Politico: «Ευρωπαϊκός νόμος για την ελευθερία του Τύπου»! Τι γράφει για την Ελλάδα

Το Politico δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν προωθεί νόμο για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της ελευθερίας του Τύπου . Στις αναφορές που κάνει σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε αυτό το τομέα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, μαζί με την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Ο Ευρωπαϊκός Νόμος για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (media act), θα παρουσιαστεί

αυτή την εβδομάδα.

Το Politico γράφει ότι ,η Κομισιόν οδήγησε την Ουγγαρία στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση της νομοθεσίας στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έστειλε την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια στο ανεξάρτητο ραδιόφωνο Klubradio. Η Ουγγαρία θα πρέπει επίσης να παραστεί στο ευρωπαικό δικαστήριο για έναν νόμο κατά της LGBTQ+ που επιδιώκει να εμποδίσει τα παιδιά και τους εφήβους να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο και διαφημίσεις σχετικά με ζητήματα της LGBTQ+ κοινότητας.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που σχεδιάζεται, συνεχίζει το Politico, οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να δηλώσουν σε ποιον ανήκουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, και να δηλώσουν ποιοι είναι οι μέτοχοί τους. Αυτή η σαφήνεια είναι «κρίσιμης σημασίας» για τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές να εντοπίσουν και να κατανοήσουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, ώστε να μπορούν να καταλήξουν σε καλά ενημερωμένες απόψεις, ανέφεραν αξιωματούχοι που έχουν δει το προσχέδιο. Αυτό είναι προϋπόθεση «για να συμμετέχουμε ενεργά σε μια δημοκρατία», δηλώνουν.

Το νομοσχέδιο είναι η απάντηση της Κομισιόν στις αυξανόμενες απειλές για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη. Εκτός από την Ουγγαρία, η Πολωνία έχει εντείνει επίσης τις προσπάθειες για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης εν μέσω μαχών με τις Βρυξέλλες που την κατηγορούν για υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης δει την ελευθερία του Τύπου να συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα, η χώρα της ΕΕ με τη χαμηλότερη κατάταξη στην ελευθερία του Τύπου, βρίσκεται αυτή τη στιγμή βυθισμένη σε σκάνδαλο μετά την αποκάλυψη ότι τα τηλέφωνα δημοσιογράφων παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της (ΕΥΠ).

The post Politico: «Ευρωπαϊκός νόμος για την ελευθερία του Τύπου»! Τι γράφει για την Ελλάδα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα