ΗΠΑ-Ρωσία: «Ο πόλεμος που έρχεται δεν θα είναι Ψυχρός»

Γράφει ο Δρ ΟΘΩΝ ΦΛΩΡΑΤΟΣ 

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Διδάκτωρ ΕΜΠ

Γραμματέας Προγράμματος ΛΑ.Ο.Σ.

ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ή θΕΡΜΟΣ 3ος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Η παγκοσμιοποίηση βασίζεται στο Βιβλίο του Lester Brown “Κόσμος Δίχως Σύνορα”, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1973 και διδασκόταν στα Αμερικανικά πανεπιστήμια στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Επρόκειτο για ένα αφελές σενάριο Αμερικανοποίησης του πλανήτη, βασισμένο μόνο στο φιλελεύθερο οικονομικό σύστημα με κάποια δόση οικολογίας. Παραγνώριζε πλήρως Ιστορικές,

Πολιτισμικές και Θρησκευτικές διαφορές, οδηγώντας σε μία ουτοπική ισοπέδωση. Επίσης και το μοντέλο της απόλυτης οικονομικής ελευθερίας των συναλλαγών είναι εγγενώς λάθος διότι εάν δεν υπάρχει ισοζύγιο στις οικονομικές συναλλαγές, χώρες που είναι διαχρονικά ελλειμματικές όσο και αν δανειστούν, κάποια στιγμή θα χρεοκοπούσαν οπότε δεν θα είχαν την δυνατότητα συναλλαγών. Το όλο σύστημα όπως προβλεπόταν να λειτουργήσει, ήταν και παραμένει αυτοκαταστροφικό. Παράλληλα οι Αμερικανοί, έχασαν στο δικό τους παιγνίδι από την Κίνα, ενώ και η Ευρώπη οραματιζόμενη σύνορα από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, δεν είχε πλέον ανάγκη τους Αμερικανούς (το εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ). 

Βλέποντας να υποσκελίζονται από την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους οι Αμερικάνοι, μέσω ενός think tank από την εποχή του Ομπάμα, ανέπτυξαν τη θεωρία ότι όπως με τον 2ο ΠΠ η Αμερική ξεπέρασε οριστικά την κρίση του 1929 και έγινε παγκόσμια υπερδύναμη, έτσι μέσα από ένα μεγάλο (παγκόσμιο ψυχρό;) πόλεμο θα ξεπερνούσαν την κρίση του 2008 και θα ανακτούσαν την πρωτοκαθεδρία τους σαν ηγέτιδα δύναμη του πλανήτη.

Η Ρωσία πράγματι αντιδρά σαν αγριεμένη αρκούδα, αλλά σε σχέση με την κοινή αντίληψη για την προσπάθεια να αναστήσει την Τσαρική ή την Σοβιετική αυτοκρατορία υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες. Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που δεν πείθουν, τους σοβαρά σκεπτόμενους.

Με τη στάση τους ουσιαστικά στρίμωξαν τον Πούτιν ώστε να μη μπορεί να κάνει βήματα πίσω χωρίς να πληγεί το κύρος της Ρωσίας. Αυτό εξηγεί και την χονδροειδέστατη διπλωματική συμπεριφορά των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, η οποία εξωθούσε τις εξελίξεις. Δεν είναι διπλωματία να λες σε μια πυρηνική δύναμη : “Αν εισβάλεις θα πάθεις τόσα που δεν τα έχεις ξαναδεί”.

Αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο διπλωματίας, διότι αν η Ρωσία δεν έκανε τίποτα, θα έδινε την εικόνα πως φοβήθηκε τις απειλές. Έτσι η μόνη απάντηση, που θα μπορούσε να δώσει μια πυρηνική υπερδύναμη, στο μπούλινγκ των Αμερικανών, προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής της είναι: “Εισβάλλω για να προστατεύσω τα ζωτικά μου συμφέροντα και αν θέλετε να φωσφορίζετε το βράδι, ελάτε”.

Δυστυχώς, έτσι που κλιμακώνονται τα πράγματα και οι δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις έχουν εγκλωβιστεί σε καταστάσεις από τις οποίες δύσκολα μπορούν να ξεφύγουν. Όπως είναι τα πράγματα ο νέος πόλεμος που έρχεται δεν θα είναι ψυχρός, γιατί οι συνθήκες από τις οποίες ξεκινάει δεν είναι οι ίδιες. Ακόμα και στην κρίση των πυραύλων στην Κούβα τηρήθηκαν τα προσχήματα με την απομάκρυνση Αμερικανικών πυραύλων από την Τουρκία, ενώ και με τον Ρέιγκαν οι πύραυλοι Πέρσινγκ και Κρουζ ήρθαν στην Ευρώπη για να συμφωνηθεί η απομάκρυνση τους παρέα με τους SS-20.

Τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και θυμίζουν μάλλον την περίοδο του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου πριν τον 2οΠΠ, παρά την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Οι Αμερικανοί έχουν βαρύτατες ευθύνες για αυτά που γίνονται αλλά και γι’ αυτά που θα έρθουν με τη δημιουργία μίας υπερδύναμης Φραγκεστάιν, με την προσέγγιση Ρωσίας – Κίνας.

Ο ένοχος για ένα έγκλημα είναι πάντα αυτός που ωφελείται από αυτό και όχι αυτός που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει κάνει το έγκλημα. Ποιος κερδίζει από την Ουκρανική τραγωδία; Η Ουκρανία; Σαφώς και όχι. Η χώρα καταστρέφεται και οι πολίτες της ζουν τον εφιάλτη ενός πολέμου. Η Ρωσία; Ούτε. Η οικονομία της υφίσταται το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των οικονομικών μέτρων, ενώ χάνει τη μεγάλη Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, προσπαθώντας να την αντικαταστήσει με την Κίνα και την Ινδία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση; Όχι. Οι Ευρωπαϊκές οικονομίες αναγκάζονται να αλλάξουν προμηθευτή ενέργειας, καταφεύγοντας σε σημαντικά ακριβότερες εναλλακτικές λύσεις. Οι ΗΠΑ; Δέκα χρόνια γκρινιάζανε οι Αμερικανοί, για την Ευρωπαϊκή ενεργειακή “εξάρτηση” από τη Ρωσία. Από εδώ το επήγανε, από εκεί το επήγανε, αναγκάσανε τη Ρωσία να αντιδράσει όπως αντέδρασε, για να βρουν δικαιολογία να την απομονώσουν και να αναλάβουν αυτοί, άμεσα ή έμμεσα την ενεργειακή, οικονομική και αμυντική εξάρτηση της Ευρώπης, η οποία τους είχε ξεφύγει μετά τον ψυχρό πόλεμο. Ξαφνικά το ΝΑΤΟ έπαψε να είναι εγκεφαλικά νεκρό και America is Back (in Europe). Συμπτώσεις; Ίσως, αλλά είναι πάρα πολλές για να είναι τυχαίες. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι Αμερικανοί είναι ότι ο κόσμος πραγματικά θα αλλάξει, αλλά όχι όπως τον περιμένουν να αλλάξει…

The post ΗΠΑ-Ρωσία: «Ο πόλεμος που έρχεται δεν θα είναι Ψυχρός» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα