BBC για Μαριούπολη: Γιατί αποτελεί «κλειδί» η κατάληψη από τη Ρωσία

Όσο κι αν οι αναφορές για τη Μαριούπολη μιλούν για μια πόλη ισοπεδωμένη, με τους κατοίκους να ζουν σε τραγικές συνθήκες χωρίς φαγητό και ρεύμα, δείχνει να μην έχει «πέσει» ακόμη. Ο Πούτιν έχει περικυκλώσει τη Μαριούπολη και φέρεται ότι πάση θυσία θέλει να την κυριεύσει. Γιατί όμως οι προσπάθειες των Ρώσων επικεντρώνονται στη Μαριούπολη;

Ο Frank Gardner σε ανάλυσή του για το BBC συνοψίζει τέσσερις λόγους για τους οποίους η Ρωσία

σφυροκοπά αδιάκοπα τη Μαριούπολη.

Χερσαίος διάδρομος μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς

Η Μαριούπολη αποτελεί το εμπόδιο στο δρόμο των ρωσικών δυνάμεων προς τη χερσόνησο της Κριμαίας. Πιέζουν βορειοανατολικά προκειμένου να ενωθούν με τους ρωσόφιλους αποσχιστές συνεργάτες τους στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

«Στραγγαλίζει» την Ουκρανική οικονομία

Υπό κανονικές συνθήκες, η Μαριούπολη αποτελεί έναν βασικό κόμβο ουκρανικών εξαγωγών σε χάλυβα, άνθρακα και καλαμπόκι προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Εάν η Μαριούπολη «πέσει» το πλήγμα θα είναι μεγάλο για την ουκρανική οικονομία.

Ευκαιρία για προπαγάνδα

Η Μαριούπολη αποτελεί την πατρίδα της ουκρανικής μονάδας πολιτοφυλακής που ονομάζεται Ταξιαρχία Αζόφ, η οποία περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές αλλά και νεοναζί. Παρότι αποτελούν ένα μικρό μέρος των μαχόμενων δυνάμεων στην Ουκρανία, αποτελούν για τη Μόσχα το πρόσχημα για να λένε στους Ρώσους ότι οι νέοι που στέλνει να πολεμήσουν στην Ουκρανία, βρίσκονται εκεί για να απαλλάξουν τη χώρα από τους νεοναζί.

BBC: Χάρτης με τις επόμενες κινήσεις του Ρωσικού στρατού εφόσον κατακτήσουν τη ΜαριούποληΣημαντική ενίσχυση ηθικού

Μια ρωσική νίκη στη Μαριούπολη θα έδινε τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο να δείξει στους Ρώσους μέσω των κρατικά ελεγχόμενων ΜΜΕ, ότι η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της και σημειώνει προόδους στην Ουκρανία. Αλλά για τους Ουκρανούς, η απώλεια της Μαριούπολης, θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα όχι μόνο στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά και για όλους εκείνους τους άνδρες και τις γυναίκες που μάχονται για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

πηγή: BBC

The post BBC για Μαριούπολη: Γιατί αποτελεί «κλειδί» η κατάληψη από τη Ρωσία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα