Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του

19:00 6/2/2019 - Πηγή: meatnews

Ένα τριήμερο μεστό σε πληροφορίες και γνώσεις χρήσιμες σε όλη την αλυσίδα του κρέατος από τον στάβλο στο πιάτο, ήταν το φετινό 6ο Συνέδριο Κρέατος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 1, 2 και 3 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες από 100 εργασίες παρουσιάστηκαν ατομικά ή από ομάδες επιστημόνων σε 19 θεματικές ενότητες.

Ένα χαρακτηριστικό του φετινού Συνεδρίου ήταν η μεγάλησυμμετοχή ανθρώπων από όλους τους κλάδους των «ειδικών»: οι σύνεδροι ξεπέρασαντους 250. Η σύνθεση πολλών και

διαφορετικών αντικειμένων στο πρόγραμμα,βοήθησαν ώστε να παραμείνει τεταμένο το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια τουΣυνεδρίου. Κάτι που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους το παρακολούθησαν.

Προκλήσεις για τηνπρωτογενή παραγωγή

Τα ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής απασχόλησαν την πρώτηημέρα του Συνεδρίου. Ξεκινώντας με μια πολύ ενδιαφέρουσα εναρκτήρια εισήγησηαπό τον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του ΑριστοτελείουΠανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΚωνσταντίνοΓενηγιώργη, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα αποτελεσματικών παρεμβάσεωνστις εκτροφές για την διαχείριση της ασφάλειας και της υγιεινής στην τροφικήαλυσίδα. Ο κ. Γενηγιώργης, καθηγητής πολλών από τους υπολοίπους ομιλητές, γιαάλλη μια φορά τίμησε με την άοκνη παρουσία του και τις παρατηρήσεις του τιςεργασίες του Συνεδρίου.

Οι παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας αφορούσαν την ποιότητα τωνζωοτροφών, την ευζωία, την συμβολή νέων μεθόδων εκτροφής στην ποιότητα τωνπαραγόμενων σφάγιων, θέματα δημόσιας υγείας. Εργασίες παρουσίασαν οιεπιστήμονες: Η. Γιάννενας, Ε. Σιδηροπούλου, Ε. Μπόνος, Ι. Μπιζέλης, Α. Τζώρα, Ε.Σωσσίδου, Χ. Ζαφειρίδης, Β. Σχοινά, Κ. Νικολάου, Ε. Τσιαμάδης, Ν. Ζησίδης, Ε.Οικονόμου, Δ. Δήμζας, Η. Συμεωνίδου, Κ. Τερψίδης.

Για πρώτη φορά εξετάστηκαν ζητήματα διαχείρισης ζωικώναποβλήτων και υποπροϊόντων για την παραγωγή βιοαερίου σε μια ενδιαφέρουσαενότητα με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.Συμμετείχαν οι Π. Παπαδάκη, Θ. Ζαμάνης, Β. Διαμαντής, Α. Ευταξίας, Κ.Αλεξανδρίδης, Ε. Κασαπίδου. Μια δική του ενότητα ανέπτυξε ο φορέας πιστοποίησηςA Cert μεζητήματα διαχείρισης κτηνοτροφικών μονάδων και περιβαλλοντικής ενέργειας, μεομιλητές τους Ι. Αχλαδιώτη, Α. Γκολφινόπουλο, Σ. Ραμαντάνη, Ι. Παπαδόπουλο, Ε.Χρόνη και Α. Σιάσιο.

Την πρώτη ημέρα έκλεισε μια ενδιαφέρουσα παρουσίασηκαινοτόμων τεχνολογιών που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικούκρέατος από τους καθηγητές των κτηνιατρικών σχολών ΑΠΘ και ΠανεπιστημίουΘεσσαλίας Γ. Αρσένο, Δ. Κουρέτα, Ε. Οικονόμου, Β. Παπατσίρο. Επιστήμονες από ταδυο ιδρύματα συνεργάζονται με ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγήκαινοτόμων προϊόντων, τα οποία προσθέτουν υπεραξία και αποτελούν διαβατήριο γιατην παρουσία του ελληνικού κρέατος και σε αγορές του εξωτερικού.

Νέες τεχνολογίες στηνυπηρεσία της βιομηχανίας κρέατος

Μια σειρά ερευνητικών εργασιών που παράγονται από νέουςεπιστήμονες κι ερευνητές στα εργαστήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μετη συμμετοχή ινστιτούτων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, παρουσιάστηκαν τη δεύτερης ημέρατου Συνεδρίου. Παρουσιάστηκαν συνολικά 14 εργασίες που αφορούν εφαρμογέςδιεργασιών αναλυτικής τεχνολογίας, νανοτεχνολογιών, πολυφασματικών αναλύσεωνκλπ με ενδιαφέροντα αποτελέσματα στη βιομηχανία του κρέατος. Επικεφαλής τωνομάδων αυτών οι καθηγητές Γ.-Ι. Νυχάς και Π. Σκανδάμης.

Τη δική της θεματική για την επισιτιστική επάρκεια καιασφάλεια τροφίμων ανέπτυξε η ΕλληνικήΚτηνιατρική Ακαδημία με τους Α. Ράντσιο, Σ. Ραμαντάνη, Α. Γκόβαρη, Π.Φλώρου – Πανέρη, και Α. Τυρπένου.

Ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις έκαναν ακόμα οι Ν. Ανδρίτσος, Β.Παρίσης, Δ. Δημακοπούλου – Παπάζογλου, Κ. Ζαμπούνη.

Τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, ήταν ο τίτλοςμιας ακόμα ενότητας που παρουσίασε ο καθηγητής Σ. Ραμαντάνης, την δεύτερηημέρα, με τη συμμετοχή των Θ. Καλλίτση και Ε. Αχλαδιώτη.

ΕΦΕΤ, ΣτρατιωτικήΚτηνιατρική την τρίτη ημέρα

Ζητήματα αντιμικροβιακών ουσιών, δημόσιας υγείας, βιολογικώνπροϊόντων, νομοθετικού πλαισίου απασχόλησαν τις εργασίες της τρίτης ημέρας τουΣυνεδρίου. Παρουσιάσεις έκαναν αξιόλογοι επιστήμονες: Η. Παπαναγιώτου, Α.Κουκουράνος, Α. Πεξαρά, Ν. Σολωμάκος, Θ. Καλλίτσης, Σ. Κρήτας, Κ. Κόλλιας. Σ.Κουρνέτα, Γ. Ιωαννίδης, Α. Λάγιου, Π. Παπαδάκη, Δ. Μίντζα, Δ. Σεργκελίδης, Π.Βαρελτζής, Ε. Κασαλιά, Ε. Κασαπίδου, Χ. Αναστασάκης.

Ξεχωριστή η παρουσία του ΕΦΕΤ με τέσσερις παρουσιάσεις απότους Χ. Κουτσμανή, Π. Γούσια, Ε. Γκίζα, Ν. Κατερέλο, αλλά και των στρατιωτικώνκτηνιάτρων Ι. Τζαβάρα, Κ. Παπαγεωργίου, Ε. Χρόνη, Α. Σιάσιου.

Παρουσίαση τωνδράσεων της ΕΔΟΚ

Τη δική της παρουσία στο Συνέδριο είχε η ΕθνικήΔιεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. Ο πρόεδρός της Λευτέρης Γίτσας παρουσίασε τανέα μέλη της ΕΔΟΚ, αλλά και την πρόταση για την κατάρτιση εθνικού σχεδίουστρατηγικής για τον τομέα του κρέατος με ευρύ φάσμα δράσεων. Τα προγράμματα γιατην προβολή του πρόβειου κρέατος και της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίαςπαρουσίασε ο Σ. Δελής, την χαρτογράφηση των επαγγελματιών του τομέα του κρέατοςπαρουσίασε ο Β. Τικέλλης, τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η αγοράτου κρέατος ανέλυσε ο Γ. Γεωργούδης και τέλος ο Ν. Φωτιάδης μίλησε για τοαιγοπρόβειο σφάγιο στην εστίαση.

Ο ΣΕΒΕΚ και ταεπώνυμα προϊόντα κρέατος

Με ένα σύνολο πωλήσεων 1,5 δισ. ευρώ που αποτελεί το 11% τουσυνόλου της αγοράς τροφίμων οι 1200 επιχειρήσεις του κλάδου κρέατος είναι μιαισχυρή παραγωγική δύναμη. Τα στοιχεία παρουσίασε στο Συνέδριο, στην ενότητα τουΣΕΒΕΚ, η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Δέσποινα Μπακιρλή, δίνοντας μια εικόναενός κλάδου που αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα, αλλά και εξωστρέφεια.

Την μετεξέλιξη της παραγωγής παρασκευασμάτων κρέατος σε μιασύγχρονη παραγωγική διαδικασία, βαδίζοντας παράλληλα με την υιοθέτηση της νέαςνομοθεσίας παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Στέλιος Σκαρίμπας. Ταπαραδοσιακά ελληνικά προϊόντα κρέατος παρουσίασε ο καθηγητής ΓιάννηςΑμβροσιάδης, ενώ η διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαρία Κουντουρά αναφέρθηκε στιςσύγχρονες διατροφικές τάσεις και τον ρόλο τους στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.Τέλος ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου αναφέρθηκε στη ΣυμβουλευτικήΕπιτροπή Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων και το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος του ΣΕΒΕΚ.

Από το σφαγείο στοκρεοπωλείο

Αιχμές, αλλά και ειδήσεις είχε η συζήτηση στρογγυλήςτράπεζας που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου και έδωσε τη δυνατότητα νατεθούν ορισμένα από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους κλάδους τωνεπαγγελματιών του κρέατος και τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Στο ίδιο τραπέζικάθισαν εκ μέρους της κτηνιατρικής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ η Παναγιώτα Παπαδάκη, οκτηνίατρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα Γιώργος Σοφιανίδης, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΚΚκαι πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης Σάββας Κεσίδης, ο πρόεδροςτης Ένωσης Σφαγείων Ελλάδος Βασίλης Μεγαλοβασίλης, ο αντιπρόεδρος της ΈνωσηςΕμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μ-Θ-Θ Γιάννης Παράδας και ο πρόεδρος της ΈνωσηςΚρεοπωλών Αθήνας Βασίλης Ντεληφιλιππίδης.

Οι αιχμές αφορούσαν τα κενά της ελεγκτικής νομοθεσίας γιατην ιχνηλασιμότητα που ανέφεραν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών καισυγκεκριμένα στο στάδιο πριν το σφαγείο όπως υποστήριξε ο κ. Μεγαλοβασίλης,αλλά και στην μαζική εστίαση, όπως ανέφερε ο κ. Κεσίδης. Τέθηκαν ακόμα ζητήματαπου αφορούν την εκπαίδευση στο κρέας, αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τιςπαραπλανητικές διαφημίσεις.

Η είδηση ήρθε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου, η οποία ανέφερε ότι επίκειται αναμόρφωση του Π.Δ. 126 που αφορά την εκπαίδευση.

H υφυπουργός ΠΑΑΤ Ο. ΤελιγιορίδουΟ ομ. καθηγητής Κ. ΓενηγιώργηςΟ πρόεδρος της Επιστ. Επιτροπής του Συνεδρίου καθ. Σ. ΡαμαντάνηςΟ αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Σ. Σκαρίμπας
Keywords
Τυχαία Θέματα