Νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς υποσχέθηκε ο Βορίδης στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

«Σε θετικό κλίμα» αποτιμούν τη συνάντησή τους με τονυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, τα στελέχη της ΝΕΑΣΠΑΣΕΓΕΣ.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της οργάνωσης:

Οι εκπρόσωποι της ΝΕΑΣΠΑΣΕΓΕΣ ενημέρωσαν τον Υπουργό για τηδημιουργία και τη λειτουργία της Οργάνωσης, τονίζοντας την επιθυμία τους γιακαλή συνεργασία. Παράλληλα εστίασαν στα θέματα που ανακύπτουν από τον ισχύοντασυνεταιριστικό νόμο, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων «ευχάριστη έκπληξη τις προγραμματικέςδηλώσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τον νέο νόμο».

Παράλληλα αναφέρθηκαν στο πρόβλημα

των υπόεκκαθάριση συνεταιρισμών, στην αναγκαιότητα αλλαγών στον ΕΛΓΑ, στις προσδοκίεςτους από τη νέα ΚΑΠ αλλά και στη δημιουργία Διεπαγγελματικών. Επίσης, το ΔΣ της ΝΕΑΣΠΑΣΕΓΕΣ έθεσε και το θέμα της μη πληρωμήςτων βιολογικών στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας καθώς και τα προβλήματα πουαντιμετωπίζει η καλλιέργεια των σπαραγγιών.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΝΕΑΣΠΑΣΕΓΕΣ έθεσε στον Υπουργό ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων προς συζήτηση και συνεργασία τα εξής:

Ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς να κινείταιπάνω σε ένα ελεύθερο πλαίσιο που δεν θα ξεφεύγει όμως από τις διεθνείςσυνεταιριστικές αρχές. Θεσμοθέτηση Τριτοβάθμιου Οργάνου εκπροσώπησης τωνΣυνεταιρισμών και των αγροτών-παραγωγών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Συμμετοχή της ΝΕΑΣΠΑΣΕΓΕΣ ως ισότιμου συνομιλητή στηδιαβούλευση για μία σύγχρονη και βιώσιμη ΚΑΠ, με βάση τις πραγματικές ανάγκεςτου αγροτικού κόσμου.

Αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, μακριά από το αναχρονιστικόμοντέλο πάνω στο οποίο έχει οικοδομηθεί και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Μείωση της φορολογίαςτων αγροτών που παραδίδουν το προϊόν τους σε συλλογικά σχήματα. Να δοθείκίνητρο με την μείωση της φορολογίας ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα των«μαύρων» ατιμολόγητων προϊόντων λόγω της υψηλής φορολογίας.

Να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους αγρότες -παραγωγούς προκειμένου να συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, ώστε ναενισχύσουν την θέση τους τόσο στην παραγωγική αλυσίδα όσο και στηνδιαπραγματευτική τους δυνατότητα.

Έλεγχος της αγοράς από τις αθέμιτες πρακτικές πουακολουθούνται και τις ελληνοποιήσεις των γεωργικών προϊόντων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. ΜάκηςΒορίδης έκανε σαφές ότι η σύνταξη νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς αποτελείβασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένοχρονοδιάγραμμα. Για τον λόγο αυτό ζήτησε τις προτάσεις και της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στη διάρκεια τηςσχετικής συζήτησης ο κ. Βορίδης επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης γιαδημιουργία συνεταιρισμών - ισχυρών οικονομικών οντοτήτων του αγροτικού κόσμουοι οποίοι στόχο θα έχουν αφενός τις επενδύσεις, αφετέρου την αυξημένηδιαπραγματευτική δυνατότητα προς όφελος των αγροτών.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο σημαντικότατο ζήτηματης νέας ΚΑΠ σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την κατεύθυνση τηςοργάνωσης των παραγωγών με στόχο την πράσινη αγροτική ανάπτυξη και την ευφυήγεωργία ενώ επανέλαβε την αναγκαιότητα δημιουργίας Διεπαγγελματικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα