Πρωτότυπες γευστικές προσεγγίσεις στην Ημερίδα των «Ταξιαρχών» – Και η εκπαίδευση των κρεοπωλών στο μενού

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε τη 2η Ημερίδα Κρέατος η Ένωση Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες», προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών κρεοπωλών που ήθελαν να βρουν και να συζητήσουν νέες ιδέες για παρασκευές κρέατος ενόψει Τσικνοπέμπτης και Πάσχα.

«Κοκορέτσι αλλιώς», «Χανγκόβερ», «Σαΐτες μοσχαρίσιες» ήταν μερικές από τις παρασκευέςπου παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, ενώ δεν έλειψαν και ενδιαφέρουσες παραλλαγέςκάποιων πιο παραδοσιακών ιδεών, όλα στην προσπάθεια να αιχμαλωτίσουν

το μάτιτου πελάτη αλλά και να του προσφέρουν μια γευστική εμπειρία που θα θέλει να επαναλάβει.

Επεξηγήσεις από όσους παρουσίασαν προτάσεις παρασκευασμάτων (μέλη και μημέλη των «Ταξιαρχών»), απανωτές ερωτήσεις για την κάθε παρασκευή προερχόμενεςαπό το κοινό, και η συμβολή των σεφ που παρακολουθούσαν και συνέβαλαν στηδιαδικασία, δείχνουν την ανάγκη και την επιθυμία του κλάδου να εντοπίσει και ναπροσθέσει παραπάνω στοιχεία στην καθημερινή δουλειά και να εξελίξει τηνταυτότητα του παραδοσιακού κρεοπώλη.

"Σύγχρονοι κρεοπώλες με φαντασία και δημιουργικότητα"

Αν το κεντρικό στοιχείο της Ημερίδας ήταν η επίδειξη παρασκευασμάτων για τηνΤσικνοπέμπτη και για το Πάσχα, δεν είχε εν τούτοις λιγότερο ενδιαφέρον ησυζήτηση που ακολούθησε και αφορούσε την εκπαίδευση των κρεοπωλών και τις ΣχολέςΚρέατος.

Στη συζήτηση πήραν μέρος οι Π. Παπαδάκη (Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΔημόσιαςΥγείας του ΥΠΑΑΤ), Β. Μερέας (Διεύθυνση Έρευνας, Καινοτομίας & ΕκπαίδευσηςΥΠΑΑΤ), Π. Κώστογλου (διευθύντρια της Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος της Αθήνας),Γ. Μπατσολάκης (από τον κλάδο των ιδιωτικών σχολών κρέατος), και φυσικά οπρόεδρος των «Ταξιαρχών» Β. Ντεληφιλιππίδης.

Το ενδιαφέρον της συζήτησης επικεντρώθηκε στο νέο πλαίσιο που θα διέπει τηνεκπαίδευση των κρεοπωλών, καθώς είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστό ότι βρίσκεταισε εξέλιξη η τροποποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένοχρονοδιάγραμμα για το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά όταν ολοκληρωθούν οιδιαδικασίες θα ακολουθήσει διαβούλευση με τον κλάδο και όλους τους ενδιαφερόμενους.Επίσης, το νέο πλαίσιο θα προσαρμόζεται στην νέα πραγματικότητα της ύπαρξης,πλέον, δημόσιων και ιδιωτικών σχολών. Αν κρίνουμε από τη συζήτηση πουπραγματοποιήθηκε, δεν πρέπει να αναμένονται μεγάλες αλλαγές για τον κλάδο τωνκρεοπωλών, οι μεγαλύτερες αλλαγές θα αφορούν τους εκδοροσφαγείς.

Από την πλευρά των κρεοπωλών, διά στόματος του κ. Ντεληφιλιππίδη, τέθηκανόχι μόνο τα ζητήματα της αναβάθμισης των κρατικών σχολών κρέατος, αλλά επίσης ναεμπλουτιστεί η ύλη που διδάσκονται οι εκπαιδευόμενοι, να τηρείται μητρώο αποφοίτωντων σχολών για να παταχθεί το φαινόμενο των πλαστών διπλωμάτων, ναπιστοποιούνται όλοι όσοι εκπαιδεύουν κρεοπώλες, να προσαρμοστεί η ονοματολογίατων κοπών στις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς (π.χ. δεν μπορεί να ονομάζονται απλώςσπάλα όλες οι διαφορετικές κοπές που προκύπτουν από αυτήν).

Ξεχωριστό σημείο επίσης, ο προβληματισμός για τον χρόνο της πρακτικής εκπαίδευσης των κρεοπωλών και η αναζήτηση τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να επιμηκυνθεί. Επιπλέον, η ανάγκη οι νέοι κρεοπώλες που μπαίνουν στη δουλειά, να υιοθετούν μια νοοτροπία διά βίου μάθησης.

The post Πρωτότυπες γευστικές προσεγγίσεις στην Ημερίδα των «Ταξιαρχών» – Και η εκπαίδευση των κρεοπωλών στο μενού appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα