Γιατί αισιοδοξούν στο ΥΠΕΞ για το Σκοπιανό

Γράφει ο

Χρήστος Καπούτσης

Πνεύμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, σχετικά με την πορεία διευθέτησης της εκκρεμότητας της ονομασίας της π. Γ.Δ. Μακεδονίας, είναι διάχυτο, σε ανώτατο επίπεδο στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υψηλόβαθμο στέλεχος του διπλωματικού σώματος, υποστήριξε, σε επικοινωνία μας, ότι είναι η πρώτη φορά, που υπάρχουν βάσιμες ελπίδες, για την οριστική επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος της FYROM εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα (Ιούνιος 2018).

Το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης είναι, μια ονομασία

που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, ως γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων και για κάθε χρήση, υπό την αδιαπραγμάτευτη δέσμευση, ότι οι γείτονες θα αποκηρύξουν, κατηγορηματικά, όχι μόνο λεκτικά, αλλά θεσμικά και Συνταγματικά, κάθε αναθεωρητικό και εθνικιστικό σχέδιο σε βάρος της Ελλάδας.

Επίσης και σε διεθνές επίπεδο, κυρίως από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, ασκούνται πιέσεις και προς την Αθήνα και προς τα Σκόπια, για αμοιβαίες υποχωρήσεις και εξεύρεση λύσης, κοινά αποδεκτής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της, για τη δράση της κυβέρνησης των Σκοπίων με στόχο τον τερματισμό ενός αδιεξόδου 25 ετών, για την ονομασία της ΠΓΔΜ και ελπίζει, σε «συγκεκριμένα αποτελέσματα», σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, που το προσεχές διάστημα θα επισκεφτεί τα Σκόπια, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό τη χώρας.

Η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αποτελεί πάγιο στόχο των Κυβερνήσεων της γειτονικής χώρας, αλλά προσκρούει στο ελληνικό βέτο, που είναι: πρώτα η λύση του ονοματολογικού και μετά η ένταξη στους ευρω- ατλαντικούς θεσμούς.

Έντονο είναι όμως και το ενδιαφέρον του Γερμανικού Τύπου. Σε γερμανικές εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες, υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην διαμάχη των δυο βαλκανικών κρατών, μια διαμάχη για το όνομα, που είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή, όπως γράφουν, από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Στα δημοσιεύματα, αποδίδεται, η συγκεκριμένη εξέλιξη στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ.

Ενώ κάνουν ειδική μνεία και στις προσπάθειες που καταβάλει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας ο 78χρονος Μάθιου Νίμιτς, που για δυο δεκαετίες ασχολείται με το θέμα αυτό.

Και γενικά, έχει δημιουργεί ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό και ελπιδοφόρο, για την οριστική λύση του «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ», που θα συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της πολύπαθης Βαλκανικής χερσονήσου.

The post Γιατί αισιοδοξούν στο ΥΠΕΞ για το Σκοπιανό appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα