Οφέλη για την κτηνοτροφία της Σερβίας από τη συμφωνία με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Έπεσαν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα οι τελικές υπογραφές στη συμφωνίαελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Σερβία και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση(EAEU), την οποία αποτελούν οι Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λευκορωσία καιΑρμενία.

Από την πλευρά της Σερβίας, τη συμφωνία υπέγραψε η πρωθυπουργός ΆνναΜπέρναμπιτς, ενώ από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, οι πρωθυπουργοί τωνχωρών μελών.

Με την συμφωνία αυτή, η Σερβία θα έχει δικαίωμα να προωθεί σχεδόν το 100%των προϊόντων που παράγει,

σε μία αγορά 183 εκατομμυρίων. Εξαιρέθηκαν από τησυμφωνία τα αυτοκίνητα που παράγονται στην Σερβία από την ιταλική βιομηχανίαFiat.

Εκτιμάται ότι η συμφωνία αυτή θα ευνοήσει ιδιαίτερα τον αγροτικό τομέα καιτην κτηνοτροφία, με δεδομένο ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα αυτώντων κλάδων, κυρίως από τη Ρωσία, εξαιτίας των κυρώσεων που της επέβαλε ηΕυρωπαϊκή Ένωση.

Οι εμπορικές συναλλαγές της Σερβίας με τις χώρες μέλη της EAEU το 2018ανήλθαν στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σημειώνεται ότι περίπου το 83% τουεξωτερικού εμπορίου της Σερβίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, είναι μετη Ρωσία.

Τη συμφωνία δεν φαίνεται να είδε με… καλό μάτι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχεαπό καιρό προειδοποιήσει τη Σερβία ότι τέτοιες συμφωνίες δεν είναι συμβατές μετην πολιτική της Ε.Ε., της οποίας υποψήφιο μέλος είναι η Σερβία. Πολύπερισσότερο που η Ε.Ε. έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία από το2014. Σχετικά με το ζήτημα αυτό, η πρωθυπουργός Μπέρναμπιτς υπογράμμισε ότι «είναιπρος το συμφέρον της Ε.Ε. να έχει μια πιο δυνατή οικονομικά Σερβία… και μιασυμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση θα μας δώσειαυτή τη δυνατότητα».

Πάντως, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τα εμπόδια που ορθώθηκαν στην πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε. Σε ένα φόντο όπου τα Δυτικά Βαλκάνια βλέπουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική να γίνεται λίγο πιο… δυσδιάκριτη, οι Σέρβοι δηλώνουν ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση θα πάψει να ισχύει μόλις η Σερβία γίνει κράτος μέλος της Ε.Ε.

[Με πληροφορίες από balkaninsight.com και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

The post Οφέλη για την κτηνοτροφία της Σερβίας από τη συμφωνία με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα