Ανάλυση ISW για τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου Moskva

Το ρωσικό καταδρομικό Moskva, ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε στις 14 Απριλίου μετά από μια πιθανή ουκρανική αντιπυραυλική επίθεση στις 13 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Institute for the study of war (ISW), το Κρεμλίνο αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό και δήλωσε υπέστη ζημιά από πυρκαγιά και έκρηξη πυρομαχικών. Οι αρχικοί ισχυρισμοί της Ουκρανίας ότι βύθισαν το πολεμικό πλοίο στις 13 Απριλίου ήταν πιθανώς ψευδείς,

αλλά το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το Moskva βυθίστηκε σε καταιγίδα ενώ ρυμουλκούνταν στην Κριμαία μετά την εκκένωση του πληρώματος. Το ISW δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα ότι μια ουκρανική επίθεση ήταν αυτή που βύθισε το Moskva, αν και οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν την ικανότητα να το κάνουν.

Η απώλεια της Moskva – ανεξάρτητα εάν είναι από ουκρανικό χτύπημα ή ατύχημα – είναι μια σημαντική νίκη για την Ουκρανία. Η βύθιση του Moskva, το οποίο ενεπλάκη στο περιβόητο περιστατικό στο Φιδονήσι στις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής, θα ανεβάσει το ηθικό της Ουκρανίας ως σύμβολο των ουκρανικών δυνατοτήτων να αντεπιτεθεί στο ρωσικό ναυτικό.

Αντιθέτως, το Κρεμλίνο θα χρειαστεί να καταβάλει προσπάθειες για να εξηγήσει την απώλεια ενός από τα πιο σημαντικά πλοία του ρωσικού στόλου. Το αφήγημα του Κρεμλίνου για την απώλεια της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας λόγω τυχαίας πυρκαγιάς και έκρηξης πυρομαχικών θα βλάψει, τουλάχιστον, το ρωσικό ηθικό και δεν μπορεί να κρυφτεί  από τη ρωσική κοινή γνώμη. Και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές ελλείψεις – είτε κακή αεράμυνα ή απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας και στον έλεγχο ζημιών στη ρωσική ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η απώλεια του Moskva θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους κρουζ, αλλά είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά. Ο κύριος ρόλος του Moskva ήταν πιθανότατα η διεξαγωγή χτυπημάτων ακριβείας με πυραύλους κρουζ Kalibr σε στόχους στα μετόπισθεν της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων κέντρων επιμελητείας και αεροδρομίων.

Αυτά τα ρωσικά πλήγματα ήταν αποτελεσματικά αλλά περιορισμένα σε αριθμό σε σύγκριση με τις αεροπορικές επιδρομές και τους πυραύλους κρουζ από το έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής. Η πιθανώς αποδεδειγμένη ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει το ρωσικό μοτίβο στις επιχειρήσεις, ωστόσο, θα αναγκάσει τη Μόσχα είτε να αναπτύξει πρόσθετη εναέρια κάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα είτε να αποσύρει πλοία από θέσεις κοντά στην ουκρανική ακτή.

Όλη η τελευταία ανάλυση από το ISW για τον πόλεμο στην Ουκρανία:

The post Ανάλυση ISW για τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου Moskva appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάλυση ISW, Moskva,analysi ISW, Moskva