Στο Δικαστήριο της Ε.Ε. η Δανία επειδή δεν προστατεύει τη Φέτα ΠΟΠ

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει τη Δανία στο Δικαστήριο της Ε.Ε.λόγω της πλημμελούς τήρησης των υποχρεώσεων που υπέχει η εν λόγω χώρα δυνάμειτης ενωσιακής νομοθεσίας για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων καιτροφίμων.

Επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Δανία παράγουν και εξάγουν λευκό τυρί σετρίτες χώρες μετά την επισήμανσή του ως «Φέτα». Η «Φέτα» είναι καταχωρισμένηπροστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 στην ΕΕ και, ως

εκ τούτου,μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα σύμφωνα με ένα σύνολο προδιαγραφώνπαραγωγής.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η πρακτική αυτή συνιστά άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχεται από την καταχώριση ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), παραβίαση που οι δανικές αρχές δεν απέτρεψαν ούτε επέβαλαν να διακοπεί. Με την παράλειψή της αυτή, η Δανία παραβίασε τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών, ανακοινώνει η Κομισιόν.

Επιπλέον, με τη στάση αυτή όχι μόνο παραβιάζει το ισχύον δίκαιο της ΕΕ, αλλά είναι επίσης πιθανό να υπονομεύσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που διασφαλίζουν την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και την προώθηση προϊόντων ποιότητας της ΕΕ εκτός της ΕΕ.

Κατόπιν αυτών, η Κομισιόν αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δανίας τον Ιανουάριο του 2018, με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής. Στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει, η Επιτροπή κάλεσε τις δανικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπουν τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη χώρα από το να ακολουθούν αυτή την πρακτική ή να τους επιβάλλουν να τη διακόψουν.

Δεδομένου ότι η Δανία δεν διευθέτησε όλα τα ζητήματα που επισημάνθηκαν, ηΕπιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Ιστορικό

Ο κανονισμός για τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ εφαρμόζεται στις ονομασίες οιοποίες είναι καταχωρημένες ως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ),προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) ή εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπαπροϊόντα (ΕΠΙΠ). Οι ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωριστεί ως ΠΟΠ είναιεκείνες που έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με την γεωγραφική περιοχή στηνοποία παρασκευάζονται αυτά τα προϊόντα.

Στόχος του κανονισμού για τα συστήματα ποιότητας είναι να βοηθήσει τουςπαραγωγούς να διαθέτουν στην αγορά προϊόντα που έχουν συγκεκριμένο δεσμό με τηγεωγραφική τους προέλευση. Επίσης, διασφαλίζει τη διάθεση αξιόπιστωνπληροφοριών στους καταναλωτές όσον αφορά τα εν λόγω προϊόντα, τον σεβασμό τωνδικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς.

Η ΕΕ προστατεύει τις καταχωρισμένες ονομασίες από αρκετούς τύπουςκαταχρήσεων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η άμεση ή έμμεση εμπορική χρήσηκαταχωρισμένης ονομασίας για προϊόντα που είναι συγκρίσιμα με τα προϊόντα πουέχουν καταχωριστεί με την ονομασία αυτή ή, εναλλακτικά, που η χρήση τουςαποτελεί εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ονομασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 13 του κανονισμού για τα συστήματα ποιότηταςπεριγράφει την παράνομη χρήση καταχωρισμένων ονομασιών και προβλέπει ότι τακράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να προλαμβάνουν ή να παύουν την παράνομη χρήσηκαταχωρισμένων ονομασιών που παράγονται ή διατίθενται στο εμπόριο στηνεπικράτειά τους.

The post Στο Δικαστήριο της Ε.Ε. η Δανία επειδή δεν προστατεύει τη Φέτα ΠΟΠ appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα