Τροπολογία για το πλαίσιο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ

Την κατάθεση τροπολογίας που αφορά την ίδρυση και αναγνώριση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ανακοινώνει με σημερινό Δελτίο Τύπου το ΥΠΑΑΤ, κάνοντας λόγο για «αποτελεσματικό εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τις Δ.Ο.» [Δείτε εδώ την Τροπολογία όπως ψηφίστηκε, από τα Πρακτικά της Βουλής - Άρθρα 53-58]

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Μάκης Βορίδης

δίνει νέα πνοή στον θεσμό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων(ΔΟ) εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία που τις διέπει προς όφελος κάθε κλάδου τουπρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό συντάχθηκε και κατατέθηκε τροπολογίαμε την οποία οριοθετείται η νομική μορφή των διεπαγγελματικών οργανώσεων,ρυθμίζονται και καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισής τους,βελτιώνοντας έτσι σαφώς τα όσα προέβλεπε σχετικά το άρθρο 34 του Νόμου4384/2016, το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η τροπολογία αυτή κρίθηκε αναγκαία και κατάλληληπροκειμένου να υποστηριχθεί το αντίστοιχο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης κάθε κλάδουγια πρωτοβουλίες έρευνας και καινοτομίας για τα εκπροσωπούμενα αγροτικάπροϊόντα.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, η ανακοίνωσηαναφέρει ότι η τροπολογία:

«Αποτελείταιαπό συνολικά έξι άρθρα στα οποία οριοθετείται η νομική μορφή τωνΔιεπαγγελματικών Οργανώσεων, ρυθμίζονται και καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ηδιαδικασία αναγνώρισής τους και η αντιπροσωπευτικότητά τους και θεσμοθετούνταιοι δυνατότητες χρηματοδότησής τους από κρατικές πιστώσεις για την ενίσχυση τουέργου τους.

Στιςσχετικές διατάξεις αναφέρεται ρητώς ότι «οι ΔΟ που έχουν αναγνωριστείσύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο που ορίζονται οι διαδικασίες αναγνώρισης,εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικώνφορέων» ενώ «συγκροτούνται, λειτουργούν και αναγνωρίζονται, σύμφωνα με τοενωσιακό δίκαιο και τα συμπληρωματικά εθνικά μέτρα εφαρμογής του»

Παράλληλαδιευκρινίζεται ότι «μόνο μία (1) ΔΟ αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο γιακάθε προϊόν ή κοινή ομάδα προϊόντων, είναι όμως δυνατόν να αναγνωρίζονται ΔΟ σεπεριφερειακό επίπεδο».

Σεαντίθεση με το άρθρο 34 του Νόμου 4384/2016 ρυθμίζονται σαφώς οι όροιαντιπροσωπευτικότητάς τους και προστίθεται ότι για την αναγνώριση ίδρυσηςκαι λειτουργίας τους «απαιτείται να αποδεικνύεται ότι κατά τον χρόνουποβολής της αίτησης αναγνώρισης αντιπροσωπεύουν δια των μελών τους τουλάχιστοντο 15% της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το 15% της μεταποίησης ή/και τηςεμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής, σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείταιη αναγνώριση».

Επιπροσθέτως,γίνεται σαφές ότι «οι ΔΟ οφείλουν εντός πέντε ετών από την ημερομηνίααναγνώρισης τους, να αντιπροσωπεύουν διά των μελών τους τουλάχιστον το 30% τηςσυνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το 30% της μεταποίησης ή της εμπορίαςσυμπεριλαμβανομένης της διανομής, σε κάθε τομέα για τον οποίο έχει εκδοθείαπόφαση αναγνώρισης, άλλως η αναγνώριση ανακαλείται με απόφαση του ΥπουργούΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Σεάλλο άρθρο της τροπολογίας αναφέρεται διεξοδικά η διαδικασία αναγνώρισής τουςκαθώς και όλα τα δικαιολογητικά που οφείλουν να συνοδεύουν τη σχετική αίτηση ηοποία κατατίθεται σε καθ' ύλη αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων ανάλογα με τον τομέα ή τους τομείς για τους οποίουςζητείται η αναγνώριση. Η επιτροπή αυτή εισηγείται σχετικά προς τον Υπουργό οοποίος και αποφασίζει την αναγνώρισή της.

Σεό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των αναγνωρισμένων ΔΟ ορίζεται ότι «είναι δυνατή ηθέσπιση εισφοράς επί των μελών τους καθώς και η αξιοποίηση κοινοτικών ή εθνικώνπρογραμμάτων. Για την ενίσχυση του έργου τους, είναι δυνατό επίσης ναχρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από όποιο άλλο πόροπου επιτρέπεται από τoν νόμο, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας θέσπισης, μεαπόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εισφοράς υπέρ τρίτου καιτην απόδοσή της στην ΔΟ».

Ο κ.Βορίδης με τη συγκεκριμένη τροπολογία ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση τηςΔιεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα τριών τουλάχιστον ετών και με αυτό τον τρόποδιασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό την υπεράσπιση, την υποστήριξη και την προώθησητου εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απόφασή του από τις 26 Αυγούστου 2019 είχε καταργήσει προγενέστερη Υπουργική Απόφαση (της 20ης Ιουνίου 2019), η οποία αφορούσε, σύμφωνα με τον τίτλο της, «συμπληρωματικά μέτρα για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο», μετά τη σχετική δέσμευση που είχε αναλάβει στη συνάντησή του με εκπροσώπους του συντονιστικού οργάνου των Διεπαγγελματικών, στις 20 Αυγούστου, οι οποίοι είχαν επισημάνει ότι η υπουργική εκείνη απόφαση (η οποία εξεδόθη μεσούσης της προεκλογικής περιόδου) υπεγράφη εν αγνοία τους και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση ενώ είχαν εκφράσει για μία ακόμη φορά τη διαφωνία τους με τις ρυθμίσεις της».

The post Τροπολογία για το πλαίσιο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα