«Α/ΓΕΕΘΑ παρακολουθούμενος, ΥΕΘΑ καθυβριζόμενος, πρωθυπουργός σφυρίζων αδιάφορα»-Α.Λαγός

ΚΥΣΕΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γράφει ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΓΟΣ

Ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα .

Διεξήχθη κανονικό ΚΥΣΕΑ. Τουλάχιστον αυτή τη φορά. Είχαμε συνηθίσει , στα χρόνια του επιτελικού κράτους να διεξάγονται ΚΥΣΕΑ μέσω διαρροών…

Συνεχίζει στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ Ο Κ. Φλώρος. Συνεχίζει αν και παρακολουθούμενος. Αποδεδειγμένα πια και πέρα από κάθε αμφιβολία. Συνεχίζει αν και πιστεύει ότι

ο προιστάμενος του, λέει «παπαριές» και «άλλες σαχλαμάρες» και μάλιστα του έστηνε και διάφορες παγίδες για να τον εκθέσει. Ίσως και άλλα πολλά τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα και ίσως δεν τα γνωρίσουμε και ποτέ.  Όπως και να έχει είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο Ν. Παναγιωτόπουλος εισηγήθηκε την παράταση της θητείας του Α/ΓΕΕΘΑ για έναν ακόμη χρόνο.

Πρωτόγνωρα πράγματα. Δεν πρέπει να υπάρχει κάποια αντίστοιχη περίπτωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις δυτικές δημοκρατίες τουλάχιστον. Στην Ευρώπη ,σίγουρα. Με την οποία θέλουμε να συγκρινόμαστε κιόλας σε επίπεδο οργάνωσης , αξιοκρατίας και δικαιοσύνης.

Αντιλαμβανόμαστε , καλοπροαίρετα,  ότι Α/ΓΕΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ πρέπει να ήρθαν σε μια κάποια συνεννόηση ,όλον αυτό τον καιρό αλλά  και κατά την διάρκεια του ΚΥΣΕΑ και να δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις για την συνέχεια της συνεργασίας τους και το πώς αυτή η συνεργασία μπορεί να αποβεί πραγματικά παραγωγική και δημιουργική. Για το καλό της εθνικής άμυνας, της εθνικής ασφάλειας και της χρηστής λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων. Φυσικά.  Δεν μπορεί να έχει γίνει διαφορετικά. Περιθώριο για άλλες «παπαριές» και «σαχλαμάρες» δεν υπάρχουν.  Ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε τουλάχιστον.

Τα προβλήματα είναι πολλά ,ούτως ή άλλως. Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ οφείλει να είναι στιβαρή και ενωμένη για να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες δυσκολίες των επόμενων μηνών. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πώς θα γίνει αυτό με έναν Α/ΓΕΕΘΑ παρακολουθούμενο , έναν ΥΠΕΘΑ καθυβριζόμενο και έναν Πρωθυπουργό που σφυρίζει γενικώς κλέφτικα και αδιάφορα και πάντως ανίκανο στο να επιλέγει έμπιστους συνεργάτες πλάι του ,όπως φαίνεται και από τις περιπτώσεις Κοντολέωντος και μικρανεψιού.

Δεν θέλουμε να πάρουμε ως δεδομένο ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν με εντολή του ΠΘ όπως διαδίδεται από την αρχή αυτής της ιστορίας. Όχι. Ανήκουμε στην καλοπροαίρετη πλευρά της ιστορίας. Το σημειώσαμε και προηγουμένως . Γι αυτό δεν τον χαρακτηρίζουμε ως τυχοδιώκτη αλλά ως ανίκανο. Ανίκανος όσον αφορά την επιλογή στενών συνεργατών. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ΦΕΚ που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019.

Και ποιοι είμαστε εμείς που θα το διαψεύσουμε, ρωτάμε.

Εκτός αν πάρουμε στα σοβαρά  πρόσφατες δηλώσεις του Κύριου Οικονόμου όπως μεταδόθηκαν από το ΑΠΕ. Αν σταματήσουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι και ακολουθήσουμε τους συλλογισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ , μιλώντας για την ΕΥΠ, αναφέρεται σε έναν άγνωστο αριθμό στελεχών της εν λόγω υπηρεσίας που κινείται έξω από το θεσμικό πλαίσιο˙ τότε το πράγμα σοβαρεύει, επικίνδυνα. Τότε αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς ,μιλάμε, ούτε λίγο ούτε πολύ  για ένα καινούριο ορισμό του παρακράτους.

O Αλέξης Τσίπρας ,παρέθεσε  , ενώπιον της βουλής τα στοιχεία που συνέλεξε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και τεκμηριώνεται ότι η ΕΥΠ (παραΕΥΠ για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο) έδωσε εντολή παρακολούθησης για τον υπουργό Εργασίας και αντιπρόεδρο της Ν.Δ Κωστή Χατζηδάκη, τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και 4 ακόμη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σχετίζονταν με τους εξοπλισμούς.

Αναφέρουμε , παραπάνω , ποιος , κατά τον Νόμο , έχει την ευθύνη για την λειτουργία της ΕΥΠ.Ο ίδιος αυτός άνθρωπος , το διαψεύδει. «Δεν ξέρω» απαντά σε όσους του απευθύνουν  την σχετική ερώτηση. «Δεν γνωρίζω» . Πάντως ,όσο ο ΠΘ δεν ξέρει, δεν ακούει κτλ κάποιοι συνεχίζουν να  λειτουργούν  εκτός θεσμικού πλαισίου, και εξακολουθούν  να  βρίσκονται υπεράνω νόμων , αρχών και διαταγών.

Και πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι , τι είναι χειρότερο;

Να μην ξέρουν ορισμένοι , να μην ακούν και να μην καταλαβαίνουν ή να έχει αναπτυχθεί μια παραΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ. Εν αγνοία των καθ υλη  αρμόδιων. Γιατί αν είναι εν γνώσει τους , τότε το πράγμα αλλάζει. Δραματικά. Για όλους. Εμπλεκόμενους και μη.

Σε προηγούμενο άρθρο , έθεσα  μια σειρά ερωτημάτων για τις επισυνδέσεις-παρακολουθήσεις. Ποιος , που , πότε και γιατί.

Μιλώντας στην εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, με το ερώτημα «Μένουμε Ευρώπη;» και υπότιτλο «Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου» ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας , Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε τα ίδια ακριβώς ερωτήματα με ένα ελαφρώς πιο θεσμικό τρόπο. Η ουσία ,ωστόσο, παραμένει ακριβώς η ίδια.

Την απάντηση ή τις απαντήσεις για όλα αυτά δεν θα τη δώσει ούτε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών , ούτε τα λοβοτομημένα ΜΜΕ , ούτε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Οφείλει να απαντήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αυτοπροσώπως. Χωρίς περιστροφές και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και παλινωδίες.

Η συγκεκριμένη συζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ οποιαδήποτε άλλη έχει τεθεί σε δημόσια σφαίρα εδώ και αρκετά χρόνια .Όσο και αν θέλουν κάποιοι, τεχνηέντως , να μεταφέρουν την συζήτηση σε ένα πλαίσιο «ωχαδερφισμού»,  και ότι «όλοι ίδιοι είναι» ή το ακόμα εξωφρενικότερο , πώς οι επισυνδέσεις και οι υποκλοπές είναι μια ιστορία που ξεκίνησε η αξιωματική αντιπολίτευση για να βελτιώσει την δημοσκοπική της θέση , και στην ουσία , τίποτα παράλογο ή επικίνδυνο δεν έχει συμβεί , δεν αντέχει στην κοινή λογική. Επίσης δεν βρίσκονται όλα  στον νοσηρό εγκέφαλο του Βαξεβάνη και του Πολάκη. Ούτε οι απαντήσεις κρύβονται  σε κάποιο sms του Καλογρίτσα. Όσο και να μας διαβεβαιώνει ο Πρωθυπουργός ότι οι επισυνδέσεις ήταν «νόμιμες» δεν μας εξήγησε γιατί Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων δυνάμεων και Υπουργοί , αναγνωρίστηκαν ως «στόχοι».

Στόχοι για ποιο πράγμα. Είναι επικίνδυνος ο Χατζηδάκης; Όχι απλά επικίνδυνος, αλλά εθνικά επικίνδυνος; Ο Α/ΓΕΕΘΑ; Και αν ναι , γιατί;

Αν ο Πρωθυπουργός επίσης , κρίνει ότι έχει πολλές ευθύνες υπό μάλης και δεν προλαβαίνει ούτε να «ακούσει» ούτε να «δει» ,  να εκδώσει ένα καινούριο ΦΕΚ που θα παραδίδει σε κάποιον άλλον την ευθύνη για την λειτουργία της  ΕΥΠ. Κατά προτίμηση σε κάποιον που «ακούει» , «βλέπει» και το κυριότερο «καταλαβαίνει». Είναι  μια κρίσιμα ευαίσθητη θέση , με πολλές και σοβαρές ευθύνες οπού ο εκάστοτε υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της θα πρέπει να είναι ,απαραίτητα , εφοδιασμένος και με τις 5 αισθήσεις.

Δεν είναι απαραίτητα κακό να συγκεντρώνεις πολλές εξουσίες στο πρόσωπο σου, αν και κάπως ασυνήθιστο στα δημοκρατικά πολιτεύματα. Κακό είναι να επιμένεις να διαχειρίζεσαι εξουσίες που σε ξεπερνούν, φύσει και σώματι και εξαιτίας -αυτής ακριβώς της διαχείρισης- να δημιουργείς εθνικά ζητήματα. Καλή ώρα όπως τώρα. Κακό είναι επίσης , αν και Πρωθυπουργός ή Υπουργός , όταν αποδεδειγμένα διαχειρίζεσαι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως τις παρακολουθήσεις  εσφαλμένα – αντί να αναλαμβάνεις την ευθύνη και το κόστος των πράξεων σου – να σφυρίζεις κλέφτικα, αδιάφορα ή ακόμα χειρότερα, να προσπαθείς, ασθμαίνοντας ,να επιβεβαιώσεις στους εμπλεκόμενους και μη ότι «δεν είναι αυτό που νομίζετε..»

Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Και για τους επαγγελματίες χειροκροτητές κομματικών συνέδριων και λοιπών, συναφών απασχολήσεων.

Υ.Γ. Από τα 15Δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν  για εξοπλισμούς και που προέρχονται από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου , δηλαδή του καθενός από εμάς, πόσα δόθηκαν για την ΕΛΒΟ ;

*Ο Άγγελος Λαγός είναι καθηγητής Φιλολογίας και μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

The post «Α/ΓΕΕΘΑ παρακολουθούμενος, ΥΕΘΑ καθυβριζόμενος, πρωθυπουργός σφυρίζων αδιάφορα»-Α.Λαγός appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΓΕΕΘΑ, ΥΕΘΑ, -Α Λαγός,ageetha, yetha, -a lagos