γίνονται και μένουν στην Ελλάδα». 

The post «Και τι κερδίζει η Ελλάδα από την επ ΄ αόριστον ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας»; Ο ΥΕΘΑ απαντά… appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα