Ζώνη άμυνας έναντι της Αφρικανικής Πανώλης συμφώνησαν Ε.Ε. και Καναδάς

00:00 9/7/2019 - Πηγή: meatnews

Η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων του Καναδά και η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) έφτασαν σε συμφωνία για μια Ζώνη Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, η εγκαθίδρυση της οποίας θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση του διμερούς εμπορίου σε περίπτωση εκδήλωσης εστίας της Αφρικανικής Πανώλης.

Τα πρωτόκολλα δημιουργίας υγειονομικώνζωνών ήδη βέβαια έχουν καθιερωθεί στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Οικονομικής καιΕμπορικής Συμφωνίας Καναδά – Ευρωπαϊκής Ένωσης, της γνωστής ως CETA. Ταπρωτόκολλα αυτά εφαρμόζονται

και για την Αφρικανική Πανώλη, ωστόσο τηνπερασμένη εβδομάδα επετεύχθη μια πρόσθετη συμφωνία για τον περιορισμό της ζωονόσου.Όπως εξηγεί η καναδική πλευρά, η συμφωνία που έκλεισε στις 3 Ιουλίου αποτελεί έναπρόσθετο στρώμα διεθνούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το meatpoultry.comη Καναδή υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Μαρί-Κλοντ Μπιμπό, δήλωσε ότι «ηκυβέρνηση του Καναδά αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην πρόληψη και τον περιορισμό τωνπιθανών επιπτώσεων της Αφρικανικής Πανώλης, εάν εισαχθεί στον Καναδά». Μετά απόμια αντίστοιχη πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο Καναδάς φτάνει τώρα σε συμφωνίακαι με την Ε.Ε. προκειμένου, όπως λέει η Μπιμπό, «οι αγρότες μας να συνεχίσουννα ζουν από το εμπόριο χοιρινού κρέατος και προϊόντων του σε περίπτωση που η ΑφρικανικήΠανώλη των Χοίρων εντοπιστεί στον Καναδά».

Ο Καναδάς το 2018 εξήγαγε στηνΕ.Ε. χοιρινό και προϊόντα χοιρινού κρέατος αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ. Με τησυμφωνία θεσπίζονται τα γεωγραφικά όρια των ζωνών που εγκαθιδρύονται για ναπεριορίσουν την Αφρικανική Πανώλη σε περίπτωση εκδήλωσης της νόσου. Τα όριαείναι ζώνες ελέγχου που καθορίζονται σύμφωνα με τις αρχές του ΠαγκόσμιουΟργανισμού Υγείας των Ζώων (OIE) και οι περιοχές εκτός αυτών των ορίων είναιζώνες απαλλαγμένες από την ασθένεια.

«Ο Καναδάς και η Ε.Ε. θα συνεχίσουν να μοιράζονται εμπειρία και τεχνογνωσία για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων», δηλώνει ο Ζασπίντερ Κόμαλ, επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Καναδά. «Αυτή η ρύθμιση είναι απόδειξη της συνεχιζόμενης συνεργασίας μας με τους διεθνείς εταίρους και της δέσμευσής μας να μετριάσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της Αφρικανικής Πανώλης στην οικονομία του Καναδά».

[Πηγή: Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων του Καναδά]

Keywords
Τυχαία Θέματα