Υψηλά στάνταρ στα εισαγόμενα τρόφιμα και μετά το Brexit απαιτούν οι Βρετανοί
Παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου παίρνει το σίριαλ του Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο βαδίζει ολοταχώς προς εκλογές, σε ένα φόντο που αποκαλύπτει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πολιτικός κόσμος της χώρας.
Το meatnews.gr έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πλήθος αναρτήσεων (δείτε εδώ σχετικά) για τις συνέπειες του Brexit στον τομέα της παραγωγής τροφίμων, αλλά και του διεθνούς εμπορίου.
Το θέμα εξακολουθεί να έρχεται στην επιφάνεια, καθώς οι Βρετανοί
Σύμφωνα με σχετικήέρευνα του οργανισμού ComRes, το 84% των Βρετανών καταναλωτώνπιστεύουν ότι μετά το Brexit δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο ναχαλαρώσουν ούτε στο ελάχιστο οι προδιαγραφές ποιότητας των τροφίμων που θαεισάγονται στη Βρετανία. Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει πωςόλα τα εισαγόμενα τρόφιμα θα πληρούν τα ίδια υψηλά πρότυπαγια την καλή διαβίωση των ζώων και τα περιβαλλοντικά πρότυπα που ισχύουν για τους Βρετανούςπαραγωγούς.
Η μελέτηδιαπίστωσε ότι μόνο το 16% των ερωτηθέντων θα αγόραζαν τρόφιμα που γνωρίζουνότι παράγονται με χαμηλότερα στάνταρ καλής διαβίωσης των ζώων, εάν ήτανφθηνότερα από τα τρόφιμα που παράγονται με υψηλά στάνταρ.
«Τααποτελέσματα της μελέτης αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι το κοινό εκτιμά ταυψηλά πρότυπα της βρετανικής γεωργίας» δήλωσε παρουσιάζοντας την έρευνα η πρόεδροςτης Βρετανικής Ένωσης Αγροτικών Δημοσιογράφων, βαρόνη Ρόζι Μπόικοτ,υπογραμμίζοντας: «Πάντα θα υπάρχουν χώρες που θα είναι σε θέση να παράγουνφθηνότερα τρόφιμα από αυτά της Βρετανίας, αλλά αυτό έχει κόστος: για την ασφάλειατων τροφίμων, του αγρότη, ενός ζώου ή του περιβάλλοντος».
Όπως σημειώνειη ιστοσελίδα the pig site, με τοBrexit να επίκειται, οι Βρετανοί φοβούνται ότι ίσως δουν εισαγωγές τροφίμωνχαμηλότερης ποιότητας να πλημμυρίζουν τη χώρα τους και η έρευνα έρχεται σε μιακρίσιμη στιγμή για τη βρετανική γεωργία, έναν τομέα που θα πληγεί σημαντικά εάνη προστασία που παρέχεται από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. δεν αντικατασταθεί απόκάτι ανάλογο στη μετά-Brexit εποχή.
Η έρευνα αποτυπώνει με ακρίβεια ότι οι Βρετανοί στην πλειονότητά τους δεν προτίθενται να κάνουν εκπτώσεις στις προδιαγραφές που απαιτούν για τα εισαγόμενα τρόφιμα, καθώς πιστεύουν ότι τα βρετανικά πρότυπα για τη διατροφή και τη γεωργία είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Εν τούτοις, όπως επισημαίνουν πολλοί εμπλεκόμενοι, το ζήτημα είναι περίπλοκο, καθώς αφορά μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό και σε ζητήματα ηθικής. Πιθανότατα οι άνθρωποι, όταν ερωτώνται, δηλώνουν προθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα για ποιοτικά τρόφιμα αλλά αυτό δεν το μεταφέρουν απόλυτα στην πραγματική συμπεριφορά τους.
Κατά τα λοιπά, περίπου το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφωνούν ότι οι Βρετανοί αγρότες θα πρέπει στη μετά-Brexit να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το κράτος για να εξασφαλίσουν τη συνεχή παροχή εγχωρίως παραγόμενων τροφίμων, ενώ μόλις οι μισοί (48%) ενήλικοι ερωτώμενοι συμφωνούν να επιβληθεί μια «εισφορά κλιματικής αλλαγής» στα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα.
Επιπλέον, ποσοστό 36% δεν πιστεύουν ότι οι αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο των κερδών που απολαμβάνει το λιανεμπόριο από τα τρόφιμα που αυτοί οι ίδιοι παράγουν.
The post Υψηλά στάνταρ στα εισαγόμενα τρόφιμα και μετά το Brexit απαιτούν οι Βρετανοί appeared first on MeatNews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σιδηροδρομικοί: Απεργίες και στάσεις εργασίες τον Νοέμβριο
- Έρχεται η αρχική δημόσια προσφορά – «μαμούθ» της ιδιοκτήτριας εταιρείας του TikTok
- Πληρωμή ΕΝΦΙΑ στα καταστήματα ΟΠΑΠ μέχρι αργά το βράδυ
- Η Καμεράτα με έργα Beethoven στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- Τρίτη επένδυση ύψους 750.000 ευρώ της Elikonos 2 S.C.A. SICAR στην Youth Lab Α.Ε.
- Τράπεζα Πειραιώς: Νέα προσωποποιημένη τιμολόγηση στεγαστικών δανείων
- ΗΠΑ: Οι Τούρκοι θα έχουν σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα τους S-400 ως το τέλος του 2019
- Είναι οριστικό - Στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο το επίδομα θέρμανσης
- Σφοδρή επίθεση Χρυσοχοΐδη κατά Τσαβούσογλου: «Σκουπίδια όσα είπε»
- Αυθαίρετα: «Έρχεται» μόνιμη ρύθμιση και παράταση - Νέα παρέμβαση-μεταρρύθμιση προανήγγειλε ο ΥΠΕΝ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews
- Μπαράζ κατασχέσεων κρεάτων από τη ΔΑΟΚ Πειραιά
- Υψηλά στάνταρ στα εισαγόμενα τρόφιμα και μετά το Brexit απαιτούν οι Βρετανοί
- Κόντρα Βορίδη-Αραχωβίτη για την επιχορήγηση κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (upd)
- Με στόχο την προώθηση των εξαγωγών στις ΗΠΑ το 4ο ExportUSA Forum τον Νοέμβριο
- Νέα διάκριση κέρδισε η «ΠΙΝΔΟΣ» για την καινοτομία στα τρόφιμα
- Μέτρα για τη διακίνηση παράνομων κτηνιατρικών φαρμάκων
- Μ. Βορίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η υπεράσπιση των ενισχύσεων της Ε.Ε. προς τους Έλληνες αγρότες
- Το πρόγραμμα καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων μέχρι το τέλος του έτους
- Συνεργασία ΥΠΑΑΤ και Περιφερειών για την υλοποίηση του ΠΑΑ 2014-2020
- Τελευταία Νέα meatnews
- Υψηλά στάνταρ στα εισαγόμενα τρόφιμα και μετά το Brexit απαιτούν οι Βρετανοί
- Κόντρα Βορίδη-Αραχωβίτη για την επιχορήγηση κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (upd)
- Μπαράζ κατασχέσεων κρεάτων από τη ΔΑΟΚ Πειραιά
- Μέτρα για τη διακίνηση παράνομων κτηνιατρικών φαρμάκων
- Νέα διάκριση κέρδισε η «ΠΙΝΔΟΣ» για την καινοτομία στα τρόφιμα
- Μ. Βορίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η υπεράσπιση των ενισχύσεων της Ε.Ε. προς τους Έλληνες αγρότες
- Το πρόγραμμα καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων μέχρι το τέλος του έτους
- Με στόχο την προώθηση των εξαγωγών στις ΗΠΑ το 4ο ExportUSA Forum τον Νοέμβριο
- Συνεργασία ΥΠΑΑΤ και Περιφερειών για την υλοποίηση του ΠΑΑ 2014-2020
- Καββαθάς και πάλι στο τιμόνι της ΓΣΕΒΕΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κούσας: Θα δώσει κίνητρο ο Ένινγκ – Θέλω ο Άρης να βγει στην Ευρώπη
- ΤΑΙΠΕΔ: Αυτά είναι τα 10 σχήματα που υπέβαλαν ενδιαφέρον για το 30% του «Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών»
- «Μπαλάκι» Ντράγκι σε Λαγκάρντ το ρήγμα στο Δ.Σ. της ΕΚΤ
- Δέσμευση Βρούτσης σε ΕΕΑ: Μέχρι το 2023 οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 5 μονάδες
- Προβάδισμα πρόκρισης ο Απόλλων Λάρισας
- Αικατερινάρη στη «Ν»: «Η κεντρική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας φέρνει αποτελέσματα»
- Ποινή «χάδι» της UEFA στην Βουλγαρία
- Ρέγκλινγκ: Εφικτός ο ελληνικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
- Δύο εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο
- Ρέγκλινγκ: Εφικτός ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2020