ΕΦΕΤ: Εντατικοί έλεγχοι ενόψει Χριστουγέννων και συστάσεις στους καταναλωτές

Κατά την περίοδο των εορτών του Χριστουγέννων ο ΕΦΕΤπροχωρά στην εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά τωντροφίμων με κύριο γνώμονα την προστασίατης υγείας των καταναλωτών.

Όπως ανακοινώνει ο Φορέας, προς την κατεύθυνση αυτήπροωθεί παράλληλα τη συνεργασία και το συντονισμό στους ελέγχους με άλλεςαρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε η προστασία των καταναλωτών να γίνεται μεαποτελεσματικότερο τρόπο.

Στο πλαίσιοαυτό ο ΕΦΕΤ

εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:

Α) Αγορά τροφίμων στην εορταστική περίοδο:

Στα σημεία λιανικής πώλησης τροφίμων (αγορές, σούπερ μάρκετ), προτείνεται ο διαχωρισμός σε διαφορετικές σακούλες κατά την αγορά και μεταφορά των τροφίμων που αγοράζονται ωμά και χρειάζονται θερμική επεξεργασία πριν καταναλωθούν (π.χ. κρέας και προϊόντα του που χρειάζονται ψήσιμο) από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες).

Έτσι, αποφεύγεται πιθανή διασταυρούμενημικροβιακή επιμόλυνση. Προτείνεται,επίσης, τα προϊόντα υπό ψύξη και τα κατεψυγμένα τρόφιμα να αγοράζονταιτελευταία και η επιστροφή στο σπίτι να γίνεται το συντομότερο δυνατό, ώστε νατοποθετούνται το συντομότερο δυνατό και με ορθή πρακτική διαχωρισμού μέσα σεσυσκευασίες κατάλληλες για τρόφιμα στο οικιακό ψυγείο.

Β) Προμήθεια κρέατος:

1. Η διάθεση τουνωπού κρέατος πρέπει να γίνεται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +5ºC, ενώ η διάθεση του κατεψυγμένου σεθερμοκρασία από –18ºCκαι κάτω. Το κρέας δεν πρέπει να διατίθεται εκτός ψύξης.

2. Ο καταναλωτήςπρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουνότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενοέλεγχο.

3. Στα σημεία πώλησης πρέπει νατηρούνται πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία πουπεριέχεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.

Γ) Προμήθεια κρέατος πουλερικών(όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας:

1. Οι γαλοπούλεςδιατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.

2. Οι νωπέςγαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +5ºC και ποτέ σε ανοιχτούς μηψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους–18ºCή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

3. Οι νωπές εγχώριεςμη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες),αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα) και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε,συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).

4. Οι συσκευασμένεςνωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τησήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσηςκαι την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή τοπεριτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

5. Τα κατεψυγμέναπουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνταιασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότιοι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη τουκαταψύκτη πώλησης.

6. Η διάθεση στηναγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (όπως πουλερικά ή αυγά ορνίθων), με ενδείξειςπερί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. ελευθέρας βοσκής, εκτατικής εκτροφής,κ.ά.), πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα πουχορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT για τις Ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές.

Δ) Προμήθεια κρέατος θηραμάτων:

Κατά την αγοράσφαγίων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ναείναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας τα θηράματα που διατίθενταιολόκληρα. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης,σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Ε) Προμήθεια γαλακτοκομικώνπροϊόντων:

1. Τα συσκευασμένατυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά τηςχώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνίαανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.

2. Τα τυριά πρέπει νασυντηρούνται στο ψυγείο.

3. Τα προϊόντα πουπεριέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντακαι πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς τωνγαλακτοκομικών.

ΣΤ) Προμήθεια προϊόντωνζαχαροπλαστικής:

1. Για την ασφάλειαορισμένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής, όταν αυτό απαιτείται, θα πρέπει ταπροϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο στις ορθές θερμοκρασίες συντήρησης,για τις οποίες ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή.

2. Ο παρασκευαστήςπρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την ύπαρξη αλλεργιογόνων σε προϊόνταζαχαροπλαστικής.

ΟΕΦΕΤ, επίσης, συνιστά στους καταναλωτές:

Νααγοράζουν τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.Νααποφεύγουν τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τιςσχετικές άδειες.Νααγοράζουν κάθε είδος κρέατος ή προϊόντων του που επιλέγουν για το τραπέζι τωνΧριστουγέννων (π.χ. σφάγια πουλερικών) μόνο εφόσον είναι τοποθετημένα σε ψυγείαή ψυχόμενες προθήκες (προθήκες – ψυγεία).Ναδίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στιςσυνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου από όπουπρομηθεύονται κάθε είδος κρέατος ή προϊόντων τουή άλλα ευαλλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κ.ά.).Ότανπραγματοποιούν αγορές τροφίμων να αγοράζουν τελευταία τα προϊόντα πουχρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη και να τα τοποθετούν το συντομότερο δυνατό στοοικιακό ψυγείο ή στην οικιακή κατάψυξη. Ναπραγματοποιούν πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος πριν από τομαγείρεμα (π.χ. κατεψυγμένη γαλοπούλα, κατεψυγμένο κοτόπουλο), τοποθετώντας το(κατά προτίμηση) εντός της συντήρησης του οικιακού ψυγείου, καλυμμένο μεπροστατευτική μεμβράνη συσκευασίας κατάλληλη για τρόφιμα και μέσα σε δοχείοκατάλληλο για τρόφιμα, το οποίο να κρατάει τα υγρά από την απόψυξη. Για τοχρόνο πλήρους απόψυξης, ανάλογα με το βάρος του προϊόντος, υπάρχουνπροτεινόμενοι χρόνοι από τους προμηθευτές.Κατάτο ψήσιμο της γαλοπούλας να τηρείται ο χρόνος και η θερμοκρασία ψησίματος πουπροτείνεται στη συσκευασία.

Τέλος, ο ΕΦΕΤ παρακαλεί τουςκαταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωσηπου διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ήπέσουν θύμα παραπλάνησης, να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο11717.

The post ΕΦΕΤ: Εντατικοί έλεγχοι ενόψει Χριστουγέννων και συστάσεις στους καταναλωτές appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα