Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η Σλοβακία για επιλεκτική μεταχείριση επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων

19:00 3/4/2019 - Πηγή: meatnews

Ένας φόρος που έχει επιβάλει ηΣλοβακία στο λιανεμπόριο τροφίμων μπαίνει στο στόχαστρο της Κομισιόν, η οποία δηλώνειότι ανησυχεί όχι για τον φόρο αυτόν καθαυτόν αλλά για το γεγονός ότι προβλέπονταιορισμένες εξαιρέσεις από τον φόρο. Το πρόβλημα που εννοεί η Κομισιόν είναι ότιενδεχομένως παρέχεται σε ορισμένους λιανοπωλητές ένα επιλεκτικό πλεονέκτημαέναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. για τιςκρατικές ενισχύσεις.

Ο φόρος που ερευνά η Κομισιόνυιοθετήθηκε στη Σλοβακία

τον Δεκέμβριο 2018, και ισχύει για τους λιανοπωλητέςτροφίμων που λειτουργούν στη χώρα. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλάτώρα η Κομισιόν απαιτεί από τη Σλοβακία να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρουέως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα αξιολόγησης.

Το νέο φορολογικό καθεστώς πουαφορά τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων, προβλέπει ότι αυτές θα καταβάλλουνέναν τριμηνιαίο φόρο ύψους 2,5% επί του συνολικού τζίρου τους. Ωστόσο, θααπαλλάσσονται πλήρως ή εν μέρει από την καταβολή του φόρου, εφόσον πληρούν προϋποθέσειςπου αφορούν το μέγεθος, το γεωγραφικό πεδίο λειτουργίας τους στη Σλοβακία ή/καιτον τύπο δραστηριοτήτων. Επιπλέον, οι λιανοπωλητές που είναι μέλη εμπορικώνσυμμαχιών ή franchise δεν θα καταβάλλουν επίσης τον φόρο, παρά το γεγονός ότι οσυνδυασμένος κύκλος εργασιών τους μπορεί να είναι συγκρίσιμος με εκείνον τωνμεγαλύτερων λιανοπωλητών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ηεφαρμογή αυτών των φοροαπαλλαγών θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο 7 επιχειρήσειςλιανικής πώλησης τροφίμων να πληρώσουν τον φόρο - οι έξι από αυτές ανήκουν σεεταιρείες άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. Και η μοναδική σλοβακική επιχείρησηλιανικής που «την πιάνει» ο φόρος θα εξαιρεί σημαντικό μέρος του τζίρου της.Συνοπτικά,η Κομισιόν εξετάζει τώρα εάν παρέχεται ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα στιςεταιρείες που απαλλάσσονται από τον φόρο και ως εκ τούτου συνεπάγεται κρατικήενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της Ε.Ε. Επίσης εκφράζει την ανησυχία τηςγια το γεγονός ότι το μέτρο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές,ιδίως μέσω αύξησης των τιμών ή μείωσης των επιλογών του καταναλωτή στησλοβακική λιανική. Όπως χαρακτηριστικά ανακοινώνεται από την Κομισιόν, «οισχετικές φορολογικές απαλλαγές δεν δικαιολογούνται από τη λογική του σλοβακικούφορολογικού συστήματος, δηλαδή την αναδιανομή των κερδών των ομίλων λιανικής πουδραστηριοποιούνται στα τρόφιμα, προς όφελος των γεωργών και των παραγωγώντροφίμων. Η Σλοβακία δεν έχει μέχρι σήμερα αποδείξει γιατί οι εταιρείες πουαπαλλάσσονται από τον φόρο βρίσκονται σε διαφορετική κατάσταση σε σχέση με τιςεταιρείες που καταβάλλουν τον φόρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα