Euro 2020: Η Δανία στους 4

Η εκπληκτική Δανία, με μια πορεία η οποία θυμίζει εκείνη το 1992 που την έφερε ως την κορυφή της Ευρώπης, προκρίθηκε στα ημιτελικά του EURO 2020 αποκλείοντας την Τσεχία, την οποία νίκησε στο Μπακού με 2-1, στο χρονικά τρίτο προημιτελικό. Οι εντυπωσιακοί Σκανδιναβοί έφτασαν στη νίκη με τα γκολ των Ντιλέινι (5΄) και Ντόλμπεργκ (42΄), ενώ για τους Τσέχους μείωσε στο 49΄ ο Σικ.

Στο δρόμο για τον τελικό η ομάδα του Κάσπερ Χιούλμαντ θα αντιμετωπίσει στις 7 Ιουλίου, στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου,

το νικητή του τελευταίου προημιτελικού, ανάμεσα στην Ουκρανία και την Αγγλία. Ταυτόχρονα, σήμερα οι Δανοί πήραν ρεβάνς από τους Τσέχους για την ήττα-αποκλεισμό στα προημιτελικά του EURO 2004, στην Πορτογαλία.

Οι «ερυθρόλευκοι» του ευρωπαϊκού βορρά προκρίθηκαν απόψε για τέταρτη φορά στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της κορυφαίας ηπειρωτικής διοργάνωσης. Το 1964 ήταν τέταρτοι στην Ισπανία χάνοντας στο «μικρό τελικό» με 3-1 από την Ουγγαρία (παράταση).

Το 1984, στη Γαλλία, μοιράστηκαν την τρίτη θέση με την Πορτογαλία και το 1992 έγραψαν Ιστορία κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σουηδίας με νίκη 2-0 επί της Γερμανίας στον τελικό. Και για όσους δεν θυμούνται τις λεπτομέρειες, οι Δανοί μετείχαν στην τελική φάση ως «επιλαχόντες», κι αφού η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία χρειάστηκε να αναζητήσει αρκετούς διεθνείς στα ελληνικά νησιά, όπου έκαναν διακοπές, για να συγκροτήσει αποστολή!

Ο αγώνας στο «Baku Olimpiya Stadionu» ξεκίνησε με φρενήρη ρυθμό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το σκορ να ανοίξει μόλις στο 5ο λεπτό, για τους Σκανδιναβούς: σε εκτέλεση κόρνερ από δεξιά ο Ντιλέινι μόνος από το ύψος του πέναλτι έπιασε την κεφαλιά και την έστειλε στα δίχτυα του Βάτσλικ.

Στο 13΄ οι παίκτες του Χιούλμαντ λίγο έλειψε να διπλασιάσουν, όταν σε βαθιά μπαλιά στην πλάτη της Τσεχίας, ο Ντάμσγκααρντ βγήκε σε θέση τετ-α-τετ, αλλά το πλασέ του απέκρουσε ο Τσούφαλ, πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Αφού ξεπέρασαν το σοκ του 0-1, οι Τσέχοι άρχισαν να βγαίνουν μπροστά παίρνοντας μέτρα στο γήπεδο και στο 23΄, σε κάθετη πάσα του Μάσοπουστ ο Χόλες βγήκε απέναντι στον Σμάιχελ, αλλά νικήθηκε από τον Δανό τερματοφύλακα.

Κι ενώ το ημίχρονο όδευε προς τη λήξη του, στο 42ο λεπτό οι Δανοί πήραν προβάδισμα δύο τερμάτων. Ο Βέστεργκααρντ έβγαλε έξοχα στον Μέλε, που σέντραρε από αριστερά με το εξωτερικό του δεξιού ποδιού (!), η μπάλα πέρασε από στόπερ και Μπρέθγουεϊτ, για να έρθει ο Ντόλμπεργκ στο δεύτερο δοκάρι και να «σκοτώσει» εν κινήσει τον Βάτσλικ.

Την ίδια στιγμή η Δανία έφτανε τα 11 γκολ στη διοργάνωση, τα περισσότερα από κάθε προηγούμενο μεγάλο τουρνουά που έχει συμμετάσχει.

Μην έχοντας άλλη επιλογή και τίποτα να χάσει, η ομάδα του Σίλχαβι μπήκε «αφιονισμένη» στο δεύτερο ημίχρονο, «στρίμωξε» τους Δανούς, κι αφού στο τρίλεπτο 46΄- 48΄ είχε ισάριθμες χαμένες ευκαιρίες με τους Κρμέντσικ, Μπαράκ και Σικ, στο επόμενο λεπτό (49΄) ο Σικ έκανε άψογο τελείωμα στο πέρασμα του Τσούφαλ μειώνοντας σε 1-2 με το πέμπτο τέρμα του στη διοργάνωση και φτάνοντας στην πρώτη θέση των σκόρερ τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Οι Τσέχοι συνέχισαν την πίεση αλλά η είσοδος των Νόργκααρντ και Πόουλσεν εξισορρόπησε την κατάσταση κι επέτρεψε στη Δανία να κρατήσει μπάλα και να ξαναβγεί στην επίθεση, χάνοντας ευκαιρίες με τον άσο της Λειψίας στο 62΄ και 69΄, ενώ στο 78΄ νέο σουτ του Πόουλσεν έβγαλε εντυπωσιακά ο Βάτσλικ και στο 82΄, από ασίστ του Πόουλσεν, ο Μέλε έχασε την ευκαιρία να «σβήσει» το παιχνίδι, καθώς νικήθηκε στο τετ α τετ από τον Βάτσλικ, κι ενώ δίπλα περίμενε μόνος ο Μπρέθγουεϊτ.

Διαιτητής: Μπιορν Κάιπερς (Ολλανδία)

Κίτρινες: Κρμέντσικ, Κάλας

Οι συνθέσεις:

ΤΣΕΧΙΑ (Γιάροσλαβ Σίλχαβι): Βάτσλικ, Τσούφαλ, Τσέλουστκα (65΄ Μπράμπετς), Κάλας, Μπόριλ, Χόλες (46΄ Γιάνκτο), Σούτσεκ, Μάσοπουστ (46΄ Κρμέντσικ), Μπάρακ, Σέβτσικ (80΄ Νταρίντα), Σικ (80΄ Βύντρα).

ΔΑΝΙΑ (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν (81΄ Άντερσεν), Κιάερ, Βέστεργκααρντ, Στρίγκερ Λάρσεν (71΄ Βας), Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (82΄ Ματίας Γένσεν), Μέλε, Μπρέθγουεϊτ, Ντόλμπεργκ (59΄ Πόουλσεν), Ντάμσγκααρντ (60΄ Νόργκααρντ).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ-ΑΠΕ

The post Euro 2020: Η Δανία στους 4 appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα