Τσίπρας:«Ο Μητσοτάκης δίνει τα πάντα στις ΗΠΑ χωρίς να πάρει τίποτα κι αυτές δίνουν όπλα στους Τούρκους»

«Ο κ.Μητσοτάκης δίνει τα πάντα στους Αμερικανούς κι εκείνοι δίνουν όπλα στους Τούρκους», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διακαναλική του συνέντευξη σε περιφερειακούς σταθμούς και στους δημοσιογράφους Αντώνη Τελόπουλο, Θανάση Μερτζάνη και Λίνα Μπάστα.

Ο κ.Τσίπρας είπε για τα ελληνοτουρκικά ότι  «η  χώρα έχει μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά. Δεν υπάρχει καμία συνδιαχείριση ή συνεκμετάλλευση προτού με βάση το διεθνές δίκαιο επιλυθούν οι διαφορές και κυρίως η διαφορά που

αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Πρώτα με βάση το διεθνές δίκαιο θα καθοριστεί το τι δικαιούται ο καθένας, και μετά ας συζητήσουμε ό,τι θέλετε».

Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία «αλλά θέλουμε να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ως χώρα στην υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατικοποιημένων νησιών, η Συνθήκη της Λοζάνης πρέπει να είναι δεδομένη. Και από ‘κει και πέρα στόχος μας, ναι, πρέπει να είναι να πάμε στη Χάγη, ώστε με βάση το διεθνές δίκαιο να επιλυθούν οι διαφορές».

Τι ακριβώς απάντησε στις ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά:

«Είμαι πολύ ανήσυχος και πολύ προβληματισμένος με τις εξελίξεις. Πρώτα απ’ όλα γιατί ζούμε σε μια περίοδο που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον κίνδυνο να γενικευτεί ο πόλεμος. Και τον όχι κίνδυνο, μια ήδη υπαρκτή δυσμενή πραγματικότητα,  που έχει να κάνει ότι πάμε σε μια ακραία ψυχροπολεμική πόλωση, η οποία θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην οικονομία πρώτα και κύρια όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Δεύτερον, είμαι ανήσυχος διότι δεν βλέπω απλά μια αναβάθμιση της Τουρκίας, βλέπω μια στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα, του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, που τα δίνει όλα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στους συμμάχους του και δεν παίρνει σχεδόν τίποτα. Αντιθέτως, παίρνει η Τουρκία, που δεν τα δίνει καθόλου όλα. Αλλά είναι πολύ μετρημένη.

Βλέπω δηλαδή τον κ. Μητσοτάκη για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να φέρνει στη Βουλή να ψηφίσει την αναθεώρηση των συμφωνιών για τις βάσεις δίνοντας τη δυνατότητα παραμονής επ’ αόριστον των βάσεων στη χώρα. Κανείς δεν θέτει ζήτημα να φύγουν οι βάσεις σήμερα. Αλλά ποτέ άλλοτε στη χώρα δεν υπήρχε μια διαδικασία επ’ αόριστον εκχώρησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πάντοτε, κάθε χρόνο κάθε διετία, υπήρχε ανανέωση.

Βλέπω έναν κ. Μητσοτάκη ο οποίος δηλώνει βασιλικότερος του βασιλέως και πρόθυμος να δώσει όπλα στην Ουκρανία, να δώσει την Αλεξανδρούπολη η οποία είναι στρατηγικό σημείο και μπορεί να μας εμπλέξει αν αξιοποιηθεί και για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Και την ίδια στιγμή, βλέπουμε τους Αμερικάνους όχι μόνο να μη δεσμεύονται για την ασφάλεια της χώρας και της Κύπρου έναντι της Τουρκίας, αλλά να είναι έτοιμοι και να δώσουν αεροπλάνα F-16 στην Τουρκία να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Εμείς όπλα στην Ουκρανία, οι Αμερικάνοι όπλα στην Τουρκία! Αυτά, είναι πάρα πολύ ανησυχητικά και οφείλουμε να αναδείξουμε και τον προβληματισμό και την ανησυχία αυτής της πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης.

Εμείς δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι έχουμε την ακραία εθνικιστική ρητορική όπως ο κ. Σαμαράς στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος εν τοιαύτη περιπτώσει σε αυτό είναι σταθερός. Χρόνια έχει αυτή την άποψη και αυτές τις θέσεις. Αλλά εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι δεν πιστεύει κανένας Έλληνας πολίτης σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία εξομάλυνσης ή αποφυγή κρίσεων στην περιοχή μας χωρίς διάλογο με τους γείτονές μας. 

Εμείς θέλουμε τον διάλογο. Αλλά θέλουμε να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ως χώρα στην υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατικοποιημένων νησιών, η Συνθήκη της Λοζάνης πρέπει να είναι δεδομένη. Και από ‘κει και πέρα στόχος μας, ναι, πρέπει να είναι να πάμε στη Χάγη, ώστε με βάση το διεθνές δίκαιο να επιλυθούν οι διαφορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επιλυθούν οι διαφορές και να πάμε στη συνεκμετάλλευση της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα οι Τούρκοι μιλούν για συνδιαχείριση πια, το πάνε παραπάνω τον πήχη των απαιτήσεών τους έναντι της χώρας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μια φράση θα πω μόνο. Η χώρα έχει μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά. Δεν υπάρχει καμία συνδιαχείριση ή συνεκμετάλλευση προτού με βάση το διεθνές δίκαιο επιλυθούν οι διαφορές και κυρίως η διαφορά που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Πρώτα με βάση το διεθνές δίκαιο θα καθοριστεί το τι δικαιούται ο καθένας, και μετά ας συζητήσουμε ό,τι θέλετε».

The post Τσίπρας:«Ο Μητσοτάκης δίνει τα πάντα στις ΗΠΑ χωρίς να πάρει τίποτα κι αυτές δίνουν όπλα στους Τούρκους» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα