Αδήριτη η ανάγκη παύσης του πολέμου στη Γάζα

Με αφορμή την άσκηση βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ

Γράφει ο

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης*

Όταν ξεκίνησε η εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στη λωρίδα της Γάζας, υπήρχε διάχυτη η βεβαιότητα ότι ένας από τους καλύτερα οργανωμένους στρατούς του κόσμου,  με σύγχρονη τεχνολογία και εξοπλισμό, θα ισοπέδωνε τις υποδομές της Χαμάς και θα αποκτούσε τον απόλυτο έλεγχο της

περιοχής εντός ολίγων ημερών.

Ωστόσο,  η εξέλιξη των πραγμάτων αποδείχθηκε τελείως διαφορετική. Έχουν συμπληρωθεί ήδη δύο μήνες και όχι μόνο δεν κατέστη δυνατός ο απόλυτος έλεγχος μιας γεωγραφικής περιοχής έκτασης μόλις 365 τ.χ., αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις υποχρεώθηκαν σε  εκεχειρία μερικών ημερών προκειμένου να γίνει ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με φυλακισμένους Παλαιστινίους στο Ισραήλ.

Μάλιστα, για κάθε δέκα ομήρους που απελευθέρωνε  η Χαμάς, το Ισραήλ απελευθέρωνε  διπλάσιο αριθμό φυλακισμένων παλαιστινίων, γεγονός πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα του Ισραήλ, η στρατηγική του οποίου ήταν ανέκαθεν η άρνηση κάθε μορφής διαπραγμάτευσης  με τρομοκρατικές οργανώσεις για απελευθέρωση ομήρων.

Πέραν όμως της εκεχειρίας στην οποία υποχρεώθηκε να προβεί το Ισραήλ, αποδείχθηκε ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διαθέτει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και σύνθετο  αμυντικό και επιθετικό σύστημα με απρόβλεπτη δύναμη πυρός (χιλιάδες πυραύλους, τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών και ατελείωτα υπόγεια τούνελ) που εκπλήσσουν τη διεθνή κοινότητα, ενώ προκαλεί αλγεινή εντύπωση πώς κατέστη δυνατός ένας τέτοιος εφοδιασμός οπλισμού από μία τρομοκρατική οργάνωση, στο υπογάστριο των καλύτερα στον κόσμο οργανωμένων Ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η ειδοποιός διαφορά αυτού του πολέμου σε σχέση με άλλους πολέμους που διεξήγαγε το Ισραήλ από ιδρύσεως του, έγκειται στο γεγονός ότι αυτή τη φορά διεξάγει έναν πόλεμο εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης -και όχι εναντίον ενός κράτους- η οποία όμως έχει την αναφανδόν  υποστήριξη αραβικών χωρών, χωρίς βεβαίως να είναι παρούσες με δυνάμεις τους στη λωρίδα της Γάζας.

Αυτή η ειδοποιός διαφορά του εν εξελίξει πολέμου καθίσταται ιδιαιτέρως ανησυχητική για τη διεθνή ασφάλεια, ένεκα της υφέρπουσας τρομοκρατικής απειλής από τζιχαντιστές σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Και τούτο διότι μπορεί το ισλαμικό κράτος να έχει ηττηθεί, ωστόσο οι θύλακες τους ISIS παραμένουν ενεργοί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και πολλών χωρών της αφρικανικής ηπείρου, αλλά ακόμη και σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου.

Στις βάσεις δεδομένων της Interpol και της Europol υπάρχουν καταχωρημένοι πάνω από 50.000 τζιχαντιστές, αποκαλούμενοι ως μοναχικοί λύκοι (lone wolfs), οι οποίοι είναι στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών και μυστικών υπηρεσιών ως ύποπτοι τέλεσης τρομοκρατικών ενεργειών.

Εξ’αυτών, τουλάχιστον 3.000 είναι ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι ταξίδεψαν στη Συρία, εντάχθηκαν και πολέμησαν στις τάξεις του ISIS και πολλοί έχουν επιστρέψει στις χώρες τους μετά το τέλος του πολέμου.

Η υποστήριξη, λοιπόν, της Χαμάς από όλες ανεξαιρέτως τις ισλαμιστικές τζιχαντιστικές οργανώσεις είναι όχι μόνο δεδομένη, αλλά και πολύ πιθανή να εκδηλωθεί στα πεδία των μαχών, αν συνεχιστούν επί μακρόν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, πολύ δε περισσότερο με τρομοκρατικές ενέργειες σε χώρες του δυτικού κόσμου κυρίως  εναντίον εβραϊκών και αμερικανικών στόχων.

Η σοβαρότητα αυτής της αυξημένης απειλής εκδήλωσης τρομοκρατικών ενεργειών πρέπει να αποτελεί μοχλό πίεσης για ΗΠΑ και Ευρώπη, ώστε να επιδιώξουν το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Είίναι απολύτως κατανοητό τόσο για το Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ ότι δεν είναι δυνατή η ολοκληρωτική καταστροφή και εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, δεδομένης της εκτεταμένης υποστήριξης που βρίσκει στον αραβικό κόσμο, αλλά και των τεράστιων οικονομικών υποδομών που διαθέτει τόσο σε πλούσιες αραβικές χώρες όσο και σε χώρες του δυτικού κόσμου.

Συνεπώς, είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξει εκ νέου εκεχειρία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, γεγονός που   σταδιακά θα μπορούσε να  οδηγήσει στην οριστική κατάπαυση του πυρός και στην έναρξη διμερών και πολυμερών συνομιλιών για το μέλλον της Γάζας.

Εν κατακλείδι, όσο συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας και η συνεχιζόμενη αιματοχυσία και δη αμάχου παλαιστινιακού πληθυσμού και παιδιών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις σε πολλές δυτικές χώρες,  τόσο περισσότερο αυξάνεται η απειλή εκδήλωσης τζιχαντιστικών τρομοκρατικών ενεργειών στον δυτικό κόσμο και η αποσταθεροποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας.-

*Ο Υποστράτηγος ε.α.Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστήμιου, απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας  και Εθνικής Ασφάλειας και έχει διατελέσει προϊστάμενος των εθνικών υπηρεσιών Interpol και Europol.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

The post Αδήριτη η ανάγκη παύσης του πολέμου στη Γάζα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα