Ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και για την Ελλάδα από 1/1/2020

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωσητου προγράμματος στήριξης και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τονΑύγουστο 2018, αλλά κυρίως μετά τη συνεχιζόμενη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεωνπου έχουν συμφωνηθεί, η Κομισιόν αποφάσισε να επανεντάξει τη χώρα μας στονκατάλογο των χωρών με «εμπορεύσιμους κινδύνους» για βραχυπρόθεσμη ασφάλισηεξαγωγικών πιστώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Οι εξαγωγικές πιστώσεις δίνουν τηδυνατότητα σε αλλοδαπούς αγοραστές αγαθών ή/και υπηρεσιών να αναβάλουν τηνπληρωμή. Η αναβολή της πληρωμής συνεπάγεται

πιστωτικό κίνδυνο για τουςπωλητές/εξαγωγείς, έναντι του οποίου αυτοί ασφαλίζονται συνήθως με ασφαλιστέςτου ιδιωτικού τομέα (η γνωστή ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων).

Από το 2013, τοεμπόριο εντός των χωρών της ΕΕ (και ορισμένων χωρών εκτός ΕΕ) με μέγιστηπερίοδο κινδύνου έως δύο ετών συνεπάγεται εμπορεύσιμους κινδύνους και δεν θαπρέπει, κατ’αρχήν, να ασφαλίζεταιαπό το κράτος ή από ασφαλιστές υποστηριζόμενους από το κράτος.

Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι οιιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν αυτό το είδος ασφάλισης, το κράτοςδεν χρειάζεται να παρεμβαίνει και να προσφέρει παρόμοιο προϊόν.

Ωστόσο, λόγω της δύσκολης οικονομικήςκατάστασης και της έλλειψης ασφαλιστικής ικανότητας για τους πιστωτικούςκινδύνους που σχετίζονται με τις εξαγωγές στην Ελλάδα, η Κομισιόν αποφάσισε το2013, επίσης βάσει στοιχείων από δημόσιες διαβουλεύσεις, να αποσύρει την Ελλάδααπό τον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους και να θεωρήσει τουςκινδύνους από βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων προς την Ελλάδα,προσωρινά «μη εμπορεύσιμους».

Η απόφαση αυτή, ύστερααπό πολλές παρατάσεις, ισχύει μέχρι το τέλος του 2019.

Μετά από δημόσια διαβούλευση με τα κράτη μέλη, τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες, ιδίως τις αξιολογήσεις του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τις επιδόσεις του εταιρικού τομέα, η Κομισιόν αποφάσισε να επανεντάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους.

Αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2020, οι βραχυπρόθεσμοι πιστωτικοί κίνδυνοι για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα θα θεωρούνται ως εμπορεύσιμοι ώστε να καλύπτονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

The post Ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και για την Ελλάδα από 1/1/2020 appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα