2022: Ο μύθος της επιστροφής των εργαζόμενων σε κανονικότητα – Τι προβλέπουν ειδικοί

Είναι δύσκολο να ξέρουμε ακριβώς τι μπορούμε να περιμένουμε στο χώρο της εργασίας το 2022, ειδικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και τη μετάλλαξη Όμικρον. Πάντως οι ειδικοί κάνουν τις δικές τους προβλέψεις για όσα μπορεί να αντιμετωπίσουμε τη νέα χρονιά.

Μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει φέρει άνευ προηγουμένου αλλαγές στην εργασία.

Όπως αναφέρει το BBC, παρά τις ελπίδες πολλών εργοδοτών, η επιστροφή της πλήρους απασχόλησης με εργασία στο γραφείο

φαίνεται εξαιρετικά μη ρεαλιστική, καθώς η παραλλαγή Omicron ανατρέπει για άλλη μια φορά τα σχέδια επιστροφής στο γραφείο για εκατομμύρια εργαζομένους.

Ωστόσο, για όλα αυτά βέβαια, υπάρχουν ακόμη άλλα τόσα που δεν γνωρίζουμε για το πώς θα εξελιχθεί το εργασιακό περιβάλλον το 2022. Πέρυσι, πολλοί περίμεναν ότι το 2021 θα φέρει σε έναν βαθμό σταθερότητα, ίσως ακόμη και την επιστροφή μιας ομαλής ανάπτυξης του υβριδικού μοντέλου στην εργασία. Η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού εμπόδισε αυτό – και μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει να το κάνει τους επόμενους μήνες.

Εν μέσω διαρκώς μεταβαλλόμενων καταστάσεων , είναι δύσκολο να εντοπίσουμε πού θα βρεθούμε σε 12 μήνες. Αλλά οι ειδικοί που μελετούν την απασχόληση και τον χώρο εργασίας έχουν εντοπίσει μερικές τάσεις που ήδη δίνουν μορφή στον τρόπο που θα εργαζόμαστε το επόμενο έτος και μπορεί να αποτελεί απλώς ένα παράθυρο στο μέλλον της ζωής μας στο γραφείο.

Λιγότερες ημέρες εργασίας την εβδομάδα;

Η έκκληση για μικρότερες εργάσιμες εβδομάδες και «συμπυκνωμένα» ωράρια έχει κερδίσει οπαδούς σε όλο τον κόσμο, με εταιρείες και κυβερνήσεις να διερευνούν ήδη αυτήν την εναλλακτική λύση.

Είναι απαραίτητο ένα «ταρακούνημα» στη δομή του «πότε εργαζόμαστε», λέει η Abigail Marks, καθηγήτρια στο Newcastle University Business School. Η εβδομάδα εργασίας 9 με 5, 40 ωρών που προέκυψε κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης –την τελευταία φορά που η εργασία άλλαξε τόσο δραματικά– δεν είναι πλέον βιώσιμη, λέει, λόγω του «αυξανόμενου ρυθμού εργασίας που απαιτείται από το λογισμικό τηλεδιάσκεψης και συνεχίζεται με την παρουσία στο διαδίκτυο παρουσία.

Η Marks προσθέτει: «Οι επιχειρήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούν να διερευνήσουν μέτρα που μπορεί να “μετριάσουν” την υπερβολική επιβάρυνση των εργαζομένων, ενώ ελπίζουν να διατηρήσουν την αύξηση της παραγωγικότητας. Η λύση που αναφέρεται συνεχώς είναι το τετραήμερο εργάσιμης εβδομάδας». Και οι λιγότερες ώρες μπορεί να σημαίνουν καλύτερη ψυχική υγεία και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για πολλούς εργαζόμενους.

Αν και φαίνεται ότι υπάρχει ελπίδα για το τετραήμερο εργάσιμης εβδομάδας να αποκτήσει μια ώθηση το 2022, λέει η Marks, μέτρα όπως αυτά δεν αφορούν όλους τους εργαζόμενους.

φωτ. αρχείου/PexelsΠοιοι ωφελούνται;

Αντίθετα, προειδοποιεί ότι η στροφή σε μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να ωφελήσει μόνο ορισμένους εργαζόμενους. «Η τετραήμερη εβδομάδα μπορεί να ευνοεί μια περιορισμένη ομάδα εργαζομένων, δεν έχει κανένα όφελος για πολλούς χαμηλόμισθους και χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενους που δεν θα έχουν τη συμβατική ασφάλεια ούτε την οικονομική υποστήριξη για να δουλέψουν μια τετραήμερη εβδομάδα», λέει. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τους εργαζομένους πληροφορικής ή ωρομίσθιων υπηρεσιών που μπορεί να μην είναι σε θέση να μειώσουν τις ώρες τους.

Η Marks είναι μεταξύ των ειδικών που λένε ότι θα είναι μια πρόκληση το 2022 να ξεπεράσουμε το χάσμα μεταξύ εκείνων που μπορούν να επωφεληθούν από την ευελιξία έναντι εκείνων που δεν μπορούν – ειδικά καθώς οι εκκλήσεις για αυξημένη ευελιξία και λιγότερες ώρες όλο και ακούγονται πιο δυνατά.

«Φέτος, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε περαιτέρω διαχωρισμούς στην κοινωνία», προσθέτει. «Οι ιδιαίτερα περιζήτητοι υπάλληλοι, όπως οι επιστήμονες που ασχολούνται με δεδομένα και εκείνοι που έχουν κρατική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων, [σ.σ. μπορεί να έχουν] μειωμένες ώρες – και εμείς οι υπόλοιποι να εξακολουθούμε να είμαστε υπερφορτωμένοι από την εργασία».

Τα ειδικά προνόμια

«Θυμάστε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις δυσκολίες πρόσληψης του 2021; Θα μας ακολουθήσουν μέχρι το 2022», λέει η Alison Sullivan, ανώτερη διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας στην Glassdoor. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι παράγοντες που οδήγησαν αυτές τις ελλείψεις θα εξακολουθούν να είναι εδώ – μια πανδημία, οι συνταξιούχοι και οι γονείς που μένουν σπίτι και η αυξανόμενη ζήτηση πελατών πρέπει να συμβαδίζουν με τις επιχειρήσεις».

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες μπορεί να χρειαστεί να ακουλουθήσουν διαφορετικό τρόπο για την πρόσληψη εργαζομένων –και την παραμονή στη θέση τους– από ό,τι στο παρελθόν.

Ο Anthony Klotz, αναπληρωτής καθηγητής διαχείρισης στο Texas A&M University των ΗΠΑ, ο οποίος επινόησε τον όρο «Great Reignation» , λέει ότι η εξατομίκευση της εργασίας θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την ικανοποίηση των εργαζομένων – και τη διατήρηση – φέτος. «Το 2022, θα δούμε εργοδότες να καλύπτουν περισσότερο τις ανάγκες και τις επιθυμίες των εργαζομένων, προκειμένου να προσελκύσουν εργαζομένους και κορυφαίες επιδόσεις από άλλες εταιρείες», λέει ο Klotz.

Δεν είναι μόνο καλή επιχειρηματική λογική – η ευελιξία γίνεται προνόμιο που περιμένουν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους. «Αυτή η ανισορροπία στη ζήτηση και την προσφορά των εργαζομένων σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και τα άτομα που αναζητούν εργασία έχουν αυξημένη δύναμη για να ζητούν περισσότερα», λέει ο Sullivan της Glassdoor.

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες θα αναπτύξουν πιο «εξατομικευμένες τακτικές για τη διαχείριση των εργαζομένων», λέει ο Klotz. «Αντί για ενιαία αναπτυξιακά προγράμματα, οι εταιρείες άρχισαν να επενδύουν χρόνο και πόρους για τη δημιουργία εξατομικευμένων επαγγελματικών οδηγών με μεμονωμένους εργαζόμενους». Ο Sullivan αναφέρει επίσης αυξημένους μισθούς, φοιτητικά δάνεια και διευρυμένη γονική άδεια ως πιθανά οφέλη που μπορούν να προσθέσουν οι εργοδότες για να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα το 2022.

Μια άλλη σημαντική εξατομίκευση θα μπορούσε να είναι η προτεραιότητα στην ατομική ψυχική υγεία ενός εργαζομένου. Μετά από όλα, μέσα σε επαγγελματική εξουθένωση και burn out , οι περισσότεροι εργαζόμενοι λένε «φτάνει πια», και να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους (ή τουλάχιστον κάνουν σκέψεις για να την εγκαταλείψουν). «Ακόμη και προπύργια της κουλτούρας της φασαρίας, όπως η Wall Street, μπαίνουν καθιερώνουν sabbaticals », λέει ο Klotz.

φωτ. αρχείου / PexelsΟι εργαζόμενοι δεν θα επιστρέψουν στα ίδια γραφεία

Όταν ορισμένοι εργαζόμενοι τελικά επιστρέψουν στο γραφείο –είτε το 2022 είτε αργότερα– πολλοί θα βρουν μια διάταξη και λειτουργία εντελώς διαφορετική. Ο Nicholas Bloom, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των Η.Π.Α., λέει ότι οι εταιρείες θα αναδιαμορφώσουν τους χώρους φέτος για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός νέου υβριδικού εργατικού δυναμικού και να λάβουν υπόψη πώς πραγματικά θέλουν να εργαστούν οι άνθρωποι όταν είναι μαζί: Συλλογικά.

Ο Μπλουμ, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια πώς θα είναι στο μέλλον το γραφείο, λέει ότι η μετάβαση στις ημέρες του γραφείου ήταν μέχρι στιγμής άβολη και αδέξια. Λέει ότι έχει ακούσει «ιστορίες τρόμου» από εργαζομένους των οποίων οι εταιρείες τους έχουν καλέσει πίσω στο γραφείο – για παράδειγμα, κάθονται σε μισοάδεια γραφεία στις ίδιες κλήσεις Zoom που θα έκαναν στο σπίτι (και ακούγοντας τους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο).

Με άλλα λόγια, το γραφείο πριν από την πανδημία δεν λειτουργεί όπως το χρειάζονται οι εργαζόμενοι το 2022.

Δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες που έχουν λανσάρει υβριδικά μοντέλα φέρνουν ορισμένες ομάδες στο γραφείο την ίδια μέρα κάθε εβδομάδα, ο Bloom λέει ότι ο συντονισμός θα είναι το όνομα του παιχνιδιού φέτος και περισσότερα γραφεία θα κάνουν μόνιμες αλλαγές διάταξης για να διευκολύνουν αυτό το μοντέλο.

«Τα γραφεία τύπου Mad Men είναι έξω», λέει ο Bloom. «Διατίθενται αίθουσες συσκέψεων, ηχομονωτικοί θάλαμοι βιντεοκλήσεων και καθίσματα ενιαίας διαρρύθμισης σε στιλ lounge.» Στους εργαζόμενους «δεν τους αρέσει ο συνωστισμός», προσθέτει, και θέλουν λιγότερους ανελκυστήρες, γραφεία, μπάνια. «Οι εταιρείες αναδιαμορφώνουν τα γραφεία σε κοινωνικούς χώρους για δημιουργικούς υπαλλήλους. Θέλουν να διευκολύνουν τις συναντήσεις, τις χαλαρές αλληλεπιδράσεις και την περιστασιακή κλήση Zoom».

Ωστόσο, ένα πράγμα που μπορεί να μην αλλάξει όπως αναμενόταν είναι το πραγματικό μέγεθος των γραφείων. Αν και πολλοί προέβλεψαν νωρίτερα στην πανδημία ότι τα γραφεία θα φύγουν από τα ακριβά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, ο Μπλουμ λέει ότι «ο χώρος του γραφείου δεν συρρικνώνεται, [αλλά] αλλάζει». Αν και προβλέπει ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα σημαίνει 30% λιγότερες ημέρες γραφείου από ό,τι πριν από την πανδημία, «οι εταιρείες μειώνουν χώρο μόνο κατά 5% κατά μέσο όρο», διαπιστώνει.

Παρόλο που το ενοίκιο παραμένει στα ύψη, στα πρακτικά ερημικά κέντρα των πόλεων, οι εταιρείες εξακολουθούν να θέλουν εργαζόμενους να χρησιμοποιούν αυτά τα κτίρια, ειδικά καθώς η υβριδική εργασία πιθανότατα θα κυριαρχήσει το 2022. Είναι «αδύνατο να συρρικνωθεί το αποτύπωμα του γραφείου», λέει ο Bloom, ακόμα και μετά από όλους τους τρόπους που εργαζόμαστε ζωές έχουν αποσταθεροποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Συνεχής βόλτα στο άγνωστο

Παρά τις καλύτερες προβλέψεις μας, δεν ξέρουμε αυτό που δεν ξέρουμε. Πολλοί αναλυτές προέβλεπαν μια κίνηση επιστροφής στο γραφείο μέχρι το καλοκαίρι του 2021, καθώς τα εμβόλια έγιναν ευρύτερα διαθέσιμα – αλλά αυτός ο στόχος συνέχισε να είναι άπιαστος. Παραλλαγές όπως η delta, παρατεταμένες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και η εξ αποστάσεως εργασία δεν τελείωσαν. Οι συναντήσεις Zoom παρέμειναν ως το καθημερινό πρότυπο εργασίας για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

«Έπρεπε να είχαμε μάθει ένα βασικό πράγμα τα τελευταία δύο χρόνια: Να σταματήσουμε να ψάχνουμε για μια κρυστάλλινη μπάλα», λέει η Kanina Blanchard, επίκουρη καθηγήτρια στο Western University στο Οντάριο του Καναδά.

Ενώ ορισμένα βήματα φαίνεται να μας επαναφέρουν σε κάποιο είδος προπανδημικής φυσιολογικής κατάστασης –όπως τα εμβόλια, τα νέα φάρμακα για την καταπολέμηση του Covid-19 και οι μικρότεροι χρόνοι υποχρεωτικής απομόνωσης που επιστρέφουν τους υπαλλήλους στην εργασία γρηγορότερα– η όμικρον μας υπενθύμισε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να διατηρήσουμε τις προσδοκίες χαμηλά το 2022 – παρόλο που συνεχίζουμε να βαδίζουμε προς ό,τι πιστεύουμε ότι θα είναι «φυσιολογικό». «Πρέπει να το κάνουμε αυτό παρά την έλλειψη συνέπειας και προβλεψιμότητας», λέει η Blanchard. «Ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε, θα σταματήσουμε και θα πρέπει να ξαναρχίσουμε.

Αυτό που γνωρίζουμε, λέει, θα είναι ότι η δημόσια υγεία θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις ατζέντες το 2022. Και υπάρχει ένα άλλο δεδομένο: «Ξέρουμε ότι η ζωή θα είναι ακατάστατη και τρελή»!

πηγή: BBC

The post 2022: Ο μύθος της επιστροφής των εργαζόμενων σε κανονικότητα – Τι προβλέπουν ειδικοί appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
2022,