Δικηγόρος Αθηνών προς Επιτελεία, περί Δικαιωμάτων προσωπικού των Ε.Δ.

Ο δικηγόρος Γιώργος Αλεξανδράκης προέρχεται από τα σπλάχνα των Ενόπλων Δυνάμεων. Γνωρίζει άριστα τα καλά αλλά και τα άσχημα. Για τα τελευταία έγραψε το κείμενο που ακολουθεί. Επικαλούμενος το «η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης»  (Ιάκωβος Μάγερ), ελπίζει ότι κάποιοι ,έστω και τώρα στα Γενικά Επιτελεία, θα διαβάσουν και θα προβληματιστούν.

Γράφει:

Με Υπουργική Απόφαση δημοσιευθείσα την 3η Ιουνίου 2011 με το ΦΕΚ Β΄1139, προβλεπόταν

στο αρ.7 απαλλαγή Στρατιωτικού μετά την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας (βάρδιας για το ΠΝ). Η Υπουργική Απόφαση, ως «στρατιωτικό προσωπικό» δεν είχε συμπεριλάβει τους «μη μονιμοποιηθέντες ΕΠ.ΟΠ.».

Όμως, τον επόμενο ακριβώς μήνα από εκδόσεως της προαναφερομένης Υπουργικής Αποφάσεως, ο τότε Αρχηγός ΓΕΝ, εξέδωσε την 4η Ιουλίου 2011, διαταγή η οποία γνωστοποιούσε στο ΠΝ τις ελαφρύνσεις περί εκτελέσεως 24ωρης υπηρεσίας / βάρδιας, με την διαφορά ότι το έγγραφο συμπεριελάμβανε ΚΑΙ τους «μη μονιμοποιηθέντες ΕΠ.ΟΠ.».

Με Υπουργική Απόφαση, όπως αυτή δημοσιεύθηκε την 17η Μαΐου 2023 εντός του ΦΕΚ Β΄3267, με το αρ.8 αυτής, επαναρυθμίζονται, μεταξύ άλλων μέτρων μέριμνας, οι απαλλαγές των στρατιωτικών που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία / βάρδια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα μέριμνας οι «μη μονιμοποιηθέντες» ΕΠ.ΟΠ., οι οποίοι, εκτελούν επτά (7) υπηρεσίες ανά μήνα χωρίς να προβλέπεται κάποια αποζημίωση και ως προελέχθη, κάποια «απαλλαγή» από το εργάσιμο της επομένης ημέρας. (Βέβαια τίθεται θέμα ακόμα και εκ του γεγονότος ότι δεν είναι δυνατόν να δουλεύεις Σάββατο τρία 8ωρα και να παίρνεις απαλλαγή ένα 8ωρο την Δευτέρα, αλλά αυτό ας το εξαιρέσουμε από την παρούσα).

Δεδομένου του μεσολαβούντος διαστήματος από τον Μάιο έως σήμερα, υφίστανται δεκάδες ερωτήματα από «μη μονιμοποιηθέντες ΕΠ.ΟΠ», περί της τύχης των ωρών εργασίας που προσφέρουν, καθώς οι Διοικητές / Κυβερνήτες αρνούνται να αναγνωρίσουν «απαλλαγή μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας / βάρδιας» σε αυτούς, τις οποίες ελάμβαναν έως τον Μάιο 2023 με έγγραφο ΓΕΝ. (ή όχι;;) Ως εκ τούτου, γεννάται ερώτημα αν ο ισχύει η διαταγή του κ. Α/ΓΕΝ έτους 2011. Αναφέρομαι με ευαισθησία στο ΠΝ επειδή προέρχομαι από αυτό και επειδή μιλάμε ακόμα ελληνικά λόγω της παρουσίας του Ναυτικού μας τα τελευταία χιλιάδες χρόνια. Το «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους και ως εκ τούτου το ΠΝ, ως «Ιδέα», δεν περιμένει δική μου ανάλυση. Συνακόλουθα, όμως, γεννάται ερώτημα αν όλοι οι Αρχηγοί των Επιτελείων είναι ενήμεροι περί του γεγονότος ότι οι εφτά υπηρεσίες / βάρδιες ανά μήνα που εκτελεί ο «μη μονιμοποιηθείς ΕΠ.ΟΠ.», υπολογίζονται σε τυχόν αξίωση χρηματικής αποζημίωσης ενώπιον Δικαστηρίου, καθώς ουδείς εν Ελλάδι (ακόμα και αλλοδαπός) δεν χάνει την Συνταγματική Προστασία περί των ωρών εργασίας.

Πέραν των ανωτέρω, στην ίδια Υπουργική Απόφαση του Μαΐου 2023, επαναρυθμίζονται τα μέτρα μέριμνας, εντός των οποίων υπάγεται κάποιος στρατιωτικός που έχει την Επιμέλεια ατόμου ΑΜΕΑ, με Δικαστική Απόφαση. Στην περίπτωση αυτή, ο στρατιωτικός έχει κάποιες υπηρεσιακές απαλλαγές διευκολύνσεις, οι οποίες - σύμφωνα με την  Υ.Α. του 2011 – θα τύγχαναν «αναστολής», όπως είχε τροποποιηθεί τον Ιούνιο 2019 – μόνο «κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διοικητή της Μονάδας ή Υπηρεσίας του». Με την καινούργια Υ.Α. του ΥΠΕΘΑ, η υποχρέωση του Διοικητή / Κυβερνήτη κλπ, να «αιτιολογήσει» εισήγηση ώστε να «κοπεί» η μέριμνα στο στέλεχος, δεν υπάρχει, καθώς – μάλλον από λάθος – «εξαφανίσθηκε» αυτή η υποχρέωση της Διοίκησης. Ευτυχώς όμως το Δίκαιο είναι πολυσύνθετο και αυτό το, υποτιθέμενο, δημιουργηθέν κενό, καλύπτεται από την εκτελεστική Νομοθεσία του Συντάγματος καθώς σύμφωνα με το αρ.17, παρ.2 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας διακελεύεται ότι εντός της Διοικητικής Πράξης, η οποία θα εκδοθεί, ούτως ώστε το Στέλεχος να αφήσει στο έλεος του Θεού το άτομο που ο Δικαστής όρισε να του συμπαραστέκεται και να επιμελείται, θα  πρέπει να είναι αιτιολογημένη, σαφής, ειδική, και επαρκής. Συναφώς, αν κάποιοι ανησυχούν (ή χαίρονται) με αυτήν την παράληψη, υπογραμμίζεται ότι το θέμα είναι ήδη λυμένο από την Δημοκρατική μας Πολιτεία, η οποία δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να ακυρώσει αφενός τις ανάγκες των ΑΜΕΑ και αφετέρου ένα τεράστιο οικονομικό κόστος του Στελέχους, το οποίο με εντολή Επιτελείου προσέφυγε στα Δικαστήρια προς έκδοση Αποφάσεως Δικαστικής Συμπαράστασης και Επιμέλειας, ως απάντηση σε απλές αναφορές που γνωστοποιούσαν το πρόβλημα αιτούμενοι βοήθεια.

Η παρούσα υφίσταται προς όφελος του Δικαίου και του πολλαπλασιαστή ισχύος, ούτως ώστε να μην επαναλαμβάνονται αντιλήψεις όπως του ΓΕΣ/Β1, σύμφωνα με τις οποίες επί αρνήσεως Δικαιωμάτων στα Στελέχη του, - όπως αναγιγνώσκεται σε έγγραφο της 9ης Μαΐου 2023 (παρ.1γ του εγγράφου) «η διοικητική πράξη που πηγάζει από την υφιστάμενη νομοθεσία (λες και τα Επιτελεία κάνουν διοικητικές πράξεις που είναι εκτός Νομοθεσίας) δεν πρόκειται για ατομική απόφαση που λήφθηκε κατά του εν λόγω Στελέχους και ως εκ τούτου δεν δύναται να προσβληθεί με αναφορά παραπόνων, κατά τα καθοριζόμενα στο ΣΚ 20-1.». Εν τω μεταξύ, όπως γίνεται κατανοητό, επρόκειτο για αρνητική απαντητική διοικητική πράξη προς συγκεκριμένο Στέλεχος / Μητέρα, ήτοι η επιτομή της αρνητικής / απορριπτικής / δυσμενούς διοικητικής πράξης κατά Στελέχους, η οποία καταφανώς επιδέχεται ενδικοφανή προσφυγή (Αναφορά Παραπόνων) σύμφωνα με το Διοικητικό μας Δίκαιο. Παρόμοιο γεγονός, με έγγραφο του ΓΕΝ που έχρισε «προσφυγή» την Υπηρεσιακή Αναφορά Στελέχους προκειμένου αυτή να μην προωθηθεί στον κ. ΥΕΘΑ, με προηγούμενη εξαιρετικά εσφαλμένη πειθαρχική διαδικασία και με κατάληξη την τιμωρητική – συν τοις άλλοις –  μετάθεση του Αξιωματικού. (Σε παράστασή μου με τον εκδότη του εγγράφου, άλλα συμφωνήθηκαν και άλλα έγιναν, γεγονός που η κοινωνία και το Δίκαιο διαθέτει  ιδιαίτερο χαρακτηρισμό σε τέτοιους)

Ίσως, όλα τα παραπάνω να αποτελούν – ενδεχομένως –  μία εκ των εξηγήσεων, ως προς την απορία του αμυντικού Τύπου και του ΥΠΕΘΑ «γιατί το προσωπικό παραιτείται» και μάλιστα «τρέχοντας».

Με εκτίμηση

Γεώργιος Αλεξανδράκης

Δικηγόρος Αθηνών

*Ο Γεώργιος Αλεξανδράκης είναι Ανώτερος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία και νυν Δικηγόρος Αθηνών. Κατάγεται από τα Μεσονήσια Αμαρίου Ρεθύμνης και είναι απόγονος επαναστατικής οικογενείας του Αρκαδίου. Υπηρέτησε σε Πολεμικά Πλοία, στο ΥΠΕΘΑ, στο ΓΕΕΘΑ, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην Ιταλία και στην Κύπρο. Είναι Αριστούχος του DLI των Η.Π.Α., Αριστούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Αριστούχος της Σχολής Επιτελών του Π.Ν., Αριστούχος του Ι.Κ.Υ., Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, με δύο Μεταπτυχιακές Σπουδές Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου. Μιλά πέντε γλώσσες. Μέλος της European Law Master Alumni Association, Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, με δράση κατά της διαφθοράς και πράξεων κατά της Δημοκρατικής Νομιμότητας, με προσωπικές ευαρέσκειες τόσο από την Εθνική Αντιπροσωπεία μας στην Ε.Ε. όσο και από κατοίκους ακριτικών νησιών από υπηρεσίες του στην Εθνική μας Ασφάλεια.

The post Δικηγόρος Αθηνών προς Επιτελεία,  περί Δικαιωμάτων προσωπικού των Ε.Δ. appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα