Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την υποστήριξη της οικογενειακής γεωργίας

Ο Οργανισμός Τροφίμων καιΓεωργίας (FAO) και το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) παρουσίασαν σήμερατο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Η Δεκαετία της Οικογενειακής Γεωργίας2019-2028», καθώς και ένα Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τη στήριξη των αγροτών σεοικογενειακών εκμεταλλεύσεων, ειδικά εκείνων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οικογενειακές είναι σήμερα περισσότερεςαπό το 90% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων παγκοσμίως, παράγουν δε το 80% τουσυνόλου της διατροφής στον πλανήτη, με όρους αξίας. Είναι βασικοί παράγοντεςτης βιώσιμης ανάπτυξης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο τερματισμός της πείναςστον πλανήτη, και όλες οι μορφές υποσιτισμού.

Η Δεκαετία της ΟικογενειακήςΓεωργίας αποσκοπεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον που ενισχύει τη θέση τωνοικογενειακών εκμεταλλεύσεων και μεγιστοποιεί τη συμβολή τους στην παγκόσμιαεπισιτιστική ασφάλεια και διατροφή, και σε ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσηςπαρέχει λεπτομερείς κατευθύνσεις για συλλογικές και συνεκτικές δράσεις που μπορείνα αναλάβει η διεθνής κοινότητα το χρονικό διάστημα 2019-2028. Υπογραμμίζει μεταξύάλλων την ανάγκη να αυξηθεί, για τους αγρότες οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, ηπρόσβαση σε συστήματα κοινωνικής προστασίας, σε χρηματοδότηση, σε αγορές, σε κατάρτισηκαι σε ευκαιρίες δημιουργίας εισοδήματος.

Η οικογενειακή γεωργίαπεριλαμβάνει την παραγωγή όλων των τροφίμων (φυτικής προέλευσης, κρέατος, ψαριών,άλλων ζωικών προϊόντων όπως τα αυγά ή τα γαλακτοκομικά, και τρόφιμα πουκαλλιεργούνται σε γεωργικές εκτάσεις, δάση, βουνά ή ιχθυοτροφεία) που διαχειρίζεταιμια οικογένεια και εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την οικογενειακή εργασία τόσοτων γυναικών όσο και των ανδρών. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι οικογενειακέςαγροτικές εκμεταλλεύσεις παρέχουν υγιεινά τρόφιμα, αλλά και τρόφιμα πουσυνδέονται με πολιτισμικές καταβολές των τοπικών κοινωνιών, ενώ παρέχουνευκαιρίες απασχόλησης εντός και εκτός του αγροτικού τομέα και βοηθούν στηνανάπτυξη των αγροτικών οικονομιών. Διατηρούν και αποκαθιστούν τη βιοποικιλότητακαι τα οικοσυστήματα και χρησιμοποιούν μεθόδους παραγωγής που μπορούν νασυμβάλουν στη μείωση ή την αποτροπή των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή.

Τι περιλαμβάνει το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης

Παρόλο που η οικογενειακή γεωργίαπαράγουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας, παραδόξως βρίσκονταιαντιμέτωποι με τη φτώχεια, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Δεν έχουν ικανοποιητικήπρόσβαση σε πόρους και υπηρεσίες για να στηρίξουν την παραγωγή τροφίμων και τηντοποθέτηση στην αγορά. Η υποδομή τους είναι φτωχή. Η φωνή τους δεν ακούγεται στιςπολιτικές διαδικασίες. Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες στις οποίεςβασίζονται, βρίσκονται σε απειλή. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες αγρότισσεςαντιμετωπίζουν μεγαλύτερους περιορισμούς. Οι νέοι αγρότες είναι επίσηςιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς λείπουν τα κίνητρα για ευκαιρίες απασχόλησης εντόςκαι εκτός γεωργίας.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσηςπεριλαμβάνει συγκεκριμένες δραστηριότητες για την αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων,και απευθύνεται σε κυβερνήσεις, υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, διεθνήχρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αγρότες και οργανώσεις παραγωγών, ακαδημαϊκά καιερευνητικά ιδρύματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και στον ιδιωτικότομέα, περιλαμβανομένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τέτοιες δραστηριότητας περιλαμβάνουν: - Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πλαισίου (ολοκληρωμένες πολιτικές, επενδύσεις, θεσμικές πρωτοβουλίες) που να υποστηρίζει την οικογενειακή γεωργία σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Υποστήριξη των νέων αγροτών και των γυναικών, επιτρέποντάς τους την πρόσβαση σε παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία, φυσικούς πόρους, πληροφορία, εκπαίδευση, αγορές, συμμετοχή στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής.
- Ενίσχυση των οργανώσεων οικογενειακών αγροτών και της δυνατότητάς τους να παράγουν γνώση και να συνδέουν την τοπική (παραδοσιακή) γνώση με νέες λύσεις.
- Βελτίωση των μέσων διαβίωσης, πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες, προώθηση διαφοροποιημένης παραγωγής που θα μειώνει τους κινδύνους και θα αυξάνει τις οικονομικές αποδόσεις.

[Κεντρική φωτο: FAO/K. Purevraqchaa]

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews