Η Άγκυρα δεν κάνει πίσω για την αγορά των S-400 παρά τις αμερικανικές απειλές

18:49 3/4/2019 - Πηγή: Fortune

Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ανέστειλαν την παράδοση στην Άγκυρα εξοπλισμού που συνδέεται με τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35, προειδοποίησε στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει και δεν θα γυρίσουμε πίσω», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνεδρίου στο περιθώριο της συνόδου για τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ.

Ο

Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα πρότεινε στην Ουάσινγκτον να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας που θα φροντίσει ώστε το ρωσικό σύστημα S-400 να μην συνιστά απειλή για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.

«Δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ … ως εκ τούτου προτείνουμε στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε μια τεχνική ομάδα εργασίας που θα εξασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα αποτελεί απειλή — ούτε για τα (αμερικανικά) F-35 ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο συνέδριο που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η αμερικανική κυβέρνηση και η Τουρκία θα πρέπει να εξηγήσουν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ γιατί η Άγκυρα έπρεπε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη πως η Άγκυρα δεν απομακρύνεται από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ προχωρώντας στην αγορά του ρωσικού συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα