ΥΠΑΑΤ: Ανοίγει η αγορά της Κίνας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

13:00 9/8/2019 - Πηγή: meatnews

Την άμεση προώθηση ελληνικών αγροτικώνπροϊόντων στην εσωτερική αγορά της Κίνας παράλληλα με το «πράσινο φως» για άλλα,αντιπροσωπευτικά της ελληνικής γης, συζήτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων, Μάκης Βορίδης με την πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στηνΑθήνα, Zhang Qiyue, την οποία δέχθηκε το πρωί της Δευτέρας (5/8/2019).

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση τουΥΠΑΑΤ, τον Σεπτέμβριο θα υπογραφεί η συμφωνία για τον κρόκο ανοίγοντας έτσιδιάπλατα τις πύλες της τεράστιας αγοράς στο «χρυσό

μπαχαρικό». Παράλληλαεπισπεύδονται οι διαδικασίες για την υπογραφή τεχνικών συμφωνιών ώστε νααπελευθερωθούν άμεσα οι εξαγωγές, προς την Κίνα, αγροτικών προϊόντων όπως τοεπιτραπέζιο σταφύλι, τα εσπεριδοειδή και τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα καικεράσια). Επιπροσθέτως η καQiyueαποδέχθηκε, κατ’ ουσία, και το θέμα της αναθεώρησης του πρωτοκόλλουγια τα ακτινίδια, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι δυνατή η εξαγωγή τους απόόλες τις περιοχές της χώρας και όχι από ορισμένες, όπως ισχύει σήμερα.

Η Κινέζα πρέσβειρα έκανε σαφές ότι ηΕλλάδα, ως όνομα (brand name), έχει ανοδική αναγνωρισιμότητα στην κινεζική αγοράτονίζοντας για μιαν ακόμη φορά τη σημασία της ένταξης της χώρας μας στο σχήμασυνεργασίας Κίνας - χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης «17+1».

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο ζήτηματων πρωτοκόλλων φυτοϋγείας τα οποία απαιτεί η κινεζική πλευρά προκειμένου ναεισάγει φυτικό υλικό και κυρίως φρούτα και φαρμακευτικά φυτά ενώ τόνισε τηδυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα φυτοϋγείας και τελωνειακώνδιαδικασιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η εμπορική συναλλαγή, και πρότεινεαυτό να ξεκινήσει από το 2020, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Φυτοϋγείας και σεσυνδυασμό με τη συνεργασία «17+1».

Στη συζήτηση τέθηκε η απόκτηση, από τηνΕλλάδα, εμπορικής θέσης στο λιμάνι Ningbo, το οποίοαποτελεί μία νέα εμπορική ζώνη και είναι το μεγαλύτερο για εμπορικά πλοία μεχύδην φορτία. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο λιμάνι, το οποίο βρίσκεται στην ακτή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, αποτελεί τοσταυροδρόμι της εσωτερικής και παράκτιας ναυσιπλοΐας βορά-νότου.

Ο κ. Βορίδης δέχθηκε τηνπρόσκληση της κινεζικής Κυβερνήσεως στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδος, ωςτιμώμενης χώρας, στην Παγκόσμια Έκθεση της Σαγκάης (5 – 10 Νοεμβρίου 2019) ηοποία θα αποτελέσει το «ορμητήριο» για την «κατάκτηση» της αχανούς αγοράς τηςφίλης χώρας, με την έκθεση στο ελληνικό περίπτερο σημαντικών αγροτικώνπροϊόντων μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα