Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία της εγχώριας χοιροτροφίας, ρωτά ο Μ. Χαρακόπουλος

«Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις δυσάρεστεςεξελίξεις με τη νόσο της πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, σε ποιες άμεσεςενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποτρέψετε την είσοδο της νόσου στηνΕλλάδα». Τα παραπάνω ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της ΝέαςΔημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που απευθύνει στους υπουργούςΑγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στηνερώτησή του επισημαίνει ότι «η πανώλη

των χοίρων, μια ζωονόσος που μπορεί ναεπιφέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίαςτου χοίρειου κρέατος εξαιτίας της απουσίας θεραπείας, της υψηλότατης μεταδοτικότητάςτης και των επειγόντων μέτρων που λαμβάνονται σε περίπτωση κρούσματος, τηνκαθιστούν σήμερα ως τη σημαντικότερη απειλή για την ελληνική χοιροτροφία λόγωτης εξάπλωσης της μετά τη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις τουυφυπουργού Γεωργίας της Βουλγαρίας (Real News, 07.08.2019), οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν αποτύχει ναελέγξουν την εξάπλωση της νόσου με αποτέλεσμα να έχει ήδη σφαγιασθεί το 25% τουχοίρειου ζωικού κεφαλαίου, ενώ οι προβλέψεις δεν είναι ευνοϊκές, παρά ταδραστικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η εκτεταμένη συνοριακή γραμμήτης χώρας μας με τη Βουλγαρία θα πρέπει να σημάνει συναγερμό για τις αρμόδιεςυπηρεσίες ώστε να ληφθούν τάχιστα τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής εισόδου τηςαπειλητικής αυτής νόσου στην Ελλάδα.

Το ζήτημα το είχαμε θέσεικατ’ επανάληψη δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και στις προηγούμενες ηγεσίεςτων αρμόδιων υπουργείων-με παραπομπή στις προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας-για τα αυξημένα μέτρα που πρέπει να παρθούν στις πύλες εισόδου της χώρας, λόγωτης μεταδοτικότητας της νόσου και τους φόβους για εξάπλωση στη γειτονική μαςχώρα. Ωστόσο, παρά τις απαντήσεις για τις δράσεις που έχουν αναληφθεί και τορυθμιστικό νομοθετικό πλαίσιο, εύλογα ανακύπτουν ερωτήματα για την πρακτικήεφαρμογή των μέτρων, εφόσον δεν υπάρχει και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικόνα τα εφαρμόσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα