Ron DeSantis: Ποιος είναι αυτός που πάει να γίνει νέος Trump

Ο Ron DeSantis είναι αυτός που χάλασε το πάρτι που ετοίμαζε ο Trump. Bγήκε ξανά κυβερνήτης στη Φλόριντα στις εκλογές στις ΗΠΑ και εμφανίζεται ως φαβορί κόντρα στον Τραμπ. Τον γνωστό Τραμπ που ετοιμαζόταν να ανακοινώσει ότι θα είναι πάλι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2024.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ

ανακάτεψαν τα χαρτιά στην πολιτική τράπουλα των Ρεπουμπλικάνων και φαίνεται ότι χαλάνε τα σχέδια του Τραμπ. Μετά την επανεκλογή του, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντης (Ron DeSantis) παίζει πλέον σοβαρά ως αντίπαλος για μια πιθανή αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων το 2024.

Ο Τραμπ σε δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι προηγείται του DeSantis, με αναλογία περίπου 2 προς 1 μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Ωστόσο, το Bloomberg σημειώνει ότι όσοι γνωρίζουν τον DeSantis λένε ότι πιστεύουν ότι θα αδράξει τη στιγμή και δεν θα αποθαρρυνθεί να βγει κόντρα στον Τραμπ.

«Δεν θα έχει ποτέ καλύτερη ευκαιρία να κερδίσει τον Λευκό Οίκο και δεν νομίζω ότι φοβάται τον πρόεδρο», είπε ο Fred Piccolo, ένας Ρεπουμπλικανός πολιτικός σύμβουλος που υπηρέτησε ως διευθυντής επικοινωνίας του DeSantis το 2021. «Δεν είναι στη φύση του», σημείωσε.

Ο DeSantis, 44 ετών σήμερα, νίκησε τον αντίπαλό του για τη θέση του κυβερνήτη, Charlie Crist, συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων την Τρίτη (8/11). Ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα στις 15 Νοεμβρίου, ανέβασε τους τόνους στην κριτική του εναντίον του ΝτεΣάντις: Τον αποκάλεσε «Ρον ΝτεΣαντιμόνιο» και απείλησε να κάνει αποκαλύψεις εάν βάλει για υποψήφιος.

Ο DeSantis έκανε πώς δεν άκουσε και απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον Τραμπ στη νικητήρια ομιλία του την Τρίτη το βράδυ. Αλλά στην ομιλία του ακουγόταν πολύ σαν έτοιμος για να διεκδικήσει το αξίωμα.

«Οι ηγέτες δεν ακολουθούν, οδηγούν. Ως ιδρυτές της χώρας μας λόγω της αποτυχημένης ηγεσίας στην Ουάσιγκτον, η Φλόριντα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», είπε ο DeSantis. «Ανυπομονώ για τον δρόμο μπροστά».

Τα χρήματα πάνε στον DeSantis

Ο DeSantis έχει ήδη οικονομική υποστήριξη από μια σημαντική εκλογική περιφέρεια των Ρεπουμπλικάνων – ένα ευρύ φάσμα χορηγών της Wall Street και πλουσίων, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν την επιστροφή του Trump το 2024.

Πολλοί βλέπουν στον DeSantis έναν υποψήφιο που είναι εξίσου συντηρητικός, αντιφορολογικός και αντι-ρυθμιστικός όπως ο Τραμπ – αλλά χωρίς καμία από τις «αποσκευές» που κουβαλάει ο Τραμπ.

Τα χρήματα πάνε στον DeSantis

Αυτοί οι χορηγοί βοήθησαν να τροφοδοτήσουν το ρεκόρ του DeSantis στη συγκέντρωση χρημάτων. Τα 164 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε ο DeSantis από τον Ιανουάριο του 2021, όχι μόνο είναι περισσότερα από οποιονδήποτε κυβερνήτη στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά υπερβαίνουν τις χορηγίες του Τραμπ κατά το τρίτο τρίμηνο κατά 3 εκατομμύρια δολάρια.

Περίπου το 60% της έλξης του DeSantis προέρχεται από δωρητές που έδωσαν 50.000 δολάρια ή περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 10 δισεκατομμυριούχων που επωφελούνται από τους νόμους της Φλόριντα που επιτρέπουν απεριόριστες δωρεές. Ο Τραμπ, αντίθετα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα δίκτυο μικρών χορηγών, σημάδι ότι η υποστήριξή του από τη βάση είναι μεγαλύτερη από αυτή του DeSantis.

Η προσέλκυση πλούσιων χορηγών από τον DeSantis, είναι καθοριστική για την επιτυχία του σε μια προεδρική αναμέτρηση.

Σε έναν έρανο στο Palm Beach για το Ίδρυμα Everglades, τον Φεβρουάριο του 2019, ο δισεκατομμυριούχος χρηματοδότης Paul Tudor Jones επαίνεσε τον DeSantis που απάντησε στις «προσευχές μας» εξασφαλίζοντας κεφάλαια λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Είναι μια νέα αυγή στη Φλόριντα», είπε ο DeSantis με το θάρρος που θα γινόταν το σήμα κατατεθέν του. Πολλοί, όπως ο Jones και ο ιδρυτής της Interactive Brokers Group, Thomas Peterffy, συνέχιζαν να γράφουν μεγάλες επιταγές στον κυβερνήτη.

Ο δισεκατομμυριούχος Ken Griffin, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Citadel, ο οποίος έχει συνεισφέρει 10,8 εκατομμύρια δολάρια στον DeSantis από το 2018, εξήγησε κάποτε ότι τάσσεται με τον κυβερνήτη έναντι του Τραμπ: «Νομίζω ότι είναι καιρός η Αμερική να προχωρήσει», είπε ο Γκρίφιν σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2021. «Τα τέσσερα χρόνια υπό τον Πρόεδρο Τραμπ ήταν τόσο άσκοπα διχαστικά που δεν ήταν εποικοδομητικά για τη χώρα μας».

Σε μια εκδήλωση τη Δευτέρα το βράδυ, ο Γκρίφιν δεν ανέφερε ονομαστικά τον Ντε Σάντις, αλλά μίλησε για το πώς τα παιδιά του διδάχθηκαν στην «ιδεολογία του έξυπνου» στα σχολεία του Σικάγο. Είπε ότι ο γιος του επιπλήχτηκε επειδή είπε σε έναν Ασιάτη μαθητή ότι ήταν καλός στα μαθηματικά. «Και το να τους βλέπω να μεταμορφώνονται στο σχολείο εδώ στο Μαϊάμι είναι ίσως το καλύτερο δώρο που έχει κάνει το Μαϊάμι στην οικογένειά μου», είπε ο Γκρίφιν.

Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, ο DeSantis ήταν μέλος της Βουλής και ήταν αουτσάιντερ στην προκριματική κούρσα για τον κυβερνήτη – έως ότου επικυρώθηκε από τον Τραμπ. Κέρδισε την πρώτη του θητεία με μόλις 0,4% διαφορά. Η άποψη του Τραμπ για τον Ντε Σάντις φάνηκε να «ξινίζει» καθώς ο κυβερνήτης έγινε πιθανός αντίπαλος για την υποψηφιότητα του 2024.

Τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας, ο DeSantis προέβαλε ένα πλήθος προτάσεων γύρω από την καταστολή των προσπαθειών «αφύπνισης» να εισαχθεί η φυλή, το φύλο και ο σεξουαλικός προσανατολισμός στο σχολικό πρόγραμμα.

«Δεν θα παραδοθούμε ποτέ, μα ποτέ στον όχλο στην πολιτεία της Φλόριντα», είπε.

Τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βίντεο 96 δευτερολέπτων που κυκλοφόρησε κατά την εκστρατεία του, μίλησε για το πώς «ο Θεός έφτιαξε έναν μαχητή» – τον Ron DeSantis — για να σώσει τη Φλόριντα και προτείνει κατ’ επέκταση να σώσει την Αμερική, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις συζητήσεις για πιθανή προεδρική εκστρατεία.

Η διαδρομή του DeSantis δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ένας τρομερός υποψήφιος εναντίον του Τραμπ.

Έχει λάβει θέσεις για τον πολιτισμό και τα κοινωνικά ζητήματα που αποτελούν ανάθεμα για πολλούς Δημοκρατικούς – όπως ο περιορισμός των αμβλώσεων και η καταστολή της διδασκαλίας για τη φυλή και το φύλο στα σχολεία, μεταξύ άλλων μέσω ενός νομοσχεδίου που οι επικριτές χλεύασαν. Ακολούθησε την Walt Disney Co. για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των τρανς. Ο DeSantis λέει ότι περισσότερες εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την οργή του σε μια δεύτερη θητεία.

Ο κυβερνήτης είναι η κορυφαία επιλογή για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μετά τον Τραμπ, με υποστήριξη άνω του 30%, σύμφωνα με έρευνα του FiveThirtyEight σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

«Αν ο Τραμπ δεν ήταν υποψήφιος, ο ΝτεΣάντης θα έμπαινε στην κούρσα ως ο πρώτος», δήλωσε ο Άλεξ Κόναντ, πρώην υπάλληλος του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα.

Πολλοί δωρητές «βλέπουν τον κυβερνήτη ως επαναφορά και εναλλακτική λύση», είπε ο Νικ Ιαρόσι, λομπίστας στη Φλόριντα και χορηγός του DeSantis. «Ασχολείται κυριολεκτικά με όλα αυτά τα θέματα και πολλοί άνθρωποι εύχονται ο κυβερνήτης τους να το κάνει αυτό».

Το παιδί του Χάρβαρντ

Ο DeSantis μεγάλωσε στο προάστιο Ντένεντιν της Τάμπα. Είναι γιος ενός εγκαταστάτη καλωδιακών τηλεοράσεων της Nielsen και μιας νοσοκόμας. Ήταν αρχηγός της ομάδας μπέιζμπολ του πανεπιστημίου του Γέιλ προτού πάει στη Νομική του Χάρβαρντ και τελικά στο Ναυτικό των ΗΠΑ, με το οποίο πήγε στο Ιράκ το 2007 ως δικηγόρος για να συμβουλεύει τις ομάδες SEAL σε αποστολές μάχης.

Εκλεγμένος στη Βουλή των ΗΠΑ το 2012, ο DeSantis υπερασπίστηκε τους Ρεπουμπλικανούς και βοήθησε στην ίδρυση του συντηρητικού Freedom Caucus.

Ο DeSantis έφερε αυτή τη μαχητικότητα, παρά τη μικρή νίκη του το 2018. Οι υποστηρικτές του περιμένουν μια δεύτερη θητεία όπως η πρώτη – όπως να διατάξει περισσότερες απελάσεις μεταναστών ή να χρησιμοποιήσει την νέα «εκλογική αστυνομία» για να αντιμετωπίσει υποτιθέμενες παραβιάσεις των ψηφοφόρων.

Οι Δημοκρατικοί τα αποκαλούν αυτά ως φτηνά κόλπα που δεν βελτιώνουν ουσιαστικά το μεταναστευτικό σύστημα ούτε αυξάνουν την εκλογική ασφάλεια και παρουσιάζουν τον DeSantis, ως τον πολιτικό που είναι πρόθυμος να θυσιάσει ευάλωτους ανθρώπους για πολιτικά οφέλη.

Ο DeSantis επίσης δεν διέφυγε να αντιμετωπίσει τους παραδοσιακούς επιχειρηματικούς συμμάχους του κόμματός του, μεταξύ άλλων τιμωρώντας τις τράπεζες που προσπαθούν να περιορίσουν τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως ατο Τέξας.

Ο DeSantis εργάστηκε ακατάπαυστα για να ενισχύσει την εθνική του προβολή, ταξιδεύοντας στη χώρα για να συγκεντρώσει χρήματα και να υποστηρίξει τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, απλώς ενισχύοντας την απήχησή του. «Είναι ένας ηγέτης που του αρέσει να βοηθά άλλους σαν κι αυτόν», είπε ο Ντέιβιντ Κλαρκ, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής προσωπικού του DeSantis.

Ο Piccolo, ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας, θυμάται ότι παρέδιδε καθημερινές ενημερώσεις για την πανδημία 200 σελίδων, νωρίς το πρωί, και μέσα σε λίγες ώρες ο DeSantis παρέθετε λεπτομερή ευρήματα σε συναντήσεις.

Οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί για αυτόν λένε ότι ο DeSantis βασίζεται ελάχιστα σε βοηθούς ή συμβούλους για καθοδήγηση και ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του είναι η σύζυγός του, πρώην τηλεοπτική ρεπόρτερ και παρουσιάστρια του Jacksonville, Casey DeSantis.

Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές, είπε ένας πρώην βοηθός του, που αρνήθηκε να αναφερθεί το όνομά του, μιλώντας για τον κυβερνήτη: Έχει απεριόριστες φιλοδοξίες και πιστεύει ότι μπορεί να εκμεταλλεύεται τη στιγμή που υπάρχει ευκαιρία. Και φαίνεται σίγουρος, όπως είπε, ότι είναι η ώρα του για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ.

The post Ron DeSantis: Ποιος είναι αυτός που πάει να γίνει νέος Trump appeared first on Militaire.gr.

Keywords
γινει, έως ότου, εκλογες, ηπα, δημοσκοπηση, bloomberg, beach, paul, νέα, group, griffin, hedge, fund, καιρος, σχολεια, βουλη, disney, λύση, nielsen, freedom, τραπεζες, πετρελαιο, κλαρκ, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, leslie nielsen, καθαρα δευτερα, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες ηπα, ξανα, βιντεο, αυγη, εθνικη, ηγετης, ηπα, θαρρος, θητεια, ιρακ, κοντρα, προγραμμα, φυσικο αεριο, ωρα, bloomberg, αλεξ, αμερικη, απηχηση, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, δευτερα, δικη, δειχνει, δικτυο, δωρο, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ελξης, επενδυσεις, επιτυχια, ερευνα, ετων, έως ότου, ιδρυση, θεος, ιδρυμα, οικο, ομιλια, κλαρκ, μαθηματικα, ρεπορτερ, ναυτικο, νικη, νομικη, οικογενεια, ονομα, ουασιγκτον, ουσιαστικα, παιδι, παιδια, πολιτεια, πρωι, ρεκορ, σιγουρος, συγκεντρωση, σικαγο, σχεδια, σχολειο, τεξας, τριτη, φυλο, φυση, φυσικο, ωρες, group, ασφαλεια, beach, disney, freedom, fund, griffin, hedge, ηγετες, χωρα, λευκο, nielsen, paul, ομαδες, οργη, σημα, σωστο, θεματα, θεσεις, βοηθος
Τυχαία Θέματα