Αποχαιρετισμός Μέρκελ στην Αθήνα των «τεμπέληδων» και «σιγά μην κλάψω»…

Η Άγγελα Μέρκελ βρίσκεται από χθες βράδυ στην Αθήνα για μια επίσκεψη που αποτελεί μέρος των αποχαιρετιστήριων επαφών της. Έχει πάει ήδη στην Τουρκία όπου αποχαιρέτησε τον Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας τον ότι η γερμανική στήριξη θα συνεχιστεί…

Υπάρχουν κάποιοι και στην Αθήνα που εμφανίζονται τουλάχιστον …μελαγχολικοί από την αποχώρηση Μέρκελ! Δεν έχουν φθάσει

βεβαίως στο σημείο της γραφικής υπερβολής του Σαρλ Μισέλ που δήλωσε ότι «η ΕΕ χωρίς την Μέρκελ είναι όπως το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άΐφελ».

Η κυρία Μέρκελ δεν μας «έσωσε» όπως διατείνονται κάποιοι. Τα συμφέροντα των τραπεζών της ήθελε να σώσει και για να το κάνει δεν δίστασε να γίνει και κυνική. Ήταν η κυρία Μέρκελ που έλεγε στις 18 Μαΐου 2010, μιλώντας σε κομματική συνεδρίαση, ότι «δεν γίνεται να έχουμε κοινό νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές ενώ ο άλλος πολύ λίγες». Η βοήθεια συνδέεται με όρους, επέμενε. «Δεν μπορούμε απλώς να δείξουμε αλληλεγγύη και να πούμε ότι αυτές οι χώρες θα συνεχίσουν όπως πριν. Ναι, η Γερμανία βοηθάει, αλλά μόνο όταν και οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθεια. Και η προσπάθεια πρέπει να αποδειχθεί». Αυτός ήταν ο μύθος του «τεμπέλη Έλληνα» που απλά «έτρωγε» τα λεφτά των Γερμανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Τα στατιστικά στοιχεία έδειχναν ότι οι Έλληνες δούλευαν πολλές περισσότερες ώρες αλλά δεν είχε καμία σημασία το 2010…

Η άποψη της Άγγελας Μέρκελ για την Ευρώπη ήταν κάπως διαφορετική από αυτή που θα ήλπιζε ο ευρωπαϊκός Νότος. Μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία, έμαθε να βλέπει την Ευρώπη απ’ έξω. Δεν ήταν «πεπεισμένη Ευρωπαία», δεν αντιλαμβανόταν – τουλάχιστον στην αρχή – το εύρος και το βάθος της Ένωσης, ούτε τη σημασία της συνοχής της. Την αντιλήφθηκε, έστω στο παρά πέντε, αλλά, όπως λένε επικριτές της, το «ευρωπαϊκό πάθος» του Χέλμουτ Κολ μάλλον δεν το απέκτησε ποτέ, ή έστω δεν βρήκε ανάλογο όραμα να την εμπνεύσει. Ίσως για αυτό, όπως ομολόγησε πριν από λίγες ημέρες η ίδια, το μεγαλύτερο βάρος στους ώμους της το ένιωσε όταν «έπρεπε» να ζητήσει τόσα πολλά από τους Έλληνες. Και από αυτό το βάρος κοίταξε μεν πώς θα απαλλαγεί, αλλά έδειξε σα να μη νοιάζεται για το τι θα άφηνε πίσω της. 

Η κυρία Μέρκελ δεν ένιωσε κανένα απολύτως βάρος! Αυτό το νιώθουν ακόμη οι Έλληνες πολίτες από τα όσα απαίτησε η ίδια και το γερμανικό κατεστημένο που εξυπηρέτησε. Άλλωστε ακόμη κι αυτή τη διαπίστωση δεν την έκανε για να δικαιολογηθεί.

Για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο Νότο, ήταν πολύ λίγη, πολύ άτολμη, πολύ αυστηρή. Για πολλούς Γερμανούς, παραμέλησε τα συμφέροντα της χώρας της. «Έστριψε τις βίδες από δω κι από κει, κράτησε τη μηχανή κατά κάποιο τρόπο σε λειτουργία, αλλά έλειπε μια ‘μεγάλη στρατηγική’ για μια ισχυρή Ευρώπη», της καταλόγισε το Spiegel.

Η κυρία Μέρκελ και σ΄ αυτή την τελευταία αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της στην Αθήνα δεν θα βρει το σθένος να πει μια κουβέντα για όσα η Γερμανία χρωστά ακόμη στην Ελλάδα από την εποχή της κατοχής. Αντιθέτως η Γερμανία επί Μέρκελ προσπάθησε με επίμονο τρόπο να επιβάλλει την λήθη.

Η Μέρκελ «βρήκε και τα ΄κανε» θα πουν πολλοί και δεν θα ΄χουν άδικο. Οι πρωθυπουργοί της κρίσης έσπευδαν να αναζητούν μια φωτογραφία μαζί της πιστεύοντας ότι αυτή θα τους βοηθούσε στο «εσωτερικό». Μια απόδειξη για το πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν και παραμένουν. Ακόμη και ο Τσίπρας που υποτίθεται ήταν αποφασισμένος να της αντιταχθεί έφθασε στο σημείο να μιλά σχεδόν με συμπάθεια για την Μέρκελ! Ο Σαμαράς κατάλαβε πολύ αργά πόσο λάθος ήταν η επιμονή του να μην λέει ποτέ όχι στην καγκελάριο και πόσο κακό του έκαναν οι συναντήσεις του μαζί της. Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν φαίνεται ακόμη να το ΄χει καταλάβει και ίσως γι΄ αυτό δέχτηκε να την υποδεχτεί στην Αθήνα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Κάτι που έχει ενοχλήσει σφόδρα πάρα πολλούς Έλληνες πολίτες.

Η κυρία Μέρκελ δεν θα πει λέξη για όσα η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα. Θα περιμένουμε να δούμε αν κάποιος από τους δικούς μας θα έχει το σθένος να της το θυμίσει αποχαιρετώντας την.

Η ανακοίνωση από τo ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ θα ήταν ίσως καλό να τεθεί υπ΄ όψιν της.

Όλες οι ειδήσεις

ΗΠΑ και Τουρκία «διευθετούν» το θέμα του F-35 και μένει η «εκκρεμότητα» των F-16

Κρεμλίνο κατά Άγκυρας: «Τα τουρκικά uav αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία»

Επαφή του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Μπάϊντεν με τον Καλίν ξανά! ΗΠΑ-Τουρκία θέλουν να τα βρουν

The post Αποχαιρετισμός Μέρκελ στην Αθήνα των «τεμπέληδων» και «σιγά μην κλάψω»… appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποχαιρετισμός Μέρκελ, Αθήνα,apochairetismos merkel, athina