Αντιτορπιλικό ΔΟΞΑ: Τι πιο μπαρουτοκαπνισμένο πλοίο του ΠΝ

Κάποια από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στα οποία υπηρέτησαν δεκάδες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες, έκτος από την πολεμική και επιχειρησιακή τους δράση, κρύβουν ιστορίες που τις γνωρίζουν ελάχιστοι.

Παλιές και ξεχασμένες!

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

(πρώτο μέρος)

Στα επόμενα σημειώματα θα σας εξιστορήσουμε τρεις από αυτές που είναι σχεδόν άγνωστες και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε το (Βασιλικό) Ναυτικό σε τραγική κατάσταση.

Βασικές μονάδες

του είχαν χαθεί στις επιχειρήσεις πριν την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, άλλες εγκαταλείφθηκαν στον ναύσταθμο και έγιναν λάφυρα των κατακτητών, όταν ο Στόλος έφυγε για την Αλεξάνδρεια και το τελειωτικό κτύπημα ήρθε κατά την διάρκεια του ναυτικού πολέμου στην Μεσόγειο.

Μετά το τέλος των εχθροπραξιών το Ναυτικό επέστρεψε κουτσουρεμένο αλλά περήφανο με την γαλανόλευκη να κυματίζει περήφανα, στην Σαλαμίνα.

Η νίκη των ελληνικών όπλων όμως, ο σεβασμός και η αναγνώριση των συμμάχων στις θυσίες του έθνους και ο δυναμισμός των ναυάρχων της εποχής που απαίτησαν την άμεση αναδιοργάνωση του Όπλου, έθεσαν ταχύτατα σε εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανανέωσης και εμπλουτισμού του Ναυτικό με νέες αξιόμαχες μονάδες.

Από τα πρώτα πλοία που εντάχθηκαν 

 στο Π.Ν, ήταν το αντιτορπιλικό  τύπου Gleeves «Δόξα» (D.20), πρώην «USS LUDLOW DD 438».

Ιστορικά επρόκειτο για το πιο μπαρουτοκαπνισμένο πολεμικό που έφερε την ελληνική σημαία.

Ένας σκληρός μαχητής των ωκεανών, με χτυπήματα από εχθρικές επιθέσεις και αβαρίες που στάθηκε όρθιος σε όλο τον πόλεμο διανύοντας (άγνωστο πόσα) εκατομμύρια μίλια παίρνοντας μέρος σε ναυμαχίες, μυστικές αποστολές σχεδόν σε όλα τα θαλάσσια μήκη και πλάτη της γης, αποβάσεις τόσον στην Ευρώπη όσο και στην Άπω Ανατολή συνοδείες Αμερικανών προέδρων σε επικίνδυνα νερά και μεταφορές πολεμοφοδίων και στρατιωτικών μονάδων.

Για την δράση του παρασημοφορήθηκε με έξι αστέρια μάχης!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΥΡΣΟΣ»

Έχοντας δράσει με επιτυχία στον Ατλαντικό, συνοδεύοντας πάνω κάτω Ευρώπη-Αμερική νηοπομπές και κυνηγώντας γερμανικά υποβρύχια, το πρώην «USS LUDLOW DD 438» διατάχθηκε να πλεύσει στην Μεσόγειο.

Πήρε μέρος ως ένα από τα επικεφαλής πλοια στην “Επιχείρηση Πυρσός” (“Operation Torch”) στις 8ης Νοεμβρίου του 1942,  την μεγάλη Αμερικανο-Βρετανική απόβαση – εισβολή στη Γαλλοκρατούμενη Βόρεια Αφρική κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιχειρήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1942, από ένα γιγάντιο αποβατικό στόλο, στα πλαίσια της συμμαχικής εκστρατείας της Βόρειας Αφρικής που ακολούθησε στη συνέχεια.

Η διεξαγωγή της επιχείρησης ακολουθώντας επακριβώς το σχέδιο κινήθηκε με σημεία προσγειάλωσης του μεν πρώτου ρεύματος στις ακτές των πόλεων Σάφι, Καζαμπλάνκα και Μεχντία, του Μαρόκου, σε μορφή προσβάλλουσας τρίαινας, του δε δεύτερου εκατέρωθεν του λιμένος Οράν και στις ακτές των πόλεων Αλγερίου, Μπουζί, Φιλιπβίλ και Μπον της Αλγερίας σε μορφή εν σειρά επάλληλης προσβολής.

 Από δε την επομένη 9 Νοεμβρίου όλοι οι αντικειμενικοί σκοποί είχαν επιτευχθεί εκτός Καζαμπλάνκας όπου ολοκληρώθηκε στις 11 Νοεμβρίου, λόγω της εκεί παρουσίας γερμανικών δυνάμεων όπου και σημειώθηκε ναυμαχία.

ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ

 Τα κανόνια του πρώην «USS LUDLOW DD 438» βρόντηξαν όμως και στην εισβολή των Συμμάχων στη Σικελία, που  ήταν η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Με το κωδικό όνομα “Επιχείρηση Χάσκι” (Operation Husky) οι συμμαχικές δυνάμεις απέσπασαν τη Σικελία από τις δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας και της Ναζιστικής Γερμανίας.

 Η επιχείρηση άρχισε τη νύκτα μεταξύ 9ης και 10ης Ιουλίου 1943 και στρατηγικά πέτυχε όλους τους στόχους όπως είχαν προσχεδιαστεί:

 Εκδιώχθηκαν όλες οι δυνάμεις του Άξονα από το νησί και τα γεγονότα προκάλεσαν την πτώση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. 

Η επιχείρηση έληξε στις 17 Αυγούστου και με την επιτυχία της άνοιξε το δρόμο για τη συμμαχική εισβολή στην Ιταλία.

Στη συνέχεια τέθηκε σε υπηρεσία συνοδείας μεταξύ Νάπολης και Οράν , μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 1944. Επιστρέφοντας στις ακτές, κάλυψε τα συμμαχικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην ακτή στο Anzio 22 Ιανουαρίου.

Μετά τον βομβαρδισμό πριν από την εισβολή και τον έλεγχο της παραλίας στο Fréjus , εντάχθηκε σε ομάδα πλοίων από τις 25 έως τις 30 Αυγούστου, για να βοηθήσει να ξεπεραστεί η τελευταία αντίσταση στη Μασσαλία.

 Ενώ βρισκόταν σε αποστολές υποστήριξης παράκτιων βομβαρδισμών γύρω από το Μονακό , αντιμετώπισε όχι μόνο πλωτές νάρκες και ηλεκτρονικά σκάφη , αλλά και επιθέσεις από γεμάτες εκρηκτικές βάρκες και ανθρώπινες τορπίλες.

Διασχίζοντας το κανάλι του Παναμά λίγο αργότερα, έφτασε στο Περλ Χάρμπορ και άρχισε να εκπαιδεύεται για επιχειρήσεις με τα ταχύπλοα αεροσκάφη.

Στις αρχές του 1946, το πλοίο, διατάχθηκε να επιστρέψει στην ανατολική ακτή και στις 20 Μαΐου 1946 τέθηκε εκτός αποστολής σε εφεδρεία στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας .

 Μετά από αυτό χρησιμοποιήθηκε για εφεδρική εκπαίδευση. 

Τέθηκε σε κατάσταση Β και  σε εφεδρεία στις 6 Ιουνίου 1950 και στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους τέθηκε σε ανενεργό καθεστώς.

Παροπλίστηκε στις 22 Ιανουαρίου 1951 και δωρίστηκε στο Βασιλικό Ελληνικό Ναυτικό όπου μετονομάστηκε σε «Δόξα» (D20) .

 Παρελήφθη το 1950 από τον Αντιπλοίαρχο Ν. Ρίτσο και κατέπλευσε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1951. Παρέμεινε συνέχεια εν ενεργεία μέχρι το 1971, οπότε μετέπεσε στην εφεδρεία και το 1972 παροπλίσθηκε. 

Το 1954 έκανε με το ομοίου τύπου «ΝΙΚΗ» γενική επισκευή στις ΗΠΑ.

 Το αντιτορπιλικό διαλύθηκε για παλιοσίδερα το 1972.

Η ταυτότητα του ήταν.

Διαστάσεις: 106 / 11 / 5,5 μέτρα

Εκτόπισμα: 1.630 / 2.572 τόν.

Πρόωση: Ανεμοστρόβιλοι 50.000 bhp, διπλέλικο

Ταχύτητα: 30 κόμβοι

Οπλισμός: 4 πυροβόλα 5 ιντσών/38, 12 (2 τετραπλά και 2 διπλά) πυροβόλα 40 χιλ., 6 πυροβόλα των 20 χιλ., Hedgehog, βόμβες βάθους.

(αύριο Καταδρομικό «EUGENIO DI SAVOIA.» («ΕΛΛΗ»). Από κρουαζιερόπλοιο του βασιλια, φυλακή για αντιστασιακούς) 

The post Αντιτορπιλικό ΔΟΞΑ: Τι πιο μπαρουτοκαπνισμένο πλοίο του ΠΝ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιτορπιλικό ΔΟΞΑ,antitorpiliko doxa